Θα αγγίζεις κάτι που δεν υπάρχει – Η εικονική πραγματικότητα όπως δεν την είχατε φανταστεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημιουργήθηκε μια νέα ελαφριά συσκευή εικονικής πραγματικότητας που μπορεί να επιτρέπει σε χρήστες να αγγίζουν αντικείμενα σε μουσεία και καταστήματα, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκονται πραγματικά εκεί.
Τα όρια της εικονικής πραγματικότητας (VR) έχουν επεκταθεί μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Η τεχνολογία έχει γίνει το μέσο επιλογής για προγραμματιστές παιχνιδιών, καλλιτέχνες και ηθοποιούς, βλέποντας μια πραγματική έκρηξη στον τομέα που φέρνει σπίτι μας τις εναλλακτικές πραγματικότητες κατά την επιβαλλόμενη κοινωνική απομόνωση. Μέσα από συναρπαστικά ηχητικά και οπτικά τοπία, η δυνατότητα να επισκεφθείτε τοποθεσίες που προκαλούν το μυαλό, είτε είναι πραγματικές, είτε όχι, βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, στο να γίνει η VR μια προσιτή επιλογή για πολλούς.

Σήμερα, αυτό που βλέπετε και ακούτε ως εικονική πραγματικότητα δεν είναι τόσο διαφορετικό από μια πραγματική επίσκεψη σε αυτά τα μέρη. Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι εμπειρίες δεν μας έδωσαν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούμε με τα περιβάλλοντα που επισκεπτόμαστε.
“Στοιχεία όπως τοίχοι, έπιπλα και εικονικοί χαρακτήρες είναι το κλειδί για την οικοδόμηση συναρπαστικών εικονικών κόσμων, αλλά τα σύγχρονα συστήματα εικονικής πραγματικότητας δεν κάνουν τίποτα περισσότερο, από το να δονούν τα χειριστήρια της κοσνσόλας”, λέει ο Chris Harrison, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon (HCII) .

Αγγίζοντας έναν εικονικό κόσμο

Μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon (CMU) στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ δημιούργησε μια νέα συσκευή που χρησιμοποιεί «απτική ανατροφοδότηση», μια τεχνολογία που προσομοιώνει την αίσθηση της αφής για να κάνει την εικονική εμπειρία να φαίνεται πιο πραγματική.
Εκεί που άλλες συσκευές μπορούν να χρησιμοποιούν μια σειρά ακριβών κινητήρων, που καταναλώνουν ενέργεια για να δώσουν την αίσθηση της αφής, ο σχεδιασμός της CMU χρησιμοποιεί μια απλούστερη μηχανική λύση. Από ένα σύστημα που έχει τοποθετηθεί στον ώμο, ένα κορδόνι προσαρτάται σε κάθε δάχτυλο, δίνοντας αντίσταση ανάλογα με το τι πρέπει να αισθάνεται ο χρήστης. Ένας μηχανισμός με ελατήριο συνδυάζεται με ένα ηλεκτρικό μάνδαλο που εμποδίζει το χέρι να κινηθεί περισσότερο, καθώς έρχεται σε επαφή με βαριά αντικείμενα στον εικονικό κόσμο.

Η ομάδα αναφέρει ότι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη η συσκευή στο κοινό με λιγότερο από 50 €.
Σύμφωνα με έρευνα χρηστών που συμμετείχε στην ανάπτυξη αυτής της μεθόδου, παρέχει πιο ρεαλιστικές αισθήσεις από άλλες απτικές τεχνικές, παρά το γεγονός ότι είναι φθηνότερη και πιο ελαφριά από άλλες διαθέσιμες επιλογές.
“Νομίζω ότι η εμπειρία δημιουργεί εκπλήξεις, όπως όταν αλληλεπιδράτε με ένα κιγκλίδωμα και μπορείτε να τυλίξετε τα δάχτυλά σας γύρω από αυτό”, λέει η Cathy Fang, συν-συγγραφέας της μελέτης. “Είναι επίσης διασκεδαστικό να εξερευνείτε την αίσθηση των ακανόνιστων αντικειμένων, όπως ένα άγαλμα.” Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα θα ήταν κατάλληλο για εμπειρίες που περιλαμβάνουν αλληλεπίδραση με φυσικά αντικείμενα, όπως επισκέψεις σε μουσεία ή αγορές σε καταστήματα επίπλων, εξηγεί.

Αλλά δεν σταματούν εκεί τα πράγματα. Η εικονική πραγματικότητα μπαίνει και στην υπηρεσία της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το euronews: Οι συναρπαστικές εικονικές εμπειρίες θεωρούνται ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την εκπαίδευση γύρω από την κλιματική αλλαγή. Η έρευνα διαπίστωσε με συνέπεια ότι οι εικονικές εμπειρίες μπορούν να επηρεάσουν ψυχολογικά τους ανθρώπους αφού οι άνθρωποι τις δέχονται σαν να είναι πραγματικές.
Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 2018 έδειξε ότι η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δείξει αποτελεσματικά στους συμμετέχοντες τα ακραία περιβαλλοντικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Αντί να επισκεφθείτε κάποιο μέρος και να συμβάλλετε στο περιβαλλοντικό πρόβλημα, οι προσομοιωμένες εμπειρίες θα μπορούσαν να προσφέρουν μια παρόμοια εκπαιδευτική εμπειρία χωρίς την ανάγκη του ταξιδιού.

Η εικονική πραγματικότητα θεωρείται καινοτόμος λύση για τη διευκόλυνση της δημόσιας εκπαίδευσης σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Η ευκαιρία της μάθησης μέσα από το «να κάνεις και να υπάρχεις» φέρνει τα προβλήματα στο σπίτι, μέσω της εικονικής πραγματικότητας, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο προσωπικά εμπλεκόμενοι στα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Παρόλο που η απτική ανατροφοδότηση δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί ότι βελτιώνει τη μαθησιακή εμπειρία που αποκτήθηκε από τη VR, ένα πιο προσιτό σύστημα θα μπορούσε να δημιουργήσει νέους τρόπους για να αλληλεπιδράσουν τα μουσεία και οι οργανισμοί με το κοινό.

Με λίγα λόγια προσπαθούν να μας κάνουν να εμπλεκόμαστε συναισθηματικά μέσα από τη νέα αυτή τεχνολογία με θέματα που αφορούν τη δική τους ατζέντα, επηρεάζοντας απόψεις ιδέες και συναισθήματα των ανθρώπων, εξυπηρετώντας τους δικούς τους σκοπούς. Η δύναμη της νέας αυτής τεχνολογίας είναι κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος και πολύ γρήγορα η φυγή μέσα σε μια άλλη ψεύτικη πραγματικότητα θα είναι γεγονός για την πλειοψηφία των ανθρώπων.

loading...