Λουλούδι του Δαρβίνου: Αλβανοί ξερίζωσαν 120 κιλά στον Γράμμο – Γιατι ψάχνουν το «λουλούδι του Δαρβίνου» στα ελληνικά βουνά

Λίγα 24ωρα μετά τη σύλληψη μιας ομάδας Αλβανών που είχαν συλλέξει 94 κιλά από το φυτό που είναι γνωστό ως «λουλούδι του Δαρβίνου» ή «δρακάκι», πέρασε στα ελληνικά βουνά άλλη μια ομάδα ομοεθνών τους με σκοπό να λεηλατήσει του αρωματικό και θεραπευτικό βότανο με τη μεγάλη εμπορική αξία!

Το πρωί της Παρασκευής, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης και του τμήματος Νεστορίου συνέλαβαν με οργανωμένη επιχείρηση τέσσερις Αλβανούς, δύο 25χρονους, έναν 46χρονο και έναν 21χρονο, που είχαν περάσει παράνομα στη χώρα και είχαν επιδοθεί στην συλλογή του περιζήτητου φυτού σε περιοχή του Γράμμου στην Καστοριά.

Μάλιστα, είχαν ήδη συλλέξει 120 κιλά με σκοπό να τα διαθέσουν προς πώληση στη χώρα τους. Οι δράστες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς που τους άσκησε διώξεις για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, καθώς και για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη της διάδοσης του κορονοϊού, για την οποία τους επιβλήθηκαν και τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα.

Το «λουλούδι του Δαρβίνου» ή «δρακάκι», το επιστημονικό όνομα του οποίου είναι πρίμουλα, θεωρείται φάρμακο δια πάσαν νόσον. Συνήθως, εξάγεται αποξηραμένο προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου όπου πωλείται ακόμη και προς 50.000 ευρώ το κιλό. Περιέχει βιταμίνη C, μέταλλα, σαπωνίνες, γλυκοσίδια, φλαβονοειδή, ένζυμα, αιθέρια έλαια και διάφορες άλλες ουσίες και έχει αποχρεμπτικές, διουρητικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.

Ως αφέψημα, χρησιμοποιείται κατά της περικαρδίτιδας, της υδρωπικίας, της νεφρολιθίασης, του πονοκεφάλου και της αϋπνίας, αλλά και για την αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, του κοκκύτη, της πνευμονίας, της νευραλγίας και του τρόμου, ενώ το αιθέριο έλαιο εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την πρόληψη της μόλυνσης από ανοιχτές πληγές και την θεραπεία των μωλώπων.

loading...