Καθηγητής Imperial College: Μπορεί να μην βρεθεί ποτέ το εμβόλιο του κορονοϊού, ίσως πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του

Η ανθρωπότητα με αργά και σταθερά βήματα προσπαθεί να επανέλθει σταδιακά σε μία κανονικότητα, η οποία όμως έχει νέα χαρακτηριστικά και νέες μεταβλητές. Η επέλαση του νέου κορονοϊού στον πλανήτη οδήγησε σε μία ανατροπή της κανονικότητάς μας, η οποία ενδεχομένως να μην επιστρέψει ποτέ.

Από τη στιγμή λοιπόν που οι κοινωνίες κάνουν τα πρώτα δειλά τους βήματα για να βγουν από την καραντίνα το νέο μεγάλο μέτωπο που απασχολεί άπαντες είναι αρχικά η ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού φαρμάκου που θα αντιμετωπίζει τον Sars-Cov-2 αλλά πολύ περισσότερο την ανακάλυψη του εμβολίου που θα θωρακίσει την παγκόσμια κοινότητα από ένα νέο ξέσπασμα.

Ο Ντέιβιντ Ναμπάρο, καθηγητής του Imperial College έδωσε μία οπτική η οποία πάνω στα ζητήματα ελαφρώς δυσοίωνη, αλλά για πολλούς ρεαλιστική: «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον νέο κορονοιό εάν δεν βρεθεί εμβόλιο. Το χειρότερο σενάριο είναι να μην βρεθεί ποτέ το εμβόλιο».

Ο Ναμπάρο σε συνέντευξή του στο CNN συμπλήρωσε: Mπορεί να βρεθούν φάρμακα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα σταματήσει η επανεμφάνιση του ιού σε μορφή επιδημίας κάθε χρόνο. Κι ο αριθμός των θυμάτων θα μεγαλώνει. Το ενδεχόμενο να μην βρεθεί εμβόλιο δεν θεωρείται καθόλου απίθανο από τους επιστήμονες. Γιατί έχει συμβεί και στο παρελθόν. Πολλές φορές. Υπάρχουν κάποιοι ιοί για τους οποίους δεν έχουμε ακόμη εμβόλιο»

Ο ειδικός απεσταλμένος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον Covid-19 τόνισε ότι: «Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι ότι θα υπάρξει εμβόλιο ή εάν υπάρξει κατά πόσο θα περάσει όλα τα τεστ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας»,

Ενώ προσθέρει: «Είναι σημαντικό όλες οι κοινωνίες να βρεθούν σε μια κατάσταση κατά την οποία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό ως διαρκή απειλή, και να είναι σε θέση να συνεχίσουν την κοινωνική δραστηριότητα με τον ιό να είναι παρών», επισημαίνει ο καθηγητής του Imperial College.

Ο συσχετισμός με τον HIV
Πίσω στο 1984, η τότε Αμερικανίδα υπουργός Υγείας, Μάργκαρετ Χέκλερ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ότι οι επιστήμονες εντόπισαν επιτυχώς τον ιό ο οποίος αργότερα έγινε γνωστός ως HIV.

Η Χέκλερ προέβλεψε ότι μέσα σε δυο χρόνια θα υπάρξει εμβόλιο έτοιμο προς δοκιμή. Αντί για το επίτευγμα, ο ισχυρισμός της Χέκλερ ακολουθήθηκε από την απώλεια σχεδόν μιας ολόκληρης γενιάς.

Η έρευνα δεν σταμάτησε τη δεκαετία του 80 χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάποιο break through.  Πριν από 14 χρόνια, οι επιστήμονες έλεγαν πως βρισκόμαστε 10 χρόνια μακριά απ’ αυτή την εξέλιξη.

O Sars-Cov-2 σε σχέση με τον HIV δεν διαθέτει το δικό του επίπεδο ευελιξίας, κάνοντας τους ειδικούς γενικά πιο αισιόδοξους για την ανακάλυψη εμβολίου. Όμως, υπήρξαν άλλες ασθένειες που έχουν ταλαιπωρήσει τόσο τους επιστήμονες όσο και τον ανθρώπινο οργανισμό. Ένα επιτυχημένο εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό, ο οποίος πλήττει περίπου 400.000 ανθρώπους το χρόνο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ταλαιπώρησε τους γιατρούς για δεκαετίες.

Σε αντίθεση με ασθένειες όπως ο HIV και η ελονοσία, ο κορονοϊός δεν μεταλλάσσεται γρήγορα για το λόγο αυτό υπάρχει αισιοδοξία για την ανάπτυξη ενός εμβολίου μέσα σε λίγους μήνες. Και ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολύνσεων των ΗΠΑ, καθηγητής Άντονι Φάουτσι, πιστεύει ότι μπορεί αυτό να γίνει μέσα σε ένα χρόνο μέχρι 18 μήνες.

«Ποτέ δεν φτιάξαμε εμβόλιο μέσα σε ένα χρόνο ή 18 μήνες»
Στο ίδιο άρθρο του CNN ο ο καθηγητής Πήτερ Χότεζ, κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine του Χιούστον ανέφερε ότι: «Ποτέ δεν φτιάξαμε εμβόλιο μέσα σε ένα χρόνο ή 18 μήνες. Δεν σημαίνει πως είναι απίθανο, αλλά θα πρόκειται πραγματικά για ηρωικό επίτευγμα. Χρειαζόμαστε ένα πλάνο Α και ένα πλάνο Β».

Ήδη, για τη νόσο Covid- 19 πραγματοποιούνται δοκιμές σε ανθρώπους στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για εμβόλιο για τον κορονοϊό που κατασκευάστηκε από τον ιό ενός χιμπατζή, και επίσης στις ΗΠΑ, δοκιμάζεται ένα εμβόλιο που κατασκευάστηκε από την Moderna.

https://www.newsbeast.gr

loading...