Αποκλειστικό: Η Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται για τους πιλότους νέας γενιάς

Ένα φιλόδοξο σχέδιο θεαματικής αναβάθμισης του κέντρου εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα και την μετατροπή του σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης επεξεργάζεται σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enikos.gr το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται αλλά ίσως είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται πολύ κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας.

Το θέμα φαίνεται ότι το έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος φαίνεται να είναι κοντά στο να επιτύχει διακρατική συμφωνία με τον Καναδά για την μετατροπή της Καλαμάτας σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την άμεση αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, με την απόσυρση των παλιών εκπαιδευτικών Τ2 και την αντικατάστασή τους με 12 jets Leonardo Μ-346, την τοποθέτηση εξομοιωτών πτήσης και την αναβάθμιση των Τ6 με την εμπλοκή της ΕΑΒ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση δεν προϋποθέτει εκταμίευση ποσού (από προϋπολογισμό που άλλωστε δεν υπάρχει) για αγορά των αεροσκαφών αλλά για ετήσιο κόστος ενοικίασης και συντήρησης σε τιμή – πακέτο, με την κυβέρνηση του Καναδά να εγγυάται τις διαθεσιμότητες των αεροσκαφών και την αδιάλειπτη τεχνική υποστήριξη.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επενδύσεις συνολικού κόστους 500 εκατ. στην βάση της Καλαμάτας, σε υποδομές, αεροσκάφη και εξομοιωτές.

Η δημιουργία του κέντρου, που αποτελεί στοίχημα και του αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη, θα είναι πόλος έλξης για πολλές πολεμικές αεροπορίες χωρών της Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής αλλά και του Κόλπου, που θα στέλνουν τους πιλότους τους για εκπαίδευση. Που σημαίνει ότι θα φέρει θέσεις εργασίας στην Καλαμάτα, ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και την προώθηση και ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες. Επιπλέον, η Πολεμική Αεροπορία απαλλάσσεται από σημαντικό «βραχνά» συντήρησης κι ανανέωσης εκπαιδευτικών αεροσκαφών, με ταυτόχρονη προστιθέμενη αξία στην εγχώρια βιομηχανία.

Η συζήτηση στο παραπάνω σχέδιο φρέναρε εξαιτίας δύο εξελίξεων. Ο υβριδικός πόλεμος που κήρυξε η Τουρκία σε Έβρο και Αιγαίο αλλά και η πανδημία του κορονοϊού εν συνεχεία. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι μετά το πέρας της περιπέτειας το ενδιαφέρον θα αναθερμανθεί, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός των ενόπλων δυνάμεων.

Του Χρήστου Μαζανίτη – https://www.enikos.gr/

loading...