Η σφαγή των Ελλήνων στην Κριμαία – Το αίμα που «πότισε» την ελευθερία των Ρώσων (Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ)

Η άγνωστη ιστορία που όλοι πρέπει να γνωρίζουν…
23 Μαρτίου 1942: Ένα μικρό ελληνικό χωριό περνά στην αιωνιότητα. Οι Λάκκοι στην Κριμαία έγιναν τόπος μαρτυρίου.

Γερμανοί και Ρουμάνοι κακοποιούν, σκοτώνουν και καίνε ζωντανούς 47 αμάχους, μεταξύ των οποίων και μωρά.

«Το χωριό καταστράφηκε και οι κάτοικοί του εκτελέστηκαν και κάηκαν. Δυστυχώς συνέβη και πρέπει να το πούμε. Ο ελληνικός πληθυσμός εδώ βοηθούσε τους αντάρτες και οι Γερμανοί ως εκδίκηση για αυτό τον τόπο τα έκαψαν όλα» τόνισε ο ιερέας της εκκλησίας του Αποστόλου Λουκά.

Σήμερα στο χωριό, έχει στηθεί μνημείο στο οποίο χαράχθηκαν όσα ονόματα των κατοίκων που μαρτύρησαν.

Οι Έλληνες κέρδισαν, με την θυσία τους,  τον θαυμασμό των συμπολεμιστών τους όπως του διοικητή της μονάδας των Παρτιζάνων στο Μπαχτσι Σαράι Μιχαήλ Μακεντόνσκι τον οποίο κατέγραψε η εφημερίδα του Κόκκινου Στρατού «Ερυθρός Αστέρας»:

«Την ώρα που οι αντάρτικες ομάδες της Κριμαίας την άνοιξη του 1942 είχαν απώλειες ως και τους μισούς, όχι στη μάχη, αλλά από την πλήρη εξάντληση η ομάδα μου δεν είχε ούτε έναν θάνατο από την πείνα. Οι Παρτιζάνοι χρωστάμε τη ζωή μας στους κατοίκους του ελληνικού χωριού Λάκκοι».

Το χωριό Λάκκοι εξαφανίστηκε από τον χάρτη χάρη στην μανία Γερμανών και Ρουμάνων. Το μόνο που είχε απομείνει για να το θυμίζει ήταν τα ερείπια ενός ναού. Στη θέση του η ελληνική κοινότητα της Ρωσίας και της Κριμαίας με την οικονομική υποστήριξη του ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη ανοικοδόμησε και ολοκλήρωσε πριν δύο χρόνια έναν πάνλευκο ναό που λειτουργεί και ως μοναστήρι στη μνήμη του Ευαγγελιστή Λουκά.

Δείτε το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN:

loading...