Η Μicrosoft εξαγόρασε την ελληνική Softomotive

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας που έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί.

Εκλεισε η εξαγορά της εταιρείας ελληνικών συμφερόντων Softomotive από τον αμερικανικό κολοσσό Microsoft, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, με το τίμημα να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Η Softomotive, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ιδρύθηκε το 2005 από τον Μάριο Σταυρόπουλο και θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών (RPA – robotic process automation). Ο RPA, που συνιστά πλέον έναν από τους πιο περιζήτητους κλάδους στον τομέα της τεχνολογίας, αφορά λογισμικό που χρησιμοποιείται για να αυτοματοποιήσει διεργασίες που θα εκτελούσε κάποιος χρήστης / εργαζόμενος στον υπολογιστή. Πρόκειται, δηλαδή, για επαναλαμβανόμενες εργασίες, τις οποίες οι χρήστες εκτελούν αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο. Για μεγάλες εταιρείες οι επαναλαμβανόμενες αυτές εργασίες μπορεί να είναι εκατοντάδες.

Συνεπώς, μέσω της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η Softomotive, οι επιχειρήσεις εξοικονομούν χρόνο, μειώνουν το κόστος, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των εργασιών και απαλλάσσουν τους εργαζομένους από δουλειές που γίνονται με μηχανικό τρόπο.

Το προϊόν της εταιρείας έχει εφαρμογή στον τραπεζικό και στον ασφαλιστικό κλάδο, ενώ χρησιμοποιείται και από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, το πιο σημαντικό στοιχείο της συγκεκριμένης εξαγοράς είναι ότι ένας τεχνολογικός γίγαντας όπως η Microsoft επιλέγει να επεκτείνει τον κλάδο του RPA μέσω της τεχνολογίας της Softomotive. Επίσης, δεν αποκλείεται το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης του RPA της Microsoft να στεγαστεί στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η εταιρεία λογισμικού άντλησε 25 εκατ. δολ. από την επενδυτική εταιρεία Grafton Capital, που συστάθηκε το 2014 στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία έχει χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ακόμη και η σύνθεση του Δ.Σ. έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της εξαγοράς. Αυτό γιατί η Grafton Capital, αφού επένδυσε στην εταιρεία πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, τοποθέτησε πρόεδρο (chairman) του Δ.Σ. τον Γάλλο επιχειρηματία Guy Berruyer, που ήταν πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού Sage. Η συγκεκριμένη είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στον κλάδο του software, γεγονός που επηρέασε θετικά την επιλογή της Microsoft.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ιδρύθηκε στην Αθήνα, ενώ το 2015 άνοιξε γραφεία στο Λονδίνο. Επίσης, έχει παρουσία στη Νέα Υόρκη, στην Ινδία και στη Νότια Κορέα. Οπως έχει ήδη γράψει και το Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμά του, λόγω της ανοδικής πορείας της η Softomotive έχει φθάσει να ανταγωνίζεται πολλές startups και εταιρείες παραγωγής λογισμικού. Τέτοιες είναι η Automation Anywhere και η UiPath, η οποία, όπως αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα το Bloomberg, προγραμματίζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο και πρόσφατα αποτιμήθηκε στα 7 δισ. δολάρια.

https://www.kathimerini.gr/

loading...