Γεωπολιτικός ”σεισμός”: Πρόσβαση στη βάση Hmeimim θα έχει η Τεχεράνη μετά από το ”πράσινο φως” της Μόσχας

Αιφνιδιαστική κίνηση από το Κρεμλίνο
Σε μια σπάνια κίνηση, η Ρωσική Ομοσπονδία έδωσε στο Ιράν την δυνατότητα στρατιωτικής πρόσβασης στην αεροπορική βάση Hmeimim στην Συρία στο δυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας οργή και ταυτόχρονα ανησυχία στο Ισραήλ για τα σχέδια Ιρανών και Ρώσων.

“Έτσι, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Νετανιάχου, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα επιτίθεται στον ιρανικό στρατό οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε στη Συρία, αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση”, αναφέρει αραβική πηγή.

Χθες, δύο συριακά μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο. Πρόκειται για αεροσκάφη της Συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα τύπου Il-76 και ένα τύπου Airbus A310, το οποίο έφτασε από την Τεχεράνη.

Σε αυτά υπήρχε μια μεγάλη παρτίδα όπλων και πυρομαχικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακριβή δεδομένα σχετικά με τα όπλα που μεταφέρει το Ιράν μέσω της βάσης Khmeimim δεν είναι ακόμη γνωστά.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ρωσία παρέδωσε περισσότερα από 150 θωρακισμένα οχήματα στη Συρία, είναι προφανές ότι αναμένεται η επανάληψη της στρατιωτικής επιχείρησης στο Idlib από ισχυρά εξοπλισμένες συριακές δυνάμεις.

Η μεταφόρτωση των προμηθειών μέσω της αεροπορικής βάσης Khmeimim εγγυάται την απόλυτη προστασία του Ιράν έναντι πιθανών ισραηλινών πυραυλικών επιθέσεων, καθώς η Ρωσία προειδοποίησε το Ισραήλ ότι σε περίπτωση της παραμικρής απειλής, τα ισραηλινά μαχητικά θα καταρριφθούν χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, μεταγωγικά αεροσκάφη  IL-76 της συριακής αεροπορίας πετούν συνεχώς από το αεροδρόμιο Mehrabad της Τεχεράνης προς την αεροπορική βάση Hmeimim κοντά στην παράκτια πόλη Jableh της Συρίας.

Τα αεροσκάφη αυτά βρίσκονταν υπό την συνεχή παρατήρηση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είχε επιτεθεί παλαιότερα και είχε καταστρέψει το φορτίο που εκφορτώνονταν από αυτά και αφορούσε βαρύ εξοπλισμό.

Την ίδια περίοδο, το Ισραήλ ξεκίνησε να βομβαρδίζει το έδαφος της Συρίας όχι μόνο κατά μήκος των κατεχόμενων Υψωμάτων του Γκολάν, αλλά και στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (SOHR) η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε σε αποθήκες στην επαρχία του Χαλεπίου.

Όπως αποδείχθηκε, βομβαρδίστηκε αποθήκη όπλων που ανήκε στον ιρανικό στρατό. Πριν από αυτό, οι πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ κατέστρεψαν το οπλοστάσιο φιλοϊρανικών μονάδων κοντά στη Δαμασκό και κατέστρεψαν μέρος της αεροπορικής βάσης Shairaat στην Χομς, η οποία αποτελούσε σημείο διέλευσης για τα ιρανικά αεροσκάφη που παραδίδουν πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό από την Τεχεράνη.

Πολλά σημάδια δείχνουν επίσης ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται προσεκτικά για την ενδεχόμενη επανάληψη των εχθροπραξιών στο Idlib, όπου επί του παρόντος τηρείται κατά κύριο λόγο κατάπαυση του πυρός, η οποία  θεσπίστηκε στις 6 Μαρτίου σύμφωνα με τις συμφωνίες  Ρωσίας και Τουρκίας.

Η κόντρα όμως Ρωσίας- Ιράν και Ισραήλ, εκτιμάται ότι θα φουντώσει το επόμενο διάστημα, μιας και τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι απλά τεράστια από εδώ και στο εξής στην προσπάθεια ανάκτησης της συριακής επικράτειας από την κυβέρνηση της Δαμασκού.  

loading...