Τι ισχύει για τις Belhara – Όλες οι λεπτομέρειες για τις φρεγάτες που «ποθεί» η Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Το κόστος και η διαμόρφωση…

Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει το ζήτημα της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών FTI από την Ελληνική Κυβέρνηση καθώς οι κύριες μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού χρήζουν αντικατάστασης λόγω μεγάλης ηλικίας. Η Ελληνική πλευρά έχει επικοινωνήσει εξ αρχής με τη γαλλική για να συζητηθεί η προμήθεια των πλοίων χωρίς να έχει ανακηρυχθεί κάποιος διαγωνισμός για να επιλεγεί τελικά η νέα σχεδίαση, όπως είναι η συνήθης πρακτική στο εξωτερικό.

Οι συζητήσεις με τη γαλλική πλευρά φαίνεται ότι είναι σε προχωρημένο επίπεδο και σύμφωνα με δημοσιεύματα του εγχώριου αμυντικού τύπου, το ζήτημα έχει προχωρήσει μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς φυσικά να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Αμύνης. Για την κατάρτιση άλλωστε, μίας σύμβασης με στόχο την προμήθεια ενός καίριου οπλικού συστήματος, όπως είναι οι συγκεκριμένες φρεγάτες, χρειάζεται αρκετή δουλειά καθώς πρέπει να συζητηθεί η διαμόρφωση του πλοίου με βάση της ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, το οικονομικό κόστος που θα έχει αυτή, το κόστος της υποστήριξης για ένα χρονικό διάστημα των πλοίων, η αποπληρωμή και άλλα.

Η διαμόρφωση…

Πολλά έχουν γραφεί και λεχθεί για τη διαμόρφωση δηλαδή το είδος και τον αριθμό των συστημάτων που θα φέρει το πλοίο για να εκτελέσει τις αποστολές του, με αντικρουόμενες πολλές φορές πληροφορίες από διάφορες πλευρές. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει πλέον μία σταθερή άποψη για τη διαμόρφωση του πλοίου ως προς τα οπλικά συστήματά του.

Αρχικά, το πλοίο θα φέρει συνολικά 32 κελιά VLS(Vertical Launch System) με τα 24 κελιά από αυτά να είναι με Sylver A50 και 8 κελιά Sylver A70.Κάθε σύστημα εκτοξευτών κατασκευάζεται σε ομάδες των 2 σειρών επί 4 κελιών, δηλαδή 8 κελιά.

O Sylver Α50 είναι έχει ύψος 5 μέτρα και στα κελιά του δέχεται τους πυραύλους Aster 15 και Aster 30 οι οποίοι χρησιμοποιούνται για αντιαεροπορική και αντιβληματική άμυνα. Οι πύραυλοι αυτοί καθοδηγούνται προς το στόχο που έχουν εντοπίσει και στοχοποιήσει τα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου μέσω των αδρανειακής μονάδας που φέρουν και ενός ιχνηλάτη RF. Ο Aster 15 έχει βεληνεκές από 1,7 – 30+χλμ. επιχειρησιακό ύψος 0-13χλμ και ταχύτητα 3.5 Mach. O Aster 30 είναι κατευθυνόμενος πύραυλος με βεληνεκές 3 – 120χλμ., επιχειρησιακό ύψος 0-20 χλμ. και ταχύτητα 4.5 Mach.

Ο Sylver A 70 έχει ύψος 7 μέτρα και χρησιμοποιείται για τους πυραύλους μακρού βεληνεκούς Scalp Naval τους οποίους η Ελλάδα σκοπεύει να προμηθευτεί με τις φρεγάτες, εφόσον κλείσει η συμφωνία. Ο Sylver A 70 δε μπορεί να δεχτεί τους πυραύλους Aster 30 όπως λέγεται καθώς είναι διαφορετική η διαμόρφωση του Α 70 από τη διαμόρφωση των Aster 30 με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να μη μπορούν να τεθούν στα κελιά του Α70.

Η παρακάτω εικόνα είναι κατατοπιστική για τα VLS Sylver και τι πυραύλους μπορεί να δεχθεί ο κάθε εκτοξευτής.

Πλην των 8 κελιών του Α70 ο οποίος δέχεται μόνο τους Scalp Naval, υπάρχει το ζήτημα του τι φόρτο θα έχουν τα 24 κελιά των Α50. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι και τα 24 κελιά των Sylver A50 θα έχουν πυραύλους Aster 30 και Aster 15 ή μόνο τους Aster 30. Αν το Ναυτικό επιλέξει κάτι τέτοιο, τότε ο φόρτος των κελιών θα είναι άγνωστος. Υπάρχει επίσης η άποψη ότι η Ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να πιστοποιηθούν και οι CAMM-ER για τον εκτοξευτή Α50 (για τους CAMM-ER είχαμε αναφερθεί οπότε κάθε κελί του Α50 θα μπορεί να φέρει 4 (δηλαδή ένας εκτοξευτής Α50 θα φέρει συνολικά 8Χ4=32) πυραύλους CAMM-ER αυξάνοντας κατά πολύ τον φόρτο βλημάτων που θα φέρει το πλοίο για αντιαεροπορική και αντιβληματική προστασία. Η περίπτωση εξοπλισμού των πλοίων με τους συγκεκριμένους πυραύλους δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα με τους Aster 15/30 να είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Το CIWS που έχει επιλεγεί για την εγγύς αεράμυνα των σκαφών είναι το RAM με το οποίο το Πολεμικό Ναυτικό είναι εξοικειωμένο με το σύστημα αφού βρίσκεται σε υπηρεσία στις ΤΠΚ Super Vita.

Τα πλοία θα είναι εξοπλισμένα με τους αντιπλοϊκούς πυραύλους MM 40 Exocet, ένα ήδη γνώριμο σύστημα για το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και την Πολεμική αεροπορία με 8 συνολικά εκτοξευτές ενώ ακόμα δεν έχει γίνει σαφές ποια θα είναι τα ανθυποβρυχιακά αντίμετρα που θα έχουν τα πλοία αλλά με 2χ2 εκτοξευτές τορπιλών σίγουρα να περιλαμβάνονται στον οπλισμό των σκαφών. Το βασικό πυροβόλο του πλοίου θα είναι το OTO Melara των 76χιλ σε διαμόρφωση STRALES ώστε να μπορεί το πλοίο να εμπλέξει και υποηχητικά εισερχόμενα βλήματα από απόσταση 8 χλμ, προσθέτοντας ακόμα ένα αντιαεροπορικό όπλο στη φαρέτρα του πλοίου.Τα συγκεκριμένα πυροβόλα είναι ήδη δοκιμασμένα και πλήρως αξιόπιστα.

Το ραντάρ του πλοίου θα είναι το ραντάρ SeaFire 500 το οποίο θα είναι ίσως το κορυφαίο σύστημα που θα φέρουν τα πλοία αφού το συγκεκριμένο ραντάρ θα μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα 16 στόχους με ταυτόχρονη ιχνηλάτιση 800 και σε απόσταση 500 χλμ. Το σόναρ θα είναι πιθανότατα το CAPTAS-4 και το Kinglip Mark 1115 με τη σουίτα ηλεκτρονικών αντιμέτρων SENTINEL να θωρακίζει το πλοίο από ηλεκτρομαγνητικές απειλές.

Το σύστημα πρόωσης που θα προωθεί τα σκάφη με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων, θα είναι πιθανότατα τύπουCODAD.

Το κόστος των πλοίων…

Ίσως αυτό που πάντα καίει την ελληνική πλευρά, ειδικά με τα τωρινά δύσκολα οικονομικά δεδομένα, και αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αφού χρειάζεται να οριστικοποιηθεί η διαμόρφωση και η χρονική διάρκεια της υποστήριξης των πλοίων (FOS) η οποία θα ορίσει και το τελικό κόστος μαζί με τις εκπαιδεύσεις των πληρωμάτων. Η διαμόρφωση του φόρτου όπλων των πλοίων, δηλαδή τι πύραυλοι θα τοποθετηθούν και αν θα αγοραστούν και επιπλέον αναχορηγίες για τα πλοία είναι ένας σημαντικός παράγοντας του κόστους αφού τα συστήματα αυτά κοστίζουν ιδιαίτερα. Το κόστος αναμένεται με βάση τις τελευταίες πληροφορίες να είναι μεταξύ 1,3-1,5 δις ευρώ με τη ναυπήγηση, εκπαίδευση και τους φόρτους όπλων των πλοίων. Συζητείται η μέθοδος αποπληρωμής μεταξύ των δύο πλευρών.

Επίσης σημαντικό παράγοντα στο κόστος του προγράμματος θα παίξει το ο αριθμός των πλοίων που θα κατασκευαστούν συνολικά. Η Γαλλία έχει σκοπό να κατασκευάσει 6 πλοία ενώ η Ελλάδα φαίνεται να συζητά 2 πλοία με την προοπτική των +2 ακόμα να παραμένει άγνωστο αν θα ζητηθεί τελικά. όσο περισσότερα πλοία ναυπηγούνται από μία κλάση, τόσο κατεβαίνει και το κόστος των πλοίων. Παράδειγμα, οι αμερικανικές FFG(X) θα ξεκινήσουν με κόστος τα 1,2 δις και θα καταλήξουν να κοστίζουν 800+ εκ. δολάρια αφού το πρόγραμμα αφορά αρχικά 20 πλοία της κλάσης που είναι μεγάλος αριθμός.

Τέλος, πλην του πρώτου πλοίου το οποίο θα ναυπηγηθεί στη Γαλλία και του δεύτερου, αν υπάρξει παραγγελία για άλλα 2, δεν είναι σίγουρο αν θα επιτευχθεί να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα ή στη Γαλλία. Τα ζητήματα πάντως που ταλανίζουν τα ναυπηγεία στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα επιλυθεί ώστε να αναλάβουν ναυπηγήσεις και να τις φέρουν σε πέρας στα χρονοδιαγράμματα με επιτυχία.

Εν κατακλείδι, τα πλοία αυτά θα κοστίσουν αρκετά, εφόσον οριστικοποιηθεί η προμήθειά τους, θα έχουν ικανότατα συστήματα και ο φόρτος κατευθυνόμενων βλημάτων τους θεωρείται οριακά επαρκής για τις ανάγκες του σύγχρονου αεροναυτικού πολέμου. Όσα περισσότερα κατευθυνόμενα βλήματα διαθέτει ένα πλοίο, τόσο περισσότερο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσής σε συνδυασμό με ένα πολύ ποιοτικό ραντάρ. Φυσικά να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση που τα πλοία ενταχθούν στο Στόλο μετά το 2026, τότε το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει και άλλους πυραύλους στο οπλοστάσιό του με ότι συνεπάγεται αυτό για τη διοικητική μέριμνα του Στόλου εκτός αν έχει αποφασιστεί ότι θα μεταβούμε γενικά προς τα γαλλικά πλοία στο Ναυτικό με την αγορά κορβετών με τον ίδιο τύπο VLS είτε μέσω του προγράμματος της Ευρωκορβέτας, είτε κατευθείαν από τη Γαλλία με την επιλογή των Gowind 3100 για την αντικατάσταση των παλαιότερων ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού.

loading...