Ο Μέγας Αλέξανδρος και η εκστρατεία του που έφτασε μέχρι την Ινδία!! Μία από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών στην Ιστορία!
Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας τον Ιούλιο του έτους 356 π.Χ.. Γονείς του ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος Β' της Μακεδονίας και η πριγκίπισσα Ολυμπιάδα της Ηπείρου και Δάσκαλός του ο περίφημος Αριστοτέλης.

Ως βασιλιάς της Μακεδονίας, σε ηλικία μόλις 20 ετών, και έχοντας ήδη πάρει μέρος σε πολλές μεγάλες μάχες μαζί με τον πατέρα του, συνέχισε το έργο του πατέρα του, Φιλίππου Β', και διαμόρφωσε την Ελληνική δύναμη θα λέγαμε σήμερα σε παγκόσμια υπερδύναμη.

Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς στην ιστορία, και κατά την περίοδο των 13 ετών της βασιλείας του (336 - 323 π.Χ.) κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου προς την ανατολή (Μικρά Ασία, Περσία, Αίγυπτο κλπ), φτάνοντας στις παρυφές της Ινδίας, και χωρίς να έχει ηττηθεί σε μάχη που ο ίδιος συμμετείχε. Οι Αλεξανδρινοί χρόνοι αποτελούν το τέλος της κλασικής αρχαιότητας και την απαρχή της περιόδου της παγκόσμιας ιστορίας γνωστής ως Ελληνιστικής.

Η συνολική επικράτεια της αυτοκρατορίας του, στη μεγαλύτερή της έκταση κατά το 323 π.Χ., υπολογίζεται σε 5.200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και περιλάμβανε κομμάτια από 26 σημερινές χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Κύπρος, Αίγυπτος, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Ινδία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κουβέιτ, Κιργιστάν, Λίβανος, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν).

Πέθανε στη Βαβυλώνα, στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία 32 ετών και 11 μηνών.


Δεν υπάρχουν σχόλια :