Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΥΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ «ΓΙΟΡΤΆΣΟΥΝ» ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΛΙΓΕΝΕΣΙΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΕΛΛΑΔΑ 2021»:
 «ΞΥΝΟΝΤΑΣ» ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ   ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ 





Γράφει η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη 



Ελπίζαμε, όλοι εμείς οι Ελληνίδες και Έλληνες που αυθόρμητα αφιερωθήκαμε στην προετοιμασία ενός παράλληλου εορτασμού του
1821, ότι η χθεσινή συνέντευξη της προέδρου της επιτροπής “Ελλάδα 2021”, κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου, θα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους.

Και ότι θα μας απάλλασσε, έτσι, από μια συνέχεια, που επιβαρύνει τα τρέχοντα προγράμματά μας και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μας.

Δυστυχώς, όμως, αφού μελετήσαμε με μεγάλη προσοχή το περιεχόμενο της συνέντευξης, αναπόφευκτα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, δυστυχώς, οι αρχικές μας ανησυχίες ήταν βάσιμες και ότι συνεπώς αποτελεί στοιχειώδες χρέος κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, να προσπαθήσουμε, με τα όποια μέσα διαθέτουμε, να παρεμποδίσουμε την σοβαρότατα απειλούμενη παραχάραξη της ιστορίας μας.

Τα όσα στιγματίζουμε στη συνέχεια, ουδόλως πηγάζουν από την οποιασδήποτε μορφής πρόθεσή μας να προβούμε σε κριτική με συγκρουσιακούς όρους, υπόθεση που άλλωστε είναι παντελώς παράλογη.

Αντιθέτως, τα όσα ολίγα προς το παρόν ακολουθούν, βασίζονται στην απολύτως δικαιολογημένη αγωνία, που μας δημιούργησε η συνέντευξη αυτή.

Υπάρχουν πολλά επικίνδυνα σημεία στη συνέντευξη της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου που εύκολα οδηγούν σε εθνικό πανικό, από κοινού και με όλα όσα έχουν προηγηθεί. Θα περιοριστούμε, σήμερα, στα ακόλουθα: «Ο ρόλος της επιτροπής έχει σκοπό την προβολή της ιστορίας…

Η επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία, ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης και της Ιστορίας μας συνολικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν υπήρχε σκλαβιά»!

Αναμφίβολα τα παραπάνω, δια στόματος της προέδρου της επιτροπής “Ελλάδα 2021”, μεταφράζονται στο ότι κάθε ερμηνεία της ιστορίας μας έχει θέση σε αυτό τον εορτασμό προβολής της Ελληνικής Επανάστασης.

Συνεπώς, είναι αποδεκτά και τα όσα ολίγα, προς το παρόν αναφέρουμε στη συνέχεια, τα οποία παρότι είδαν το φως της δημοσιότητας και παρότι ανήκουν σε γνώμες μελών της επιτροπής, όχι μόνο δεν καταδικάστηκαν στη συνέντευξη, αλλά προφανώς τυγχάνουν και της ευλογίας της.

Ο Άγγλος κ. Ρόντρικ Μπήτον, μέλος της επιτροπής είπε: «Γιατί ένας οξυδερκής άνθρωπος, όπως ήταν ο Βύρωνας, καταλάβαινε ότι ο μέσος Έλληνας, πολλοί Ρωμιοί τότε της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν είχαν καθόλου την αντίληψη της σκλαβιάς» (περισσότερα, στο άρθρο μου στην “Εστία” 3-6-2020).

Και εφόσον δεν υπήρχε «σκλαβιά», ορθώς η επιτροπή “Ελλάδα 2021” δεν αναφέρει πουθενά (από όσο τουλάχιστον γνωρίζω) τα 400 χρόνια δουλείας, αλλά ούτε και το 1453.

 Άλλωστε, γιατί να το πράξει, μια και οι πρόγονοί μας περνούσαν τόσο καλά επί Τουρκοκρατίας! Όμως, με αυτή την ερμηνεία, που γίνεται πλήρως αποδεκτή από την “Ελλάδα 2021”, ως “μία από τις ερμηνείες της ιστορίας μας”.

Εύλογα ερωτάται λοιπόν, ποιο επιτέλους θα είναι το περιεχόμενο του εορτασμού από την επιτροπή εφόσον, κάτω από τις συνθήκες αυτές, η Επανάσταση του 1821 δεν είχε λόγο να γίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...