Τα Σκόπια ζητούν την κατάργηση του βασικού όρου των Πρεσπών: Θέλουν να αποκαλούνται «Μακεδονία» & όχι «Βόρεια Μακεδονία»

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν κατάπτυστη εν τη γενέση της καθώς ήδη όπως ήταν παρέδιδε τα ιστορικά και κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς, αλλά εν τέλει ούτε καν αυτή δεν πρόκειται να τηρηθεί καθώς οι Σκοπιανοί δεν αρκούνται στη χρήση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» και προσπαθούν να αναγκάσουν την Ελλάδα να δεχθεί να τους αποκαλεί «Μακεδονία», χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό.

Φυσικά αργότερα θα ισχυριστούν πως εν τέλει τους ανήκει μέρος της ελληνικής Ιστορίας και άρα έχουν «ιστορικά δικαιώματα» στην ελληνική Μακεδονία (όρος που έγινε επίκαιρος).

Το επεισόδιο έγινε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών για την σύνταξη του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας για το έτος 2020.

«Όσον αφορά στην υπογραφή και υλοποίηση του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2020 με τη Βόρεια Μακεδονία, ο Αξιωματικός Σύνδεσμος Σκοπίων, ανέφερε την αιφνίδια αλλαγή στάσης της εν λόγω χώρας και συγκεκριμένα ότι επιδιώκει τη χρήση του ακρωνυμίου MKD αντί του RNM» αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο του ΓΕΕΘΑ.

«Στο Action Plan 2019 με τη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο υπεγράφη έναντι ΠΣΣ 2019, καθώς και σε όλες τις συναφείς δράσεις, χρησιμοποιήθηκε η σύντμηση RNM (δηλαδή Republic of North Macedonia) με τη συναίνεση της εν λόγω χώρας» αναφέρεται στο έγγραφο του ΓΕΕΘΑ.

Όπως επισημαίνεται στο σημείωμα που είναι διαβαθμισμένο ως εμπιστευτικό, η άποψη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είναι «να μην υπογραφεί το ΠΣΣ 20 με τη σύντμηση MKD» και «να επιδιωχθεί να γίνει χρήση των ονομάτων των χωρών ολογράφως (Greece – Republic of North Macedonia ή North Macedonia) προκειμένου να ξεπεραστεί το ζήτημα των συντμήσεων και να υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό το ΠΣΣ 2020 Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και να υλοποιηθούν οι δράσεις του».

loading...