Φυτεμένα Δώματα : Τι είναι & ποια τα οφέλη τους;

Τι είναι τα φυτεμένα δώματα;

Φυτεμένα δώματα είναι οι χώροι πρασίνου επάνω στην οροφή ενός κτιρίου.

Η απουσία υπαίθριων χώρων με πράσινο και η δόμηση που συνεχώς αυξάνεται στα αστικά κέντρα, εντείνουν το φαινόμενο των αστικών θερμικών νησίδων καθώς και τα προβλήματα της μόλυνσης της ατμόσφαιρας και της μειωμένης ατμοσφαιρικής υγρασίας.

Τα φυτεμένα δώματα είναι γνωστά και ως πράσινες στέγες, ταρατσόκηποι, οροφόκηποι, οικοστέγες, πράσινες οροφές, φυτοδώματα, green roofs, και συμβάλλουν στην αύξηση των υπαίθριων χώρων πρασίνου με πολλαπλά ενεργειακά και οικονομικά οφέλη. Επιπλέον, η ευτυχία των ανθρώπων έχει συσχετιστεί με ένα όμορφο και καταπράσινο περιβάλλον.

Ποια είναι τα οφέλη;

Παρέχουν ένα ρυθμιστικό του νερού της βροχής

Τα φυτεμένα δώματα μειώνουν την ποσότητα του νερού της βροχής απορροφώντας την από το ρυθμιστικό του νερού στα φυτά, το υπόστρωμα και το αποστειρωμένο στρώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την ελάττωση της ποσότητας των νερών της βροχής στις αποχετεύσεις, το καθάρισμα του νερού της βροχής από βαριά μέταλλα και στοιχεία, καθώς και την εξάτμισή του μέσω των φυτών. Έτσι σταθεροποιείται η στάθμη των υπόγειων υδάτων και μειώνεται ο κίνδυνος πλημμύρας.
Καθαρίζουν τον αέρα

Τα φυτά ελαττώνουν την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο. Τα φυτεμένα δώματα μειώνουν το φαινόμενο των θερμικών νησίδων, που είναι μία από τις πηγές της δημιουργίας του όζοντος που επιβαρύνει την πόλη, και συμβάλλουν στον καθαρισμό του αέρα.
Μειώνουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος

Η ενέργεια που χρειάζεται για να θερμανθεί ή να ψυχθεί ένα πράσινο δώμα είναι περισσότερη σε σχέση με αυτήν που χρειάζεται ένα συμβατικό δώμα. Έτσι λειτουργεί ως μια παραπάνω στρώση θερμομόνωσης και βοηθά στη λειτουργία ενός πιο δροσερού και πιο ευχάριστου κλίματος. Ελαττώνει τη θερμοκρασία και την καθημερινή διακύμανσή της αλλά και τη μέση καθημερινή ενεργειακή κατανάλωση. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας και επιδρά θετικά στο κλίμα που βρίσκεται κοντά στο κτίριό σας και στη θερμοκρασία της πόλης.
Αυξάνουν την απόδοση του ηλιακού πλαισίου

Μειώνουν τη θερμοκρασία στην οροφή. Έτσι η δροσερή στέγη προκαλεί την αύξηση της απόδοσης των ηλιακών συλλεκτών και μειώνεται το συνολικό κόστος ενέργειας.
Προσφέρουν καλύτερη ηχομόνωση

Τα φυτεμένα δώματα λειτουργούν ως ηχητικό φράγμα και μειώνουν τόσο τους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς θορύβους προσφέροντας ένα πιο ήσυχο περιβάλλον.
Επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής της στέγης

Ένα οικονομικό όφελος που προσφέρουν τα φυτεμένα δώματα είναι ότι συμβάλλουν στην επέκταση της διάρκειας ζωής της στέγης. Η μόνωση του δώματος προστατεύεται από εξωτερικούς παράγοντες που θα μείωναν τη διάρκεια της ζωής της.
Αυξάνουν την αγοραστική αξία του κτιρίου

Το κτίριο μετά από αυτήν την αναβάθμιση αποκτά μεγαλύτερη αξία στην αγορά, καθώς έχει περισσότερους χώρους προς εκμετάλλευση σε συνδυασμό με τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την παράταση της διάρκειας ζωής της στέγης. Επιπρόσθετα, είναι και αισθητικά ανώτερο από ότι ήταν πριν.
Αυξάνουν την βιοποικιλότητα

Τα φυτά που περιλαμβάνονται στα φυτεμένα δώματα αυξάνουν τον οικότοπο των πουλιών και των εντόμων, καθώς το περιβάλλον της πόλης αποτελείται κυρίως από σκυρόδεμα και άσφαλτο.
Δημιουργούν πυρίμαχο στρώμα

Με την κατασκευή μιας πράσινης στέγης δημιουργείται ένα πυρίμαχο στρώμα στο κτίριο. Αυτό συμβαίνει λόγω της υγρασίας που εμπεριέχεται στα φυτά.
Δημιουργούν ένα αίσθημα ευημερίας

Ένα καταπράσινο περιβάλλον στο τόπο που εργάζονται ή ζουν, έχει θετική επίδραση στην ευημερία των ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει χαλάρωση και μείωση του άγχους.
Προσφέρουν θεραπευτικό περιβάλλον

Η ταχύτερη ανάκαμψη των ασθενών ενθαρρύνεται από ένα πράσινο περιβάλλον, καθώς η ανοχή στον πόνο είναι υψηλότερη σε αυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο και είναι γνωστό ως «περιβάλλον θεραπείας».
Αυξάνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση

Τα φυτεμένα δώματα και κατ’ επέκταση το πράσινο περιβάλλον έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνική συνοχή. Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, δίνοντας μια υψηλότερη αντίληψη και εμπειρία χρήστη. Επιπλέον, αυτές οι περιοχές παρουσιάζουν λιγότερη επιθετικότητα και βανδαλισμό.
Εξοικονομούν χρόνο και χρήμα

Η τοποθέτηση μιας πράσινης οροφής είναι γρήγορη και εύκολη στην πραγματοποίηση. Επιπρόσθετα, χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση μελλοντικά, με αποτέλεσμα να εξοικονομείτε χρόνο και χρήματα.
Προστατεύουν από διάβρωση

Τα κατάλληλα υλικά, από τα οποία αποτελείται η πράσινη οροφή, παρέχουν ένα ανθεκτικό στρώμα που προστατεύει από τη διάβρωση από ακραία καιρικά φαινόμενα.



loading...