Μακρόν: Δεν θα απομακρύνουμε αγάλματα, δεν θα σβήσουμε την ιστορία

Τηλεοπτικό διάγγελμα απηύθυνε το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια του οποίου αναφέρθηκε στην πανδημία, στην οικονομία της χώρας αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει μια πιο ισχυρή Ευρώπη που θα εξαρτάται λιγότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στους βανδαλισμούς αγαλμάτων που έχουν μπει στο στόχαστρο διαδηλωτών τις τελευταίες ημέρες.

«Η μάχη κατά του ρατσισμού δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε επανεγγραφή της ιστορίας με μίσος», είπε ο Μακρόν, στον απόηχο των διαδηλώσεων παγκοσμίως με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

«Θα είμαι ξεκάθαρος απόψε συμπολίτες μου. Η Γαλλική Δημοκρατία δεν θα διαγράψει οποιοδήποτε όνομα από την ιστορία της, δεν θα ξεχάσει κανένα από τα έργα τέχνης και δεν θα “κατεβάσει” αγάλματα», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον λαό.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε νέα μέτρα άρσης των περιορισμών, ανάμεσά τους το πλήρες άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων, και χαιρέτισε μία «πρώτη νίκη κατά του ιού».

«Ο αγώνας κατά της επιδημίας δεν έχει τελειώσει, αλλά είμαι ευτυχής για αυτήν την πρώτη νίκη κατά του ιού», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και τόνισε ότι θα εργαστεί «για να χτίσει μια Ευρώπη λιγότερο εξαρτημένη από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Τονίζοντας ότι «500 δισεκατομμύρια ευρώ» δαπανήθηκαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας, απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας για την χρηματοδότηση των δαπανών που συνδέονται με την κρίση.

«Η μόνη απάντηση είναι η οικοδόμηση ενός αειφόρου και ισχυρού οικονομικού μοντέλου, αύξηση της εργασίας και της παραγωγής για να μην εξαρτώμαστε από τους άλλους».

loading...