Παλιές αεροπλανάρες..που τις πιλοτάρουν Ελληνες αλάνια ΠΙΛΟΤΑΡΕΣ! Διατήρηση των Phantom στην Πολεμική Αεροπορία μέχρι το 2027;


Τα F-4 Phantom υπηρετούν στην Πολεμική Αεροπορία από το 1974 και έχουν αποδείξει ότι πρόκειται περί μαχητικών αεροσκαφών που είναι πραγματικά σκυλιά του πολέμου. Σύμφωνα με δημοσίευμα, η Πολεμική Αεροπορία φέρεται να επεκτείνει την επιχειρησιακή τους ζωή μέχρι και το 2027.

Τα αεροσκάφη του τύπου που υπηρετούν στις τάξεις της Πολεμικής αεροπορίας είναι 34 στον αριθμό και έχουν αναβαθμιστεί στην έκδοση Peace Ikarus 2000 το οποίο έχει σύγχρονο Radar AN/APG-65 GR, νέο HUD, νέες οθόνες, φέρει το ατρακτίδιο Litening κ.α. Το αεροσκάφος μπορεί αν φέρει τους πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9 και AIM-120, φορείς AFDS, κατευθυνόμενες βόμβες GBU μετά από τροποποίηση κ.α.

Το σημαντικό στην είδηση είναι το γεγονός ότι υπό κανονικές συνθήκες τα F-4E θα υπηρετούσαν στην Πολεμική Αεροπορία μέχρι και το 2025 όπου θα αποσύρονταν. Ωστόσο, η αεροπορία έπρεπε να δεί τα πράγματα και από την οπτική γωνία της οροφής των αεροσκαφών που θα έχει διαθέσιμα μελλοντικά. Με τα 84 F-16 της να μπαίνουν σταδιακά στα υπόστεγα της ΕΑΒ για την αναβάθμισή τους στην έκδοση Viper, τα διαθέσιμα για επιχειρήσεις αεροσκάφη θα μειώνονται αφού θα υπάρχει πάντα αριθμός αεροσκαφών στο εργοστάσιο. Μαζί με τις όποιες διαθεσιμότητες, ο αριθμός αεροσκαφών πέφτει και άλλο και η Π.Α. χρειάζεται κάθε διαθέσιμο αεροσκάφος της τα επόμενα χρόνια.

Θυμίζουμε ότι η αεροπορία δεν έχει μεταβεί στην αγορά νέου μαχητικού αεροσκάφους και το μόνο που έχει γίνει είναι η ολοκλήρωση των συμβάσεων υποστήριξης για τα διαθέσιμα εν υπηρεσία αεροσκάφη(F-16, Mirage, F-4E) και έχει δηλώσει η πολιτική ηγεσία για το ενδιαφέρον της για την αγορά αρχικά μίας μοίρας F-35 το 2026-2027. Η οροφή των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας μέχρι τότε θα έχει πέσει δραματικά ενώ θα έπρεπε να εξεταστεί πολύ σοβαρά η αγορά των μεταχειρισμένων Mirage της Ταϊβάν για να αποσυρθούν τα παλαιότερα F-16 Block 30 και επίσης να μην μειωθεί η οροφή όταν αποσυρθούν και τα F-4E.

Η οικονομική κατάσταση που θα δυσκολέψει πάρα πολύ τους επόμενους μήνες δυσχεραίνει το συνολικό σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας για το μέλλον καθώς εκτός των 84 F-16 Viper, θα έπρεπε να γίνουν κινήσεις για την αναβάθμιση και των υπόλοιπων F-16 πλήν αυτών του Block 30 ώστε να υπάρχει μετά ένας πιο ομογενοποιημένος στόλος με πλέον των 120 Viper, συμπλήρωση του αριθμού με μεταχειρισμένα Mirage και επιλογή νέου μαχητικού αεροσκάφους για τη μελλοντική αντικατάσταση των Mirage και των παλαιότερων F-16 που δε θα αναβαθμιστούν μέχρι την έλευση και των F-35.


Δεν υπάρχουν σχόλια :