“Δεν καταλαβαίνετε το Bitcoin επειδή νομίζετε ότι τα χρήματα είναι πραγματικά”

Του Βαγγέλη Τσάπα
Η Maria Burillos είναι δημοσιογράφος και συντάκτης του Popula.com, μια παγκόσμια δημοσίευση ειδήσεων και πολιτισμού που πειραματίζεται με καινοτόμες εκδόσεις βασισμένες σε blockchain.

Αναλύει την άποψη της λέγοντας ότι: “το Bitcoin είναι μια ψευδαίσθηση, μια μαζική παραίσθηση, επειδή νομίζετε ότι τα χρήματα είναι πραγματικά”. Είναι απλώς αριθμοί στον κυβερνοχώρο, ένας αντικατοπτρισμός, ασταθής ως σαπουνόφουσκα, λέει ο κόσμος. Το Bitcoin δεν υποστηρίζεται από τίποτα άλλο από την πίστη των ανόητων που το αγοράζουν και από τους μεγαλύτερους ανόητους που το αγοράζουν από αυτούς τους μικρότερους ανόητους. Και ξέρεις? Δίκαιο. Όλα αυτά είναι αλήθεια.

Αυτό που μπορεί να είναι λιγότερο εύκολο να κατανοηθεί είναι ότι τα δολάρια ΗΠΑ είναι επίσης μια ψευδαίσθηση. Αποτελούνται επίσης κυρίως από αριθμούς εκεί έξω στον κυβερνοχώρο. Μερικές φορές αποθηκεύονται σε χαρτί ή νομίσματα, αλλά ενώ το χαρτί και τα νομίσματα είναι υλικά, τα δολάρια που αντιπροσωπεύουν δεν είναι. Τα δολάρια ΗΠΑ δεν υποστηρίζονται από τίποτα άλλο από την πίστη των ανόητων που το δέχονται ως πληρωμή και από άλλους ανόητους που συμφωνούν με τη σειρά τους να το αποδεχθούν ως πληρωμή από αυτούς. Η κύρια διαφορά είναι ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η ψευδαίσθηση, στην περίπτωση των δολαρίων, πιστεύεται ευρύτερα και πιο έντονα.

Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλα τα δολάρια ΗΠΑ, περίπου το 90 τοις εκατό, είναι καθαρά αφηρημένα – κυριολεκτικά δεν υπάρχουν σε καμία απτή μορφή. Ο James Surowiecki ανέφερε το 2012 ότι «μόνο περίπου το 10% της προσφοράς χρήματος στις ΗΠΑ – περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από το σύνολο των περίπου 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – υπάρχει με τη μορφή χαρτονομισμάτων και κερμάτων». (Ο αριθμός τώρα φαίνεται να είναι περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια από 13,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.) Δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει το τραπεζικό μας σύστημα να δημιουργεί περισσότερα δολάρια κάθε φορά που η διάθεση χτυπά. Από τα 13,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στην προσφορά χρήματος M2 από τον Οκτώβριο του 2017, 13,5 τρισεκατομμύρια δολάρια δημιουργήθηκαν μετά το 1959 – ή το M2 έχει επεκταθεί σχεδόν 50 φορές.

Το δολάριο ΗΠΑ είναι αυτό που είναι γνωστό ως νόμισμα «fiat». Το Fiat είναι λατινικό για «ας είναι,» όπως στο fiat lux, ας υπάρχει φως. Ως εκ τούτου, fiat denarii, ας υπάρχουν λίρες, μπολιβάρ, ​​δολάρια και ρούβλια. Ο πειρασμός για τους ηγέτες των εθνών-κρατών να κατασκευάζουν χρήματα ήταν ιστορικά πρακτικά ακαταμάχητος. Ένα εμφανές αποτέλεσμα αυτής της απροθυμίας είναι ο πληθωρισμός: Η αγοραστική δύναμη 1 $ το 1959 είναι τώρα λίγο κάτω από 12 σεντ.

Το bitcoin δημιουργήθηκε, εν μέρει, για την αντιμετώπιση αυτής της ιστορικής αδυναμίας. Μετά την εξόρυξη του 21 εκατομμυρίου bitcoin, περίπου το 2140, το σύστημα δεν θα παράγει πλέον.

Τσαρλατάνοι και κλέφτες θα προσπαθήσουν για πάντα να παίξουν τις διάφορες δομές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον έλεγχο και / ή τον υπολογισμό οποιουδήποτε νομισματικού συστήματος και, όντως, για οποιοδήποτε απόθεμα αξίας (δείτε: τους απατεώνες των Παναμά και των Paradise Papers, Bernies Cornfeld και Madoff, Φάλαινα του Λονδίνου, LTCM και BCCI, οι έξυπνοι και ήσυχοι κλέφτες θησαυρών από το Μουσείο Gardner στη Βοστώνη, την οικονομική κρίση του 2008 και τις σχετικές διασώσεις, και τις κλοπές στο Όρος Gox, το DAO και το Tether). Όλα τα καταστήματα αξίας είναι στόχοι. Και χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε σύστημα ανταλλαγής – με δίκαια μέσα ή φάουλ – τύχες μπορούν και θα γίνουν και θα χαθούν. Και όμως, εκπληκτικό όπως φαίνεται μερικές φορές, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ενεργούν με καλή πίστη για να αποτρέψουν την πλήρη κατάρρευση των νομισματικών συστημάτων.

Υπάρχουν μερικές ριζικές διαφορές μεταξύ των κρυπτονομισμάτων και των δολαρίων ΗΠΑ. Για παράδειγμα, οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο σύστημα bitcoin καταγράφονται σε ένα μη αποδεκτό καθολικό που δεν βασίζεται στην εξουσία τραπεζών ή κυβερνήσεων, αλλά στη δύναμη ενός δημόσιου δικτύου υπολογιστών που (θεωρητικά, τουλάχιστον) οποιοσδήποτε είναι ελεύθερος να συμμετάσχει. Επίσης, πάλι, η προμήθεια bitcoin είναι τελικά σταθερή. Η ανωνυμία του κρυπτονομίσματος δεν είναι, ίσως, τόσο αλεξίσφαιρη όσο η ανωνυμία μετρητών (χωρίς σήμανση).

Η Maria Burillos εξηγεί ότι, τα χρήματα ένα είναι μια ψευδαίσθηση. “Δουλεύετε σκληρά για να το φτιάξετε, να το μεγαλώσετε και να το κρατήσετε, αλλά παρόλα αυτά, το μόνο πραγματικό πράγμα είναι η συμβολική του δύναμη. Αυτό είναι πράγματι φοβερό, που θεωρείται από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία”.

Η κοινή μας κατανόηση για την αξία αυτού του πράσινου χρώματος κομματιού χαρτιού, ότι το Krugerrand, το ether token, ή το κέρμα λιβρών, είναι το μόνο που μετράει. Και αυτή η κοινή κατανόηση δεν έχει σταθερό νόημα, είναι σε αιώνια ροή. Η «αξία» όλων των χρημάτων, όλων των καταστημάτων συναλλάγματος, είναι ασταθής και αφηρημένη, ακόμη και σε κάθε προσπάθεια εξασφάλισης του – ας πούμε, με μια καθορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι διαφόρων περιουσιακών στοιχείων – ή για τη ρύθμιση της ροής του με τον καθορισμό επιτοκίων . Το χρήμα είναι μόνο ένα μεταβαλλόμενο δίκτυο συμφωνιών που έγιναν εντός και για λογαριασμό της κυψέλης, και αυτό ήταν πάντα – ένα εύθραυστο νήμα σε έναν ιστό ανθρώπινης εμπιστοσύνης.

Σκεφτείτε το «κεφάλαιο πτήσης» που οι πρόσφυγες αναγκάζονται να διαπραγματευτούν με τεράστια απώλεια προκειμένου να διασχίσουν εχθρικά σύνορα. Αυτό είναι χρήμα, αλλά τι ακριβώς έχει κοινό με τα αόρατα χρήματα που είναι ο μισθός σας, μια σειρά αριθμών που συγκρούονται στον αιθέρα με τη σειρά αριθμών που είναι ο τραπεζικός σας λογαριασμός; Ίσως η τιμή των αβοκάντο ή του καφέ να αυξάνεται ή να μειώνεται μεταξύ του χρόνου της ηλεκτρονικής σύγκρουσης στην τράπεζά σας και της ημέρας που πηγαίνετε στην αγορά. Υπάρχουν φυσικές καταστροφές στις οποίες οι άνθρωποι πρέπει ξαφνικά να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τεράστια διογκωμένα ποσά για λίγα λίτρα καθαρού νερού. Ποια είναι λοιπόν η «αξία ενός δολαρίου»;

Όλα τα κοινά επιχειρήματα εναντίον των κρυπτονομισμάτων, όπως το bitcoin και η τεχνολογία blockchain που τις καλύπτει, αποτυγχάνουν πάντοτε να λαμβάνουν υπόψη αυτό το γεγονός – την προσωρινή και εύθραυστη φύση των κοινών χρημάτων -. Τα κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά ούτε καν από οποιονδήποτε πιστεύει ότι τα χρήματα είναι πραγματικά, σταθερά ή «υποστηρίζονται» από οτιδήποτε άλλο εκτός από την ανθρώπινη εμπιστοσύνη σε ιδρύματα των οποίων η σταθερότητα είναι πάντα αβέβαιη. Ένα δολάριο ΗΠΑ «υποστηρίζεται» από την «πλήρη πίστη και πίστη των Ηνωμένων Πολιτειών». Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει ότι αν πάρετε ένα δολάριο στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τους ζητήσετε να το εξαργυρώσουν, θα: Θα σας δώσουν… ένα δολάριο. Ή τέσσερα τέταρτα, αν θέλετε, πιθανώς.

Το ατυχές γεγονός είναι ότι οι νομισματικές κρίσεις σε ασταθείς κυβερνήσεις όπως αυτές της Ελλάδας, της Βενεζουέλας και της Ισπανίας έχουν ήδη προκαλέσει μια σειρά από αιχμές στις αγορές κρυπτογράφησης. Όταν η κυπριακή κυβέρνηση επιδίωξε να επιλύσει την τραπεζική κρίση της χώρας το 2013 υποβάλλοντας τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών της σε κούρεμα σχεδόν 7 τοις εκατό, η τιμή του bitcoin αυξήθηκε, πιθανότατα επειδή, σε εκείνο το σημείο, πολλοί κάτοχοι ευρώ της Νότιας Ευρώπης με χρέη κυβερνήσεις υπολόγισαν ότι το bitcoin μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα πιο αξιόπιστο σπίτι για τα χρήματά τους από ό, τι θα μπορούσαν να προσφέρουν οι κυπριακές τράπεζες. Οι ισπανοί καταθέτες τραπεζών πρέπει να αναρωτιούνται: Θα ήταν οι επόμενες τράπεζες;

Τα υπάρχοντα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά μας είναι βαθιά ελαττωματικά, με λίγα λόγια, και μόνιμα επιρρεπή σε διαφθορά και αυτό ήταν πολύ καιρό πριν το bitcoin ήταν μια λάμψη στο μάτι του μυστηριώδους εφευρέτη του. Ο Satoshi Nakamoto έκανε ένα σημείο να το δηλώσει ως μέρα στο λεγόμενο μπλοκ γένεσης που ξεκίνησε το bitcoin: «Οι καγκελάριοι της Times 03 / Jan / 2009 στο χείλος της δεύτερης διάσωσης για τις τράπεζες». Το Bitcoin ήταν ένα έργο με πολιτικά κίνητρα από το πρώτο, ένα νέο σύστημα που δημιουργήθηκε ρητά για να παρέχει ένα αδιάβροχο ψηφιακό μέσο ανταλλαγής στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί μια καλύτερη εναλλακτική λύση στα υπάρχοντα τραπεζικά μας συστήματα.

Η θεωρία πίσω από όλα τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin, είναι ότι οι εγγραφές που παράγονται από ένα κατανεμημένο δίκτυο υπολογιστών μπορούν να γίνουν αδιάβροχες, διασφαλίζοντας έτσι θεωρητικά την ευρωστία ενός νομίσματος καλύτερα από ό, τι οι κυβερνήσεις. Και μέχρι στιγμής, παρά τις σημαντικές ανωμαλίες στο δρόμο, το σύστημα blockchain στο οποίο είναι κατασκευασμένο το bitcoin έχει αποδείξει τουλάχιστον εν μέρει αυτήν τη θεωρία. Ένα εκατομμύριο ή περισσότερα bitcoin έχουν κλαπεί από το 2009, αλλά το κατανεμημένο καθολικό του υποκείμενου συστήματος, το λογιστικό σύστημα στο οποίο βασίζεται το bitcoin, παρέμεινε μέχρι στιγμής σταθερό και άθικτο.

Οι πολλές κλοπές και αντιπαραθέσεις που εμφανίστηκαν τις πρώτες μέρες του bitcoin θυμούνται την ταινία The Treasure of Sierra Madre, ένα ωραίο δράμα απληστίας και διαφθοράς που έγινε κατά τη δεκαετία του 1920. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προοπτική του στιγμιαίου πλούτου, σχεδόν αρκετά κοντά στο άγγιγμα, μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους τρελούς. Σημειώστε, ωστόσο, ότι η τάση της απληστίας για παραγωγή εγκλήματος και παραφροσύνης δεν προκάλεσε την εξάτμιση της αξίας του χρυσού.

Η πραγματική προειδοποίηση εδώ είναι ότι η αδυναμία του λογισμικού bitcoin επέζησε, όχι μόνο λόγω της διανομής του συστήματος, όχι μόνο λόγω των έξυπνων κρυπτογραφικών διασφαλίσεών του, αλλά και λόγω της καλής πίστης και της καλής αίσθησης των μεμονωμένων προγραμματιστών που βοσκήσαν το έργο μέσω της ταλάντευσης του – νηπιακή ηλικία. Χωρίς το sangfroid του Gavin Andresen, ο οποίος ήταν ουσιαστικά ο μοναδικός διαχειριστής του bitcoin κατά τη διάρκεια πολλών από τις πρώτες στιγμές της κρίσης, το έργο θα μπορούσε εύκολα να είχε πεθάνει. Ακόμα και σήμερα, τα διάφορα πιρούνια και οι αυξανόμενοι πόνοι εξακολουθούν να καλύπτουν το σύστημα bitcoin παρέχουν ένα είδος δοκιμής πίεσης. Προς το παρόν η σχετική αναξιοπιστία των βασικών devs του bitcoin, που πιστεύεται από πολλούς ότι κάνουν στρατηγική για το δικό τους όφελος, μπορεί να προκαλέσει διαρκή ζημιά όχι μόνο στην αιτία του bitcoin, αλλά και στην υπόσχεση του blockchain τεχνολογία γενικά.

Ως ξεχωριστό ζήτημα, οι κερδοσκόποι κρυπτονομισμάτων διατρέχουν τον κίνδυνο να ξεφύγουν από νωρίς, λόγω των δυσκολιών στη (1) δημιουργία ασφαλούς αποθηκευτικού χώρου και (2) στην ανάπτυξη συστημάτων για ασφαλή λήψη κοινών χρημάτων μέσα και έξω από την κρυπτογράφηση. Λόγω καταστροφών όπως η κλοπή περίπου 800.000 bitcoin από το Mt. Η ανταλλαγή Gox, η οποία ανακαλύφθηκε το 2014, ολόκληρο το οικοσύστημα κρυπτογράφησης είχε ένα κακό ραπ. Η δημόσια εντύπωση ήταν ότι το ίδιο το bitcoin είχε παραβιαστεί, ενώ στην πραγματικότητα ήταν το μεγαλύτερο χρηματιστήριο που παραβιάστηκε. Μάλλον όπως η κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές στερήθηκε 63 εκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό της στην Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης πέρυσι.

Το να πούμε ότι “το bitcoin είναι απάτη” επειδή οι κακοί ηθοποιοί έχουν εξαπατήσει τους ανθρώπους είναι ακριβώς σαν να λένε “η βιομηχανία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι απάτη” επειδή η εταιρεία του Jamie Dimon είναι απάτη. Το Bitcoin χρησιμοποιήθηκε στον σκοτεινό ιστό για αγορά και πώληση ναρκωτικών! Λοιπόν… οι περισσότεροι λογαριασμοί εκατό δολαρίων φέρουν ίχνη κοκαΐνης, οπότε αν αντιτίθεστε σε λογαριασμούς εκατό δολαρίων σε αυτόν τον λογαριασμό, παρακαλώ, στείλτε το πλεόνασμά σας. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται σε εγκληματικές συναλλαγές εκχωρεί μετρητά; Όχι. Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα μολύνονται στη φύση τους.

Πολύ σύντομα, το σύστημα blockchain που χρησιμοποιείται τώρα για να εγγυηθεί ότι οι συναλλαγές bitcoin θα μεταμορφωθούν και θα συγχωνευτούν με άλλα συστήματα, επειδή η αξία του είναι ανυπολόγιστη. Οι επενδυτές από τη Wall Street έως τη Sand Hill Road έχουν ήδη επενδύσει σημαντικά χρήματα, χρόνο και προσπάθεια σε επιχειρήσεις που βασίζονται σε blockchain. Παντού τα ανθρώπινα όντα πρέπει να γνωρίζουν με βεβαιότητα εάν κάτι πραγματικά συνέβη ή όχι, η τεχνολογία blockchain μπορεί να προγραμματιστεί για να μας δώσει ατελείωτες πληροφορίες σχετικά με αυτό. Όποια και αν είναι τα ελαττώματα του συστήματος Satoshi Nakamoto που κυκλοφόρησε το 2009 – και εξακολουθούν να είναι σημαντικά – απέδειξε ότι υπάρχει πραγματικά ένας τρόπος για τους ανθρώπους να δημιουργήσουν αλάνθαστα, εγγυημένα αρχεία ανθρώπινων συναλλαγών, εντελώς χωρίς εμπιστοσύνη σε εξωτερικές αρχές, όπως τράπεζες ή κυβερνήσεις. Δεν υπάρχει επιστροφή από αυτό.

Ο αγώνας για σταθερότητα σε οποιοδήποτε νόμισμα βρίσκεται πάντα στη διαδικασία της απώλειας, γιατί όπου υπάρχει η ευκαιρία να παίξετε ή να σφυρηλατήσετε μια συναλλαγή, η ανθρώπινη φύση είναι τέτοια που ορισμένοι θα προσπαθήσουν να εξαπατήσουν. Ακόμη και η περιορισμένη και επισφαλής σταθερότητα που έχουμε στις ανεπτυγμένες χώρες απαιτεί επαγρύπνηση και να εργαζόμαστε σε ένα μέρος από αμέτρητους ανθρώπους με αρχές, και δεν υπάρχει ποτέ βεβαιότητα. Ο αγώνας για τη διατήρηση της ψευδαίσθησης ότι τα χρήματα είναι αληθινά δεν τελείωσε ποτέ, και δεν θα μπορέσει ποτέ.

loading...