Το 1909 συντελείται μια τομή στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας γενικότερα, και των πολιτικών κομμάτων ειδικότερα.

” Στις 15 Αυγούστου 1909 εκδηλώθηκε κίνημα στο Γουδί, το οποίο έγινε από τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο, μια μυστική ένωση στρατιωτικών, με αιτήματα που αφορούσαν μεταρρυθμίσεις στο στρατό, τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση και τη δημοσιονομική πολιτική. Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος δεν εγκαθίδρυσε δικτατορία, αλλά προώθησε τα αιτήματά του μέσω της Βουλής. Με αφορμή το κίνημα, έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου μεγάλη διαδήλωση των επαγγελματικών σωματείων της πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές υποστήριξαν το διάβημα του Στρατιωτικού Συνδέσμου και υπέβαλαν ψήφισμα στο παλάτι με το οποίο ζητούσαν την επίλυση σειράς οικονομικών αιτημάτων. Υπό την πίεση του Συνδέσμου η Βουλή ψήφισε, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και συζήτηση, μεγάλο αριθμό νόμων, που επέφεραν ριζικές αλλαγές. Το Φεβρουάριο του 1910 η Βουλή αποφάσισε την αναθεώρηση ορισμένων άρθρων του συντάγματος. Έτσι προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες προήλθε αναθεωρητική βουλή. Στις 15 Μαρτίου 1910 ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος διαλύθηκε έχοντας επιτύχει τις επιδιώξεις του.”

Από τη σημερινή μου μελέτη του βιβλίου ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ – ΟΜ. ΠΡΟΣ/ΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. #ΔΕΣΜΕΥΣΗ_ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Προσωπική άποψη, ο τρόπος που παρουσιάζεται το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, είναι ελλιπέστατος, παραβλέποντας πολύ σημαντικές πληροφορίες, όπως ότι ήταν μια από τις πιο κωμικοτραγικές “επαναστάσεις” που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα με πλήρη ασάφεια στόχων και πολλά ευχολόγια χωρίς κάποια πρακτική λύση, με αρχηγό της, τον Συνταγματαρχη Ζορμπά, που σχεδόν με το ζόρι τον ανάγκασαν να δεχτεί να ηγηθεί αυτής της ιδιόμορφης επανάστασης, και που στα πλέον εξτρεμιστικά της στελέχη, συγκαταλέγονταν χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί την εποχή της επαναστάσεως, οι μετέπειτα δικτάτορες Πάγκαλος και Κονδύλης. Άφησε όμως η επανάσταση στο Γουδί μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη, την παραγγελία του θωρηκτού Αβέρωφ και την είσοδο στην πολιτική σκηνή των Αθηνών, του φημισμένου πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου.

loading...