Κάλεσμα Κ.Μητσοτάκη προς Ρ.Τ.Ερντογάν: «Έλα να τα βρούμε» – Τι διαμείφθηκε στην τηλεφωνική τους συνομιλία

Θα τα βρούμε ή θα τα χάσουμε; (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ)

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους δύο άνδρες να μιλούν για αρκετή ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε τον Ρ.Τ.Ερντογάν «να πέσουν οι τόνοι και να αποκατασταθούν οι διμερείς δίαυλοι επικοινωνίας», σε κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να συμφώνησε. Αυτός ήταν και ο κύριος στόχος της επικοινωνίας, ενώ οι δύο ηγέτες μίλησαν και για τον τουρισμό.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας»

Το έδαφος για την απευθείας επικοινωνία των δύο ηγετών, προετοίμασαν η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή  και ο Ιμπραήμ Καλίν εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ της κυρίας Σουρανή και του κ. Καλίν προέβλεπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσουν να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας είχαν να συνομιλήσουν από τις 4 Δεκεμβρίου του 2019 όταν είχαν συναντηθεί στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Διπλωματία και συνεννόηση με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας δεν γίνεται» έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Αυτό το τηλεφώνημα ήταν ουσιαστικά ήταν ένα νέο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Τούρκο πρόεδρο να υπάρξει μία συμφωνία για το Αιγαίο και την μοιρασιά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, γι’ αυτό άλλωστε επιδιώχθηκε η «αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας» από την ελληνική πλευρά.

Εκτός αν νομίζει κανείς πως μίλαγαν τόση ώρα για τον… τουρισμό και τον κορωνοϊό, ένα θέμα που μπορεί να λυθεί και σε επίπεδο υπουργών Τουρισμού.

Άλλωστε στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως θα πείσουν πιο εύκολα την κοινή γνώμη για μία συμφωνία με την Τουρκία, αν οι Τούρκοι δεν προκαλούν με εμπρηστικές επιθετικές δηλώσεις και παρουσιαστούν ως «φίλοι» με τους οποίους βέβαια θα… μοιραστούμε το εθνικό πλούτο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Αυτό το τηλεφώνημα σημαίνει ότι η ασφυκτική πίεση της Άγκυρας αποδίδει καρπούς καθώς έρχεται μετά από απειλητικές δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων και συνεχείς τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης θεωρεί ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία και ότι όλοι οι συσχετισμοί είναι σε βάρος του, ενώ δεν δείχνει να έχει εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις ότι θα ανταπεξέλθουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση με την Τουρκία έστω και σε επίπεδο θερμού επεισοδίου.

Επιπλέον γνωρίζει ότι όλα θα έχουν τελειώσει μέχρι τον Ιανουάριο που ο Ντόναλντ Τραμπ είτε ανανεώνει την θητεία του, είτε αναλαμβάνει ο Τζο Μπάιντεν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξέρει ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε βοήθεια από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος «ούτε τον θυμάται».

Όσον αφορά το θέμα του τουρισμού, ενώ τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ολημερίς μας «βομβαρδίζουν» για την «φωλιά κορωνοϊού» που είναι η Τουρκία, η Ελλάδα ετοιμάζεται ν’ ανοίξει τα σύνορα της, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι η Ελλάδα κατ’ αρχάς δεν είναι αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας στην ομάδα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τις οποίες σχεδιάζεται να ξεκινήσει άμεσα το άνοιγμα των συνόρων και οι αεροπορικές επικοινωνίες με τις χώρες της ΕΕ και του Σένγκεν.

https://www.pronews.gr/

loading...