Συμβιβασμός Γαλλίας-Γερμανίας: Αποφάσισαν έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους 500 δισ. ευρώ αλλά με… μνημόνια

Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουήλ Μακρόν συμφώνησαν σήμερα στην έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά στους όρους χρησιμοποίησης του ταμείου θα υπάρχουν «οικονομικές μεταρρυθμίσεις» στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν τα κράτη που θα το χρησιμοποιήσουν, δηλαδή… μνημόνιο.

Αυτή ήταν και η οριστική «ταφόπλακα» στις όποιες ελπίδες της Ελλάδας να βγει από αυτή τη νέα κρίση «αναίμακτα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν παρουσίασαν τη Δευτέρα μια κοινή γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης €500 δισ. για τη βοήθεια των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μακρόν σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου με την κα. Μέρκελ, η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν τα €500 δισ. του Ταμείου να αντληθούν μέσω της έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους και να δοθούν στους τομείς και τις περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο με τη μορφή επιδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι προτείνουν να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξουσιοδότηση να δανειστεί χρήματα από τις αγορές στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει ακόμα ότι τα κράτη μέλη που θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα δεσμευτούν να εφαρμόσουν υγιείς οικονομικές πολιτικές και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

H κα. Μέρκελ διευκρίνισε ότι το κοινό ευρωπαϊκό χρέος που θα εκδοθεί για την κεφαλαιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποπληρωθούν σε μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά «για να συνασπιστούν όλα τα κράτη μέλη», καθώς η πρόταση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία και η Δανία.

Βέβαια τα 500 δισ. ευρώ για όλη την ΕΕ είναι «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τις ανάγκες την ένωσης, αλλά η Γερμανία δεν ήταν διατεθειμένη να συμμετάσχει ως εγγυήτρια σε μεγαλύτερο ποσό.

loading...