ΚΙΝΑ – ΙΝΔΙΑ σε ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ – Ο ρόλος των ΗΠΑ της Ρωσίας…. Όλοι έχουν πυρηνικά….

Εν μέσω της συνεχιζόμενης διαμάχης των συνόρων μεταξύ Ινδών και Κινέζων στρατιωτών στο Νάκου Λα στο Σικίμ, σε ύψος 5000 μέτρων, στα Ιμαλάια, το Πεκίνο την Τετάρτη κατέστησε σαφές ότι τα στρατεύματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) είναι έτοιμα «για παν ενδεχόμενο».

«Προτρέπουμε την Ινδία να συναντήσει την Κίνα στα μισά του δρόμου και να αποφύγει τη λήψη μέτρων που ενδέχεται να περιπλέξουν την κατάσταση των συνόρων και να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για μία ένοπλη σύρραξη. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διπλωματική επικοινωνία για το ζήτημα των συνόρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησαν στο ανατολικό Λαντάκ την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο πλευρές έχουν μετακινήσει στρατεύματα στην περιοχή των συνόρων. (πηγή AMN)

Με κίτρινο φαίνεται η περιοχής της έντασης:

Ξύλο και εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ δεκάδων Κινέζων και Ινδών στρατιωτών στα σύνορα

Δεκάδες Ινδοί και Κινέζοι στρατιώτες ήρθαν στα χέρια σε μια σύγκρουση στα σύνορα των δύο χωρών.Getty Images

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα τoυ BBC, αξιωματικός του ινδικού στρατού είπε πως τραυματίστηκαν επτά Κινέζοι και τέσσερις Ινδοί, κοντά στον τομέα Νακού Λα, στην πολιτεία Σικίμ. Τοπικοί διοικητές ήρθαν σε επαφή και έλυσαν το θέμα, το οποίο έλαβε χώρα το Σάββατο.

Οι δύο χώρες έχουν διαφωνίες σχετικά με εδάφη στα σύνορα που μοιράζονται οι δύο χώρες, μήκους 3.400 χλμ. Κάποιες φορές λαμβάνουν χώρα επεισόδια με σπρωξίματα και πέτρες, ανέφερε ο Ανμπαρασάν Εθιρατζάν, ανταποκριτής του BBC.

To τελευταίο περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στο Νάκου Λα στο Σικίμ, πάνω από 5.000 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, στα Ιμαλάια.

Οι δύο χώρες συγκρούστηκαν στρατιωτικά το 1962, ενώ υπήρξε αντιπαράθεση και το 2017, αφού η Κίνα επιχείρησε να επεκτείνει έναν δρόμο σε ένα διαφιλονικούμενο οροπέδιο.

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε πως στα επεισόδια ενεπλάκησαν 150 στρατιώτες, πετάχτηκαν πέτρες και ανταλλάχθηκαν γροθιές.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών φάνηκαν να βελτιώνονται μετά τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη Γουχάν της Κίνας το 2018. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν επίσης τον περσινό Oκτώβριο στο Τσενάι της νότιας Ινδίας.

Όλα αυτά φυσικά φέρνουν ακόμα πιο κοντά την Ινδία στις ΗΠΑ, καθώς η επέκταση της Κίνας προκαλεί ανησυχία όπως αναφέρει και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μεταξύ άλλων.
Η επέκταση της Κίνας φέρνει όλο και πιο κοντά ΗΠΑ – Ινδία

Αμφότερες χώρες θέλουν να περιορίσουν την εξάπλωση της κινεζικής επιρροής, στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής, στην Ασία και στον Ινδικό Ωκεανό.

Συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε αμυντική συνεργασία με την Ινδία το 2018. Πέρα από τη διενέργεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά προηγμένων οπλικών συστημάτων και συστημάτων επικοινωνιών.O Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στην κοινή εμφάνιση και ομιλία τους σε στάδιο της πόλης Αχμενταμπάντ, όπου αποθεώθηκαν από 100.000 πολίτες. A.P./AIJAZ RAHI

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι αμερικανικές και οι ινδικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει άσκηση με τη συμμετοχή και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Η μοναδική άλλη χώρα με την οποία έχει κάνει παρόμοιες ασκήσεις η Ινδία είναι η Ρωσία. Αυτό το στοιχείο ας το κρατήσουμε για το μέλλον….

loading...