Απροστάτευτοι στον ίδιο τους τον τόπο – Κραυγή απόγνωσης των νησιωτών

Τίποτα πια δεν είναι το ίδιο με μερικά χρόνια πριν…
Σε απόγνωση βρίσκονται κάτοικοι πέριξ του καταυλισμού αλλοδαπών της ΒΙΑΛ στη Χίο, βλέποντας επί καθημερινής βάσεως τους μόχθους μιας ζωής να κινδυνεύουν.

Αιτία; Οι συνεχείς επιδρομές ομάδων αλλοδαπών που ρημάζουν κτήματα, φάρμες, αποθήκες ακόμη και σπίτια κατοίκων χωριών της Χίου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο χωριό Χαλκειός, που βρίσκεται μία «ανάσα» από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.

Οι κάτοικοι έχουν φτάσει στα όριά τους μετρώντας ήδη ανυπολόγιστες ζημιές με το βάρος να πέφτει όλο πάνω τους.

Οι καταστροφές είναι τόσο εκτεταμένες που έχει συσταθεί μία ειδική Επιτροπή Καταγραφής αρμόδια να εξετάσει και να αποτιμήσει πάνω από 206 περιπτώσεις λεηλασιών και παντός είδους καταστροφών στην περιοχή.

Οι παθόντες, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, διεκδικούν από το ελληνικό κράτος το ποσό-μαμούθ των 422.000 ευρώ.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως κύριοι υπεύθυνοι είναι οι αλλοδαποί του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ οι οποίοι κατά ομάδες ρημάζουν ολόκληρα χωράφια εσπεριδοειδών και λαχανικών, ανοίγουν αποθήκες και σπίτια και επιτίθενται ακόμη και στα…κοτέτσια!

Γίνεται λόγος μέχρι και για «άτυπη απαλλοτρίωση» ολόκληρων εκτάσεων γης από τους αλλοδαπούς, που είτε ρημάζουν τις καλλιέργειες βάζοντας φωτιές και ξηλώνοντας τις περιφράξεις είτε κόβουν τα δέντρα αφήνοντας πίσω τους ένα λεηλατημένο τοπίο.

Η πλειοψηφία των αιτήσεων για αποζημίωση, αφορά ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες, φθορές ή κλοπές αγροτικού εξοπλισμού ή παγίων εγκαταστάσεων, κλοπές σε κατοικίες ή καταστήματα καθώς επίσης και σημαντικές φθορές από παραβιάσεις παραθύρων ή θυρών.

loading...