Τα πιθανά σενάρια…
Νέο κόμμα από την δεξιά της ΝΔ;
Τι περιμένει ο Κώστας Καραμανλής;
Ήλθε το πολιτικό τέλος του Σαμαρά;

Του Παναγιώτη ΑποστόλουΠολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

[email protected]
www.egerssi.gr

Την Τετάρτη το βράδυ 6 Μαΐου 2020 στην τηλεόραση της Βεργίνα, στην ενημερωτική εκπομπή “Σχολιάζοντας την επικαιρότητα” ο δημοσιογράφος Στέργιος Καλόγηρος παρουσίασε νέα πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η Interview του κυρίου Δημήτρη Βασιλειάδη. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 3 έως 6 Μαΐου και ο νυν Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός με ποσοστό 56% έναντι του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 20%. Την ίδια ώρα η συντριπτική πλειοψηφία του 42,6% εμπιστεύεται την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα την ψήφιζε εάν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές!

Πιστεύω ότι, τα δημοσκοπικά αυτά ευρήματα είναι πολύ σημαντικά, αφού μεγαλώνουν κι άλλο την απόσταση από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ! Όταν μάλιστα το 37% των πολιτών πιστεύουν ότι ο Κορονοϊός είναι προϊόν εργαστηρίου της Κίνας ενώ απαντούν και στα μέτρα που εφαρμόζονται για τη λειτουργία των καταστημάτων όπου το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν ενθαρρύνουν τη λειτουργία της αγοράς. Στην ερώτηση μάλιστα για το αν τα περιοριστικά μέτρα κρίνονται απαραίτητα ή πρέπει να αρθούν, το 49% εκτιμά ότι πολλοί εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους γι αυτό και πρέπει να αρθούν άμεσα.

Για την ιστορία να αναφέρω, πως τα ποσοστά των άλλων κομμάτων κυμάνθηκαν στην πρόθεση ψήφου για το ΚΙΝΑΛ στο 6,4%, για το ΚΚΕ στο 4,6%, για την “Ελληνική Λύση” στο 4,5% και για το ΜεΡΑ25 στο 3%! Το 5,8% “ψήφισε” άλλο κόμμα και υπήρχαν και 11% αναποφάσιστοι!

Έβρος και κορονοϊός…

Εκτιμώ, πως η εμπιστοσύνη με την οποία φαίνεται να περιβάλλει αυτήν την στιγμή τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο ελληνικός λαός, είναι για δυο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι η σθεναρή αντίσταση που προέβαλε η Ελληνική Πολιτεία (Κυβέρνηση, Στρατός, Αστυνομία, Συνοροφυλακή και λαός) στον Έβρο, σμπαραλιάζοντας τον μεγαλοϊδεατισμό του Τούρκου Σουλτάνου Ρ. Τ. Ερντογάν που σκοπό είχε να παραβιάσει τα σύνορά μας στην Ελληνοτουρκική Μεθόριο, στέλνοντας στον Έβρο μας χιλιάδες μουσουλμάνους νεαρής ηλικίας (κυρίως) στους οποίους υποκρύπτονταν τζιχαντιστές και πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ)! Ο δεύτερος λόγος ήταν η καταρχήν άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, άσχετα εάν η κυβέρνηση έσπειρε τον τρόμο και ο ελληνικός λαός, παρ΄ ότι απείθαρχος, πειθάρχησε απόλυτα στον εγκλεισμό του στο σπίτι!

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί στον Πρωθυπουργό, ότι και την επόμενη ημέρα θα εισπράττει από τον λαό μας αυτήν την τεράστια αποδοχή. Αφού “η μάχη του Έβρου” έληξε και η πανδημία “οπισθοχωρεί ολοταχώς”, διώχνοντας σιγά – σιγά τον τρόμο από τις ψυχές των Ελλήνων!

Άλλωστε στην παρούσα δημοσκόπηση το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν ενθαρρύνει τη λειτουργία της αγοράς η συνέχιση των συνεχιζόμενων αυστηρών μέτρων, καθώς και το 49% εκτιμά ότι πολλοί εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους γι αυτό και πρέπει να αρθούν άμεσα.

Το αλλοπρόσαλλο Υπουργείο Οικονομικών…

Ο Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης κ. Χρήστος Σταϊκούρας – δεν θα έλεγα ότι είναι από τα δυνατά κυβερνητικά χαρτιά – αντιλαμβάνεται κάθε ημέρα που περνάει και διαφορετικά τους δείκτες της επερχόμενης ύφεσης στην οικονομία της χώρας, ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των πολύ έως εξαντλητικών μέτρων κατά της αγοράς!

Ενώ ξεκίνησε να μας λέγει πως θα κινηθεί στο 3%, ακολούθως πρόσφατα (την περασμένη Πέμπτη) εκτίμησε ότι θα φτάσει το 2020 το 4,7%. Όμως μετά από 3-4 ημέρες “ανακάλυψε” το δυσμενές σενάριο, ότι δηλαδή η ύφεση θα φτάσει στο 7,9%.

Βέβαια δεν είναι συνετό σε μια κυβέρνηση κι όταν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάνει αυτές τις αλλοπρόσαλλες εκτιμήσεις, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να διαψεύδει τον Υπουργό του περί των Οικονομικών, εκτιμώντας ότι η ύφεση για το 2020 θα φτάσει το 10%.

Έτσι πιστεύω, ότι τέτοιες παλινωδίες της κυβέρνησης – καταγράφονται κι άλλες – θα φθείρουν την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει σήμερα η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός!

Όταν τα πρόσφατα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” για τον μήνα Απρίλιο 2020 επιβεβαιώνουν τις αναμενόμενες δραματικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19)! Καταγράφοντας το προφανές, πως η έλευση της πανδημίας κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, επηρέασε δυσμενώς το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, ακυρώνοντας οποιεσδήποτε προσλήψεις κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ιδίως τις προγραμματισμένες εποχικές προσλήψεις στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού!

Του τουρισμού που φέτος θα βαλτώσει και ο οποίος είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας! Αφού έτσι αποφάσισαν όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, διαλύοντας τις άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες της Πατρίδος και εγκλωβίζοντας την οικονομία μας, μόνο στα έσοδα από τον τουρισμό!

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να καταγράψω κι άλλον ένα μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία της χώρας, αλλά και για το εργατικό δυναμικό της, που ακούει στο όνομα “εργασία από το σπίτι” και στην περίοδο του εγκλεισμού των Ελλήνων στα σπίτια, από ότι φάνηκε λειτούργησε αποτελεσματικά για την κυβέρνηση!

Αλλά αυτό το μέτρο προβλέπεται μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, όπως της περιόδου της πανδημίας κι όχι ως μόνιμο μέτρο! Πιθανή καθιέρωσή της “εργασίας από το σπίτι”, θα μειώσει τα μισθολογικά κόστη. Θα δημιουργήσει ανισότητα στις σχέσεις εργασίας στο εργατικό δυναμικό (πχ στις τράπεζες) με κατάργηση βαθμίδων ιεραρχίας και κυρίως θα περιοριστούν οι δυνατότητες δυναμικής της οικονομίας. Έτσι θα αλλάξουν έτι περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις εις βάρος των εργαζομένων και υπέρ των μεγάλο-επιχειρηματιών, οι οποίοι θα αυξήσουν τα κέρδη τους με την εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού της χώρας μας! Και κάνω αυτήν την αναφορά, γιατί εισπράττω πληροφορία, ότι η κυβέρνηση έχει κατά νου την εφαρμογή – όπου είναι εφικτή – του προγράμματος “εργασία από το σπίτι”!

Η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ…

Τον Ιούλιο του 2016 ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνωρίζοντας ότι στις εκλογές που θα γίνονταν, αυτός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχαναν από τη ΝΔ, φρόντισε να αλλάξει το εκλογικό σύστημα με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, που όμως θα ίσχυε από τις αμέσως επόμενες εκλογές, αφού δεν υπήρξαν οι αναγκαίες 200 ψήφοι (2/3 της Βουλής) μιας και πέρασε με απλή πλειοψηφία, για να εφαρμοστεί άμεσα, δηλαδή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019!

Να επισημάνουμε ότι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που περιλαμβάνει και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, αλλά και το δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη, ψήφισαν και τα κόμματα των “Ανεξαρτήτων Ελλήνων” και της “Ενώσεως Κεντρώων”. Καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο τα κόμματα: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και “Ποτάμι”! Το ΚΚΕ ψήφισε “παρών”, αλλά υπερψήφισε τα άρθρα για την κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17 έτη!

Η “σφαγή” στον ΣΥΡΙΖΑ, “ο Έβρος” κι ο “κορονοϊός” φέρνουν εκλογές…

Ωστόσο, στις 24 Ιανουαρίου 2020 η ΝΔ με την Κοινοβουλευτική της Ομάδα (158) και την Κ.Ο. της “Ελληνικής Λύσης” (10) επανέφερε την “ενισχυμένη αναλογική”, που όμως θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές! Έτσι καθημερινώς φουντώνουν τα σενάρια στο κυβερνητικό στρατόπεδο για διπλές εκλογές στο 2020!

Και εάν το σενάριο πρόωρων εκλογών εντός του 2020 φάνταζε από πολλούς ουτοπικό, ήλθε ο “Έβρος” και ο “κορονοϊός” που έδωσαν μεγάλο δημοσκοπικό ύψος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ! Παρ΄ ότι η ΝΔ από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξήλθε αυτοδύναμη μετά από μια 10ετία συμμαχικών κυβερνήσεων!

Υπάρχει λοιπόν το δίλλημα προ των πυλών και στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη!

Πάει σε διπλές εκλογές τώρα, που έχει το ισχυρό πλεονέκτημα, ή θα περιμένει να πάει σε εκλογές, όταν όλα θα τα έχει σαρώσει η επερχόμενη οικονομική κρίση και η ύφεση που θα ταρακουνήσει συθέμελα τη ΝΔ και τον ίδιο;

Με προσφυγή σε άμεσες εκλογές με τόσο ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα αυτήν την στιγμή, επιτυγχάνει δυο σκακιστικές σπουδαίες κινήσεις στο πολιτικό πεδίο! Πρώτα “καίει” την απλή αναλογική του Τσίπρα και κατά δεύτερον τελειώνει πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, αφού μετά από μια νέα ήττα θα συνταξιοδοτηθεί πρόωρα πολιτικά από τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ, που μόλις πρόσφατα έβγαλε και ακόνισε μεγάλα μαχαίρια με αφορμή ερώτηση στη Βουλή για τον αποκλεισμό του Documento του Κώστα Βαξεβάνη από τα κονδύλια που διέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ για την καμπάνια της πανδημίας. Αυτήν την ερώτηση υπέγραψαν 76 Βουλευτές από του 86 της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ! Οι υπόλοιποι 10 Βουλευτές δεν δέχτηκαν να υπογράψουν, προεξέχοντος του Γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη, του πρώην Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του πρώην Υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου (ηγείται του παραδοσιακού ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ των 53+)!

Το άλλοθι της άμεσης προσφυγής στην κάλπη το δίνει στον κ. Μητσοτάκη ο Ρ. Τ. Ερντογάν! Με την επίκληση της απόλυτης διατάραξης των Ελληνοτουρκικών θέσεων λόγω της προκλητικότητας και της συνεχούς συντήρησης της κρίσεως από τον Τούρκο Σουλτάνο!

Όμως εδώ έχουμε το οξύμωρο, να θέλει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και ο Αλέξης Τσίπρας. Προκειμένου να απαλλαγεί (αφού οι εκλογές θα γίνουν με λίστα) από τα σημερινά “βαρίδια” του ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ. Όπως άλλωστε έπραξε και στις διπλές εκλογές του 2015 (Ιανουάριο και Σεπτέμβριο), όταν καρατόμησε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ζωή Κωνσταντοπούλου κι άλλους “αντάρτες” που χάλαγαν τον ύπνο του “αυτοκράτορα” Αλέξη Τσίπρα!

Νέο κόμμα από την δεξιά της ΝΔ;

Πέραν όμως των δυο παραπάνω αναφερθέντων ισχυρών λόγων, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται την άμεση προσφυγή στις κάλπες πριν εξαερωθούν τα σημερινά πολιτικά του πλεονεκτήματα, είναι και το γεγονός πως είναι ευκαιρία να απαλλαγεί κι εκείνος από τα δικά του πολιτικά βαρίδια!

Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφύγει και τη δημιουργία νέου δεξιού κόμματος, του οποίου θα ηγηθεί σημερινός Βουλευτής του – έτσι λένε οι πληροφορίες μας – και ο οποίος, όπως και κάποιοι άλλοι που τον υποστηρίζουν δεν δέχονται την μετάλλαξη της ΝΔ από κεντροδεξιό κόμμα, σε κόμμα νεοφιλελεύθερου ΠΑΣΟΚ!

Υπάρχει όμως και ο εξής κίνδυνος! Στις εκλογές με απλή αναλογική να μην μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση! Και σε αυτήν την περίπτωση το “κρυφό χαρτί” ακούει στο ‘όνομα Φώφη Γεννηματά του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ! Θα σχηματίσουν συμμαχική κυβέρνηση ή θα πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις ευλογίες της σε νέες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική, με ανάλογα πολιτικά ανταλλάγματα;

Στη δεύτερη περίπτωση είναι σίγουρο ότι το κόμμα του και ο ίδιος θα καταγράψουν συντριπτική νίκη και νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση!

Τι περιμένει ο Κώστας Καραμανλής;

Στα τέλη του Οκτωβρίου 2019 ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής “επιτέθηκε” στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ζήτημα της μεταναστευτικής του πολιτικής, αλλά και για τα εθνικά θέματα από εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και στην οποία ήταν ομιλητής. Όπου επίσης επιτέθηκε στο ΝΑΤΟ που ενισχύει την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία, όπου μίλησε για απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ, όπου κατάγγειλε την Ε.Ε. για διστακτικότητα! Όπου σημείωσε ιδιαίτερα και έχει σήμερα περισσότερη αξία:

«Στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία»!

Η μεγάλη αποδοχή που έτυχε από το ακροατήριο, τον οδήγησε να πραγματοποιήσει και επόμενη ομιλία στο Λονδίνο! Και είχε υποσχεθεί κι άλλες, που ποτέ δεν ήλθαν!

Γιατί έκτοτε “ησύχασε”; Τι περιμένει; Αναμένει τις εξελίξεις με την ανάγκη δημιουργίας Οικουμενικής Κυβέρνησης και της οποίας θα ηγηθεί;

Ήλθε το πολιτικό τέλος του Σαμαρά;

Ωστόσο αντίθετα με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που ελπίζει σε πολιτική επαναδραστηριοποίηση, ο άλλος πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτε! Αφού ο “τσαμπουκάς” που σήκωσε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ την 1η Δεκεμβρίου 2019 δεν είχε συνέχεια. Και είχε πολλές ευκαιρίες για να το κάνει! Ακολούθως τον πρόλαβαν οι εξελίξεις (Έβρος και κορονοϊός) και χάθηκε! Βέβαια τον οδήγησαν σε πρόωρη πολιτική συνταξιοδότηση, και δικά του “παιδιά” τα οποία σφόδρα υποστήριξε πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019 και οι οποίοι του “γύρισαν την πλάτη” προς χάρη της Εξουσίας! Όπως η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως! Όπως ο Γιάννης Βρούτσης Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων! Όπως ο Νότης Μηταράκης Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου! Αλλά και άλλοι! Όμως οι τρεις προαναφερθέντες ίσως να τον προσεγγίσουν πάλι, όταν στον πιθανό ανασχηματισμό της κυβέρνησης που θα οδηγήσει το κόμμα στις πρόωρες εκλογές, αυτοί δεν θα είναι μέσα λόγω του “τεράστιου” έργου που έχουν επιτελέσει στα Υπουργεία τους!!

loading...