O Xαφτάρ ακυρώνει την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης: Ζήτησε εσπευσμένα Εθνικό Συμβούλιο για την δημιουργία κυβέρνησης προσωπικοτήτων

Aλλάζουν όλα
Ο στρατηγός Χαφτάρ ζήτησε εκτάκτως την έγκριση του Εθνικού  Συμβουλίου για τον έλεγχο της Λιβύης, με την δημιουργία μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων, αντιμετωπίζοντας στα ίσια τα σχέδια Ερντογάν και Δύσης. 

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς τυχόν έλεγχος της Λιβύης από τον Στρατάρχη, ”μπλοκάρει” αυτομάτως το ”μνημόνιο” Άγκυρας-Τρίπολης. 

Αναμένεται ότι τα μέλη του στρατού και οι εκπρόσωποι των φυλών θα εγκρίνουν πανηγυρικά την πρόταση του Χαφτάρ και θα ακυρώσουν τα σχέδια Ερντογάν για διαχωρισμό της χώρας στα δύο.
Σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, διεξάγει διαβουλεύσεις με αυτό τον σκοπό, ενώ ζήτησε την σύγκλιση του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου για την δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού κατά τη μεταβατική περίοδο που θα ελέγχει ολόκληρη την Λιβύη, ανέφερε πηγή στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

“Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για να συγκληθεί  το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο μες σκοπό την δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού από προσωπικότητες”, ανέφερε η πηγή.

Αναμένεται ότι τα μέλη του στρατού και οι εκπρόσωποι των φυλών είναι υπέρ Χαφτάρ.

“Όσον αφορά το Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να έχει 20 χαρτοφυλάκια υπουργών και δύο αναπληρωτές πρωθυπουργούς”, πρόσθεσε η πηγή.

Στις 27 Απριλίου, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης ανακοίνωσε ότι παίρνει τον έλεγχο της χώρας και απορρίπτει τη Συμφωνία Skhirat.

Ο Χαφτάρ υποσχέθηκε να δώσει την λύση για τη δημιουργία μόνιμων πολιτικών κρατικών φορέων σύμφωνα με τη βούληση του λαού.

Η συμφωνία που ίσχυε μέχρι τώρα, υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2015 στο Skhirat του Μαρόκου και βασίζεται στο ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Μετά από αυτή είχαμε την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και την δημιουργία Προεδρικού Συμβουλίου (που λειτουργεί ως συλλογικό όργανο διακυβέρνησης). Και οι δύο οντότητες εδρεύουν στην Τρίπολη και διευθύνονται από τον Fayez Sarraj.

Ο Χίεχ αλ-Σενούσι αλ-Χέλικ Αλ-Ζάουι, αναπληρωτής πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου, δήλωσε ότι η λαϊκή εντολή δόθηκε στον Χαφτάρ από τις φυλές και τις λιβυκές ένοπλες δυνάμεις, εκτός από εκείνες στη δυτική περιοχή.

Προσθέτει ότι η εντολή πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (HOR) και το Ανώτατο Συμβούλιο, προτού προχωρήσουν στη διαμόρφωση μιας ενοποιημένης εθνικής κυβέρνησης.

Η πρόεδρος Aguila Saleh, ανακοίνωσε ότι ο οδικός χάρτης που θα δημιουργηθεί δεν έρχεται σε αντίθεση με τη λαϊκή εντολή.

Ο Al-Heliq πιστεύει ότι η υποστήριξη του σχεδίου Χαφτάρ θα γίνει από χώρες που επιδιώκουν σταθερότητα στη Λιβύη.

Επιπλέον, σε δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων  Al-Ain News, είπε ότι τον εξέπληξε η σιωπή της αραβικής και διεθνούς κοινότητας ως προς την τουρκική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης και την παραβίαση όλων των διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων.

Κάλεσε την Αφρικανική Ένωση να παρέμβει και να σταματήσει την τουρκική εισβολή εν μέσω όλων των διεθνών οργανισμών, κυρίως των Ηνωμένων Εθνών, προτρέποντας το Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών να πραγματοποιήσει επείγουσα σύνοδο και να ανακοινώσει τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει αυτή η εισβολή.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να δείξει υποστήριξη στις επιλογές του λαού της Λιβύης, που θέλουν να εξαλείψουν τις ένοπλες πολιτοφυλακές που κυριαρχούν στη χώρα του και ζητά να τερματιστεί η διεθνής αναγνώριση της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας, με επικεφαλής τον Fayez al-Sarraj.

Περιγράφει τις δυνάμεις του GNA ως: «πολιτοφυλακές που φέρνουν Σύριους μισθοφόρους υπό άμεση υποστήριξη από το κράτος της Τουρκίας που υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Ο Al-Heliq υποστήριξε ότι ο λαός της Λιβύης έχει μείνει μόνος του για να αντιμετωπίσει τους Τούρκους εισβολείς και τις τρομοκρατικές ομάδες στην επικράτειά του εν μέσω διεθνούς απαγόρευσης προμήθειας όπλων.

Ο ίδιος τόνισε  ότι ο λαός της Λιβύης και οι ένοπλες δυνάμεις τους θα συνεχίσουν να αντιστέκονται έως ότου οι Τούρκοι εισβολείς και όλες οι πολιτοφυλακές ξεκουμπιστούν από τη Λιβύη.

Τα πολιτικά τερτίπια της Τουρκίας στην Λιβύη θα βρουν απέναντι σχεδόν το σύνολο των λιβυκών φυλών και τον λαό της χώρας, ενώ η εκκωφαντική σιωπή της ΕΕ και της δύσης στην τουρκική εισβολή στην χώρα είναι μνημειώδης.

loading...