“Ισλαμική Δημοκρατία” της Σουηδίας: Σχεδιάστηκε το «βορειότερο τζαμί στον κόσμο»

Οι κατασκευαστές του σχεδιάζουν να συλλέξουν τα χρήματα στο Διαδίκτυο από μουσουλμάνους σε όλη τη Σουηδία
ΗΣουηδία σχεδιάζει να φιλοξενήσει αυτό που χαρακτηρίζεται ως «το βορειότερο τζαμί στον κόσμο». Το τζαμί καλωσορίζεται από την πόλη Luleå, η οποία βρίσκεται στις βόρειες σουηδικές ακτές της κομητείας Norrbotten, της βορειότερης περιοχής της χώρας.

Η πόλη έχει πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων. Το τζαμί σχεδιάζεται να χτιστεί στο νησί Hertsön, το οποίο είναι η μεγαλύτερη κατοικημένη περιοχή του Luleå έξω από το κέντρο της πόλης.

Η ιδέα για το τζαμί παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013 από το Ισλαμικό Κέντρο Norrbotten. Το αρχικό σχέδιο ήταν να είναι μια πολύ μεγάλη κατασκευή με τιμή 100 εκατομμυρίων σουηδικές κορώνες (περίπου 9,4 εκατομμύρια ευρώ). Ωστόσο, καθώς αυτό κρίθηκε υπερβολικά ακριβό, το νέο σχέδιο απαιτεί δομή που κοστίζει 12 εκατομμύρια κορώνες (περίπου 1,1 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με ρεπορτάζ του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου SVT της Σουηδίας.

Το τζαμί θα πρέπει να σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις μοναδικές προκλήσεις των σκληρών κλιματικών συνθηκών της πόλης. Για παράδειγμα, ο μιναρές του θα έχει τετραγωνική βάση αντί για τον παραδοσιακό στρογγυλό, ώστε να παρέχει μεγαλύτερη αντοχή στον άνεμο.

Οι κατασκευαστές του σχεδιάζουν να συλλέξουν τα χρήματα στο Διαδίκτυο από μουσουλμάνους σε όλη τη Σουηδία. Η κατασκευή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Ακόμα κι αν το τζαμί κατασκευαστεί όπως έχει προγραμματιστεί, ωστόσο, δεν θα είναι στην πραγματικότητα το βορειότερο του κόσμου. Αυτός ο τίτλος θα εξακολουθήσει να ανήκει στο τζαμί Nurd Kamal στο Norilsk της Ρωσίας. Το Norilsk είναι η βορειότερη πόλη παγκοσμίως, και βρίσκεται σε απόσταση πολύ βορειότερα από το Luleå. Το τζαμί Nurd Kamal αναγνωρίζεται από το Guinness Book of World Records ως το βορειότερο του κόσμου.

Καθώς οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης συνεχίζουν να αυξάνονται τόσο με τη μετανάστευση όσο και με τον ρυθμό γεννήσεων, ο αριθμός των τζαμιών πολλαπλασιάζεται, μερικές φορές εις βάρος των χριστιανικών εκκλησιών. Σε αρκετές περιπτώσεις, η νορβηγική κυβέρνηση έχει χορηγήσει οικονομικές επιχορηγήσεις ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ στο Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο της Νορβηγίας, ώστε να μπορούν να μετατρέψουν εκκλησίες σε τζαμιά.

loading...