Οσο δεν μιλάμε θα μας γ@μάνε – Άγκυρα στο Τελ Αβίβ για μεταξύ τους ΑΟΖ: Προσφέρουν μέρος των θαλάσσιων κυπριακών ζωνών

Ένα νέο σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ που διαμοίρασε την Πολωνία το 1939 μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας προτείνει η Άγκυρα στο Τελ Αβίβ.

Συγκεκριμένα προτείνει τον διαμοιρασμό της νότιας ΑΟΖ της Κύπρου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Η τουρκική πρόταση είναι ίδιου περιεχομένου με τον διαμοιρασμό της Πολωνίας στην αρχή του Β’ΠΠ όπου παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για δύο ιστορικούς εχθρούς όταν επρόκειτο να διαμοιράσουν την Πολωνία δεν είχαν κανένα πρόβλημα να προχωρήσουν σε ιστορική συμμαχία με αμοιβαία κέρδη.

Οι Τούρκοι παρουσίασαν σχετικό χάρτη με βάση τον οποίον η Άγκυρα θεωρεί ότι θα απαντήσει στην πενταμερή διακύρηξη των ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλάδας-Γαλλίας-Ισραήλ-ΗΑΕ την οποία ο Ερντογάν αποκάλεσε ως «συμμαχία του κακού».

Το Eha Medya που ελέγχεται από την τουρκική κυβέρνηση δημοσίευσε τον χάρτη με την παράλογη προσέγγιση της πλάγιας οριοθέτησης της Τουρκίας με Λιβύη-Ισραήλ, σημειώνοντας:

 «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να φαίνεται έτσι, μετά από μια πιθανή συμφωνία ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, η οποία αναφέρθηκε πρόσφατα από διάφορες πηγές. Εάν πραγματοποιηθεί αυτή η συμφωνία, θα απογοητεύσει τη συμμαχία ΗΑΕ-Ελλάδας Κύπρου-Αιγύπτου και Γαλλίας».

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ με δηλώσεις του τοποθετήθηκε κατά του μνημονίου οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας Λιβύης
Εντωμεταξύ οι τούρκοι για να υποστηρίξουν τις πιο πάνω θέσεις τους, αναδημοσιεύουν ένα πρόσφατο tweet από τον επίσημο λογαριασμό του κράτους του Ισραήλ που ελέγχεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση κάποιου χρήστη «αν η Τουρκία και το Ισραήλ θα γίνουν ποτέ ξανά φίλοι και σύμμαχοι όπως την δεκαετία του ’90», απάντησε: «Είμαστε περήφανοι για τις διπλωματικές μας σχέσεις με την Τουρκία. Ελπίζουμε οι δεσμοί μας να γίνουν πιο δυνατοί στο μέλλον. Στέλνουμε όλη μας της αγάπη τους Τούρκους ακόλουθους!»

Στο θέμα έδωσε συνέχεια και το Ινστιτούτο Ρωσικών Σπουδών στην Άγκυρα γράφοντας μάλιστα πως «σύμφωνα με πληροφορίες το Ισραήλ θέλει να υπογράφει παρόμοια συμφωνία με την Τουρκία όπως αυτή με την Λιβύη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σενάρια και οι χάρτες μιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ κυκλοφορούν από τον περασμένο Ιούνιο.

Πέρυσι κυκλοφόρησε και το νέο βιβλίο του Επιτελάρχη της τουρκικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (Τ/ΓΕΝ), Υποναύαρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, με τίτλο «Η Λιβύη είναι γείτονας της Τουρκίας από τη Θάλασσα».

Ο Γιαϊτζί μπορεί να θεωρηθεί ο εγκέφαλος πίσω από τους τουρκικούς σχεδιασμούς επί χάρτου στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού προηγουμένως δημοσίευσε και σχετική μελέτη με θέμα «Το πρόβλημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία» (Dogu Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarinin PaylasIlmasi Sorunu ve Türkiye – Bilge Strateji, Volume 4, No: 6, Spring 2012).

Ο ίδιος θεωρεί πως η γεωγραφική θέση της Τουρκίας καθορίζει το δικαίωμά της να σχεδιάζει διαγώνιες γραμμές για να οριοθετεί τις θαλάσσιες ζώνες της και να υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης όχι μόνο με τη Λιβύη αλλά και το Ισραήλ και τον Λίβανο.

loading...