Φ.Ντονμέζ ειρωνευόμενος Ελλάδα και Κύπρο: «Ήθελαν να μας βγάλουν έξω από την εξίσωση & βγήκαν οι ίδιοι – Ξεκινάμε έρευνες» – Στην Κρήτη

«Αυτοί που ήθελαν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωσης στην Μεσόγειο τώρα έμειναν οι ίδιοι εκτός παιχνιδιού» δήλωσε πριν από λίγο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ειρωνευόμενος Ελλάδα και Κύπρο.

Στην ουσία προχώρησε σε πανηγυρισμούς αφού όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αποφάσισαν (βασικά οι κυβερνήσεις τους) να αποχωρήσουν προσωρινώς (ουδέν μονιμότερον εκ του προσωρινού) από την κυπριακή ΑΟΖ ανοίγοντας χώρος στην Άγκυρα να κάνει ότι θέλει και θέτοντας την Ελλάδα προ των ευθυνών της καθώς μην το ξεχνάμε είναι μια εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων και δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της αφού δεν προστατεύει την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες στις περιοχές που περιλαμβάνει η ‘συμφωνία’ της χώρας του με τη Λιβύη μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης αναφέρει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος».

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο πολλοί παίκτες προσπάθησαν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωσης».

«Τώρα, αυτοί που ήθελαν να μας κρατήσουν εμάς εκτός έμειναν οι ίδιοι εκτός παιχνιδιού. Ίσως να αποσύρθηκαν χρησιμοποιώντας ως αφορμή αυτή την κρίση. Έχουμε ήδη κάνει πολλές προετοιμασίες.

Είμαστε αφοσιωμένοι στον σχεδιασμό μας. Θα προχωρήσουμε ακολουθώντας όσο το δυνατόν γίνεται το πρόγραμμά μας. Τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην Μαύρη Θάλασσα για πρώτη φορά από τον Ιούλιο με το γεωτρύπανο μας Φατίζ σχεδιάζουμε να κάνουμε γεώτρηση», ανέφερε.

Για την περιοχή που περιλαμβάνει η ‘συμφωνία’ της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η διαδικασία ξεκίνησε και η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) έχει υποβάλει την πρώτη αίτηση για έρευνα. «Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ξεκινήσει η πρώτη δραστηριότητα σεισμικής έρευνας».

Φυσικά εννοεί την περιοχή νοτίως της Κρήτης την οποία η Άγκυρα την έχει «μοιράσει» μαζί με το τουρκόφιλο καθεστώς της Τρίπολης της Λιβύης. Θέλει να αρπάξει δηλαδή ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στην Αθήνα πρέπει να καταλάβουν ότι η Άγκυρα εννοεί τις απειλές της. Αρκεί να αναλογιστούν πως έχει ξοδέψει 1 δισ. δολάρια για την αγορά των πλωτών γεωτρύπανων.

Σίγουρα δεν έδωσε τόσα χρήματα για να τα βλέπουν ακίνητα στα τουρκικά λιμάνια. Γενικώς οι απόγονοι νομαδικών φυλών πάντα έχουν πρακτικό πνεύμα και κυρίως χωρίς ηθικούς περιορισμούς. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό.

loading...