«Θρίλερ» με τις γαλλικές φρεγάτες – Πόσα ζητούν οι Γάλλοι, πιέζει η Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)


Στον Μακρόν ο Μητσοτάκης - Τεράστιο πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας αν τις αποκτήσουμε…
Συναντήσεις επί συναντήσεων Ελληνικής και γαλλικής πλευράς, με σκοπό να προχωρήσει η υπόθεση της απόκτησης των Γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Belhara.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού χειρίζονται το θέμα, το οποίο είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

Στα χέρια του του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου βρίσκεται ήδη η έκθεση των Ελλήνων τεχνοκρατών σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Την τελική ματιά θα ρίξει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα διεξάγει κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Μακρόν για να βρεθεί λύση.

Το κόστος για την απόκτηση δύο πλοίων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού,  αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ. Το Ναυτικό μας ζητά το πλήρες πακέτο, τουτέστιν τις δύο φρεγάτες πλήρως εξοπλισμένες, με συνολική υποστήριξη των πλοίων για τα επόμενα χρόνια σε ανταλλακτικά, υποδομές και εκπαίδευση.

Η πρόθεση των Γάλλων είναι να παραχωρήσουν μαζί με τις Βelhara και το σύνολο των όπλων που επιθυμεί το ΠΝ, κάτι που αξιολογείται ως θετικό, καθώς, άπαξ και τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση, θα πάρουμε και τους περίφημους στρατηγικούς πυραύλους Scalp Naval. Πρόκειται για όπλα κρούσης μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να επιτύχουν «χειρουργικά» χτυπήματα σε βάθος, άρα θα μας δώσουν μεγάλο πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.

Επιπλέον, θα πάρουμε και τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15/30, ενώ οι Γάλλοι εμφανίζονται θετικοί και για την τοποθέτηση του οπλικού συστήματος εγγύς προστασίας-πιθανότατα phalanx, που ήδη διαθέτει το ΠΝ, καθώς και επιπλέον εκτοξευτών βλημάτων.

Η Ελληνική πλευρά προσπαθεί να ρίξει την τιμή και υπάρχει αισιοδοξία πως μπορεί να πέσει τουλάχιστον κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :