Η Άγκυρα απαιτεί αφοπλισμό Σαντορίνης – Αμοργού

Δεν διστάζει να κάνει επίδειξη δύναμης  παραβιάζοντας κάθε κώδικα  συμπεριφοράς μεταξύ κρατών  η Άγκυρα  στην προσπάθεια  της να φέρει  και να κρατήσει στην  επικαιρότητα θέμα αποστρατιωτικοποίησης  των νησιών του Αιγαίου, θεωρώντας ότι έτσι αποπροσανατολίζει το ενδιαφέρον από τις παράνομες ενέργειες σε Αιγαίο και  Ανατολική Μεσόγειο που αποτελούν και την πραγματική απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

Η Άγκυρα κρατά το θέμα της  αποστρατιωτικοποίησης ως το «καλό χαρτί» της όταν και εάν έρθει ώρα συζήτησης των ελληνοτουρκικών  ώστε να αποσπάσει ανταλλάγματα σε άλλα ουσιαστικά ζητήματα, καθώς είναι προφανές ότι ακόμη κι αν ίσχυε πλήρως η υποχρέωση αποστρατιωτικοποίηση, η παραβίαση της δεν συνιστά ουσιαστική  απειλή  για την Τουρκία.

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί  η προσπάθεια της Τουρκίας να αναδείξει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης  ακόμη και με παρεμβάσεις της στο ΝΑΤΟ η ακόμη και στον ΟΗΕ όχι τόσο γιατί ελπίζει σε μια ανατροπή της  κατάστασης όπως έχει  διαμορφωθεί με την αδρανοποίηση της όποιας υποχρέωσης  αποστρατιωτικοποίησης αλλά γιατί έτσι θα επιδιώξει να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που υπάρχει για την  ίδια ως κατ εξακολούθηση παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου…

Η Τουρκία  εντάσσει και το θέμα της αποστρατικοποίησης σε μια συνολική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα  την οποία παρουσιάζει  επικαιροποιημένη  σε ειδική ανάρτηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών  του Φεβρουαρίου 2020.

Στην παρουσίαση με την υπογραφή και πάλι του Τσαγκάταϊ  Έρτσιγιες, πολιτικού διευθυντή του τουρκικού ΥΠΕΞ, με τίτλο « Εκκρεμή ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Οι θέσεις και οι πολιτικές της Τουρκίας» παρουσιάζεται όλο το φάσμα των διεκδικήσεων της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας.

Και όπως αναφέρει συγκεκριμένα, στην λίστα των διαφορών που πρέπει να αντιμετωπισθούν στο Αιγαίο είναι: Εύρος χωρικών υδάτων, εύρος εθνικού εναέριου χώρου, κυριαρχία ορισμένων νησιωτικών σχηματισμών και έλλειψη θαλάσσιων συνόρων, οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, περιοχές υπηρεσιών (FIR, SAR, NAVTEX).

Σπεύδει βεβαίως να προσθέσει ότι  η επίλυση των προβλημάτων μπορεί να  γίνει «με όλους τους ειρηνικούς  τρόπους περιλαμβανομένου και του ΔΔ της Χάγης».

Η διατήρηση εκ μέρους της Τουρκίας  της απαίτησης για «συνεπίλυση» του θέματος των χωρικών υδάτων το οποίο αφορά αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα tου κάθε κράτους (και απαιτεί μόνο οριοθέτηση στην βάση της μέσης γραμμής όπου υπάρχουν έναντι ακτές μεταξύ νησιών και ηπειρωτικής Τουρκίας), η επανάληψη της ευθείας αμφισβήτησης και διεκδίκησης ελληνικής κυριαρχίας με την θεωρία των «γκρίζων ζωνών», εκ των πραγμάτων καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την έναρξη οποιασδήποτε σοβαρής συζήτησης για την  εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Και φυσικά η ατζέντα φορτώνεται ακόμη περισσότερο με το χάσμα που χωρίζει τις θέσεις των δυο χωρών για το  θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ, ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον  το πως η Τουρκία βάζει στην ατζέντα και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και θέματα άσκησης αρμοδιοτήτων στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, όπου  αν και κατηγορεί την Ελλάδα ότι λανθασμένα εκμεταλλεύεται αυτές τις αρμοδιότητες ως να ασκεί  κυριαρχία,  ακόμη και οι χάρτες που παρουσιάζει  για τις υποτιθέμενες δικές της ζώνες άσκησης αρμοδιοτήτων στην περιοχή, ταυτίζονται με την «Γαλάζια Πατρίδα».

Αφού παρουσιάζονται αυτά που θεωρεί η Τουρκία προβλήματα στο Αιγαίο με εμφανείς τις διαφορές αντίληψης των δυο χωρών, παρουσιάζει και χάρτη με τα νησιά για  τα οποία θεωρεί ότι υπάρχει υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης. Στον χάρτη αυτό περιλαμβάνει την Θάσο  και Αη Στράτη  θεωρώντας ότι η υποχρέωση έχει προβλεφθεί από  την Διακήρυξη των 6 Μεγάλων Δυνάμεων το 1914 που επιβεβαιώθηκε από την Συνθήκη της Λοζάνης 1923.Με την διαφορά όμως ότι πουθενά δεν υπάρχει ρητή αναφορά ούτε στην Θάσο ούτε στον Αη Στράτη.

Όμως το τουρκικό ΥΠΕΞ στον ίδιο χάρτη εντελώς αυθαίρετα σπεύδει να συμπεριλάβει στα νησιά της Δωδεκανήσου για τα οποία υποστηρίζει ότι ισχύει καθεστώς αποσταθεροποίησης, την Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ανάφη.

eidafos.blogspot.com

loading...