Προς το 2021, πολιτική χειραφέτηση της Ελλάδας για την εθνική ανασυγκρότηση και την κοινωνική συνοχή.

Η πάνδημη νικηφόρος αντίσταση στην Λέσβο και την Χίο κατά της κυβερνητικής εισβολής των ΜΑΤ, συμπίπτοντας χρονικά με την κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας στον Έβρο, υπεχρέωσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να πράξει το αυτονόητο και να κλείσει τα σύνορα της Ελλάδας στους τουρκοκίνητους λαθροεισβολείς. Όχι μόνο στον Έβρο μα και στο Αιγαίο. Αποδεικνύοντας στην πράξη πως και τα σύνορά μας μπορούν να φυλάσσονται και οι Τούρκοι να υποχωρούν και οι λαθρομετανάστες να μη πνίγονται. Εκδηλώθηκε ιστορική, παλλαϊκή-πανεθνική, δημοκρατική πατριωτική, συσπείρωση, απομονώνοντας ισοπεδωτικά, «αλληλεγγύες» και «ανθρωπισμούς» της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων, περιθωριοποιώντας απολύτως «πολυπολιτισμούς» και «διεθνισμούς», της υπερεθνικής παρασιτικής τοκογλυφικής διεθνούς ελίτ..
Η κυβερνητική αποτελεσματική διαχείριση στην τουρκοκίνητη λαθροεισβολή στον Έβρο, με την πανευρωπαϊκή διάσταση που πολιτικά απέκτησε, ανέδειξαν την χώρα μας ως εθνικά ανεξάρτητη, με διεθνές κύρος και νομιμοποιητική αποδοχή, για πρώτη φορά από το 1974. Οδήγησε σε καταφανή και πρώτη μεγάλη επιχειρησιακή ήττα την Τουρκία, στην μεγαλύτερη επανδρωμένη και υβριδική επίθεσή της στα ελληνικά σύνορα. Κατέδειξε αναντίρρητα την τουρκική στρατηγική υποκίνηση και χειραγώγηση της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα. Έθεσε δε και για πρώτη φορά τα ΜΑΤ σε πατριωτικό και όχι αντιλαϊκό έργο. Πρώτη φορά στην ιστορία τους τα ΜΑΤ χειροκροτήθηκαν από τους πολίτες.
Έτσι, η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, εφοδιασμένη με ευρύτατη κοινωνική και εθνική αποδοχή, μπόρεσε στην συνέχεια να αντικρούσει την καινοφανή πρόκληση της πανδημίας covid-19, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Εφαρμόζοντας όμως και αποφάσεις διχαστικές όπως η απαγόρευση των κωδωνοκρουσιών των εκκλησιών μας αλλά και η συνέχιση της μεταφύτευσης ομαδόν λαθρομεταναστών στην ενδοχώρα μας. Ίσως δέσμια δικών της προκαταλήψεων και ιδεοληψιών, ίσως και υπακούοντας σε εντολές έξωθεν. Ταυτόχρονα, ουδαμώς ενίσχυσε τις ελληνικές θέσεις στο Αιγαίο, πολιτικά και στρατηγικά, έναντι της ασίγαστης τουρκικής απειλής και βουλιμίας. Μη ασκώντας τα βέβαια ελληνικά δικαιώματα στην ΑΟΖ.
Σήμερα πάντως, καλείται να διαχειριστεί τις καταστροφικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας-χαρακτηριζόμενες από πολλούς και ως «πολεμικές»- με ελάχιστη πραγματική συνδρομή από την Ε.Ε. και κάπως μεγαλύτερη από την Ε.Κ.Τ. . Όλες μαζί αυτές οι ευρωπαϊκές βοήθειες αθροιστικά είναι ανεπαρκείς, τόσο έναντι των έως τώρα οικονομικών (και κοινωνικών) ζημιών, όσο και αυτών που έπονται σωρευτικά ιδίως με την περικοπή του τουριστικού εισοδήματος. Ενώ κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις και καραδοκούν ορδές λαθροεισβολέων-λαθρομεταναστών, με την υπονομευτική συνδρομή ΜΚΟ και «αλληλέγγυων». Εν όψει μάλιστα και νέου πανδημικού κύματος τον χειμώνα;

Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την μνημονιακή και μεταπολιτευτική πεπατημένη των δανείων και της επαιτείας, του παρασιτισμού και της εξάρτησης; Ή, όπως έπραξε τον Φεβρουάριο κατά της τουρκοκίνητης λαθροεισβολής θα ασκήσει πολιτική χειραφέτησης, ανεξαρτησίας και πατριωτισμού; Να αναστείλει προσωρινά την Σέγκεν και τα «Δουβλίνα», να παράσχει δική της εσωτερική χρηματοδότηση στην οικονομία μας (αυξήσεις με εξαργυρώσιμα χρεόγραφα, επιταγές ταξιδιωτικού τουρισμού κ. ά. με τελικό αποδέκτη το ελληνικό Δημόσιο και σταθερής ισοτιμίας 1:1 έναντι ευρώ), να οριοθετήσει την ελλαδική ΑΟΖ, να απαγορεύσει την επιδότηση σε όσους εισέρχονται παράνομα στην χώρα μας;

Μάλλον και πάλι ο (απελπισμένος και καταρρέων, πλέον) «άγιος» Ερντογάν, σύντομα θα ξαναβάλει το χέρι του.

Νίκος Καραβαζάκης

Σημείωση 1: η απόφαση της Ε.Κ.Τ./Λαγκάρντ, να προχωρήσει σε αφειδή αγορά χρέους ευρωπαϊκών κρατών και εταιρειών ύψους 1,5 τρις όπως και να χορηγήσει αφειδώς νέα δάνεια, όταν πραγματοποιηθεί, προφανώς και ακυρώνει-εξαϋλώνει κάθε επιχειρηματολογία επιστροφής στην «δραχμή» αλλά και αποκαλύπτει τον απολιτικό οικονομισμό αυτών των, δήθεν ανατρεπτικών, προτάσεων.

Σημείωση 2: στο μέτρο που στην Ε.Ε. και στην Ε.Κ.Τ. κωλυσιεργούν υπό τις γερμανικές πιέσεις, καθώς και πανθομολογουμένως η ελλαδική οικονομία θα πληγεί περισσότερο όλων των ευρωπαϊκών, επειγόντως πρέπει να ασκηθούν χρηματοδοτικά μέσα και πολιτικές όπως επιταγές εσωτερικού τουρισμού σε ευρείες κοινωνικές ομάδες πολιτών. Επίσης η Ελλάδα με την ΤτΕ/Στουρνάρα δεν πρέπει να χρηματοδοτήσει με «δικά» της ευρώ την εσωτερική αγορά της; Όπως έκανε και η Ιρλανδία, εξερχόμενη των μνημονίων της;

Σημείωση 3: Τώρα δεν είναι και η κατάλληλη ώρα να εγγράψει λογιστικά και πολιτικά και να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις η Ελλάδα;

Σημείωση 4: Όπως ο covid-19 απέδειξε πως όλα στην κοινωνία δεν είναι «ταξική πάλη» ούτε «ελεύθερη αγορά», όπως απέδειξε πως είναι τόσο επικίνδυνα τα «ανοιχτά σύνορα-open borders», ίσως απεκάλυψε πως και η Τουρκία δεν είναι παρά «μια χάρτινη τίγρις».

Σημείωση 5: Η οποία Τουρκία παρότι έχει «εθνικό νόμισμα» καταρρέει επειδή η πολιτική της των εξοπλισμών και του πολεμικού επεκτατισμού είναι αντιπαραγωγική και αντικοινωνική, αποδεικνύοντας πως καμία νομισματική πολιτική δεν είναι ουδέτερη. Για άλλη μια φορά φαίνεται πως η Πολιτική προηγείται της Οικονομίας.

Ν.Κ.

vimasaronikou.wordpress.com

loading...