Αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς

Όλοι λατρεύουμε τις τριανταφυλλιές για την υπέροχη ανθοφορία και το καταπράσινο φύλλωμά τους. Πολλές φορές, ωστόσο, κατά την περίοδο της άνοιξης ξεκινά να εμφανίζεται μια λευκή αλευρώδη σκόνη σαν άσπρο χνούδι στα φύλλα της τριανταφυλλιάς που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και δημιουργεί προβλήματα στα φυτά μας. Αυτό το άσπρισμα στα φύλλα οφείλεται στο ωίδιο, τη σημαντικότερη μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τις τριανταφυλλιές από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και τα τέλη φθινοπώρου και εξαπλώνεται στους βλαστούς και στα μπουμπούκια της εξασθενώντας σημαντικά τα φυτά της τριανταφυλλιάς. Το ωίδιο της τριανταφυλλιάς, θα το ακούσουμε με διάφορες ονομασίες ανά περιοχές της χώρας μας, όπως χολέρα, μπάστρα, αλευρά ή σίρικα. Ας δούμε αναλυτικά τι προβλήματα προκαλεί το ωίδιο στις τριανταφυλλιές, σε ποιες συνθήκες εξαπλώνεται και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με οικολογικούς τρόπους.

Τι προβλήματα προκαλεί το ωίδιο στις τριανταφυλλιές;
Το ωίδιο προκαλεί σημαντικά προβλήματα στις τριανταφυλλιές, τόσο στη βλάστηση όσο και στην ανθοφορία της. Χαρακτηριστικά συμπτώματα της προσβολής από ωίδιο εμφανίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του φυτού, καθώς:

– Προσβάλλονται τα φύλλα, οι βλαστοί, οι οφθαλμοί και τα λουλούδια της τριανταφυλλιάς.
– Τα νεαρά φύλλα της τριανταφυλλιάς αποκτούν ένα ελαφρύ άσπρισμα, παραμορφώνονται, κατσαρώνουν και στη συνέχεια πέφτουν.
– Τα μεγαλύτερης ηλικίας φύλλα εμφανίζουν χαρακτηριστικές λευκές κηλίδες αλλά δεν παραμορφώνονται.
– Οι νεαροί βλαστοί προσβάλλονται και ασπρίζουν χάνοντας αρκετά την ζωτικότητα τους.
– Τα μπουμπούκια της τριανταφυλλιάς δηλαδή τα κλειστά λουλούδια όταν προσβάλλονται από ωίδιο δεν ανοίγουν σε τριαντάφυλλα.
– Τα μπουμπούκια, προσβάλλονται πολύ περισσότερο από τα ανοικτά λουλούδια που εμφανίζουν προσβολή πιο σπάνια.
– Τα πιο ώριμα κάτω φύλλα της τριανταφυλλιάς δεν προσβάλλονται εύκολα από ωίδιο.


Άσπρισμα σε μπουμπούκι τριανταφυλλιάς από ωίδιο

Ποιες συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση του ωίδιου της τριανταφυλλιάς;
Η ασθένεια του ωίδιου της τριανταφυλλιάς ευνοείται από τις υγροθερμικές συνθήκες της άνοιξης, δηλαδή από περιβάλλον υψηλής υγρασίας και σχετικά υψηλών θερμοκαρασιών. Το ωίδιο το συναντάμε πιο έντονα σε τριανταφυλλιές που είναι φυτεμένες σε σκιερές θέσεις ή σε μέρη που δεν αερίζονται επαρκώς. Ακόμα, μπορεί να συναντήσουμε το ωίδιο σε φυτά τριανταφυλλιάς που είναι φυτεμένα μέσα σε χλοοτάπητα (γκαζόν), καθώς βρίσκονται σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ωίδιο της τριανταφυλλιάς θεωρείται πολύ μεταδοτική ασθένεια, καθώς ακόμη και ένα απλό αεράκι μπορεί να την διασπείρει πολλά μέτρα μακριά σε άλλες τριανταφυλλιές.


Λευκό χνούδι από ωίδιο σε φύλλα της τριανταφυλλιάς

Πώς αντιμετωπίζουμε με φυσικούς τρόπους το ωίδιο της τριανταφυλλιάς;
Για την αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς, μπορούμε να λάβουμε μία σειρά από προληπτικά μέτρα για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς, καθώς και θεραπευτικά μέτρα με ψεκασμούς για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

– Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τριανταφυλλιές σε σκιερά μέρη που έχουν αρκετή υγρασία.
– Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις τριανταφυλλιάς, καθώς δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού που ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας του ωιδίου.
– Ποτίζουμε τις τριανταφυλλιές με σύστημα ποτίσματος με σταγόνες για να τις προστατέψουμε από την ανάπτυξη του μύκητα, καθώς με αυτό τον τρόπο δε δημιουργούνται συνθήκες υπερβολικής υγρασίας που ευνοούν την ανάπτυξη του ωιδίου.
– Αφαιρούμε και απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα τμήματα της τριανταφυλλιάς και όλα τα πεσμένα φύλλα της που αποτελούν εστίες μόλυνσης της ασθένειας και τα καίμε.
– Προστατεύουμε προληπτικά τις τριανταφυλλιές με αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα χρησιμοποιώντας υλικά του σπιτιού. Για παράδειγμα, διαλύουμε 100ml γάλα σε ένα λίτρο νερό ή 1 κοφτή κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα, μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι και ψεκάζουμε το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς, κάθε δέκα μέρες, κατά τις απογευματινές ώρες.
– Σε συνθήκες έντονης προσβολής από ωίδιο, σκονίζουμε τις τριανταφυλλιές με θειάφι κάθε 15 μέρες στα φύλλα και γύρω από τη ρίζα. Το σκόνισμα πρέπει να γίνεται τις απογευματινές ώρες, όταν δεν έχει έντονη ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες κάτω των 28°C. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς με διάλυμα βρέξιμου (υδατοδιαλυτού) θειαφιού διαλύοντας μισό κουταλάκι του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.

Κι ένα μυστικό για το ωίδιο της τριανταφυλλιάς
Αν και το ωίδιο θεωρείται η σοβαρότερη ασθένεια της τριανταφυλλιάς που προκαλεί σημαντική ζημιά στο φύλλωμα και στα λουλούδια της, συνήθως δεν αποτελεί αιτία για να προκαλέσει νέκρωση των φυτών της τριανταφυλλιάς.

Κώστας ΛιονουδάκηςΓεωπόνος Γ.Π.Α.

loading...