Μάσκα: Ποιοι θα υποχρεούνται να την φορούν από 4 Μαΐου – Έρχονται αυστηρά πρόστιμα στους «παραβάτες»

Η ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα… «αναποφάσιστη» όσον αφορά τη μάσκα, αφού η χρησιμότητα της αλλάζει βδομάδα με την βδομάδα.

Αρχικά ο κ.Τσιόδρας μας συμβούλευε ότι ήταν περίπου άχρηστη αφού «δεν χρησιμοποιούνταν σωστά και δεν προστάτευε και τόσο», στη συνέχεια έγινε προαιρετική αφού «έκανε δουλειά» και τώρα έγινε… υποχρεωτική.

Μάλιστα υπάρχουν και σκέψεις για αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες που θα κυκλοφορούν χωρίς μάσκα, που θα φτάνουν έως και τα 150 ευρώ.

Η προστατευτική μάσκα μπαίνει και επισήμως στην καθημερινότητά μας, καθώς μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των μέτρων, ανακοινώθηκαν και τα νέα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και τη διάδοσή του.

Από την Δευτέρα 4 Μαΐου εργαζόμενοι και πελάτες των καταστημάτων που ξεκινούν και πάλι τη λειτουργία τους θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας, ανάμεσα στα οποία είναι και η χρήση μάσκας. Μάλιστα η χρήση της θα είναι υποχρεωτική σε πολλές περιπτώσεις.

Πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των μέτρων από τη Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους (και χρήση γαντιών) και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας και από τους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.

Ενδεικτικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης είπε πως «για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής».

Επιπλέον από τη Δευτέρα ανοίγουν ξανά βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και επιδιορθώσεις ρούχων / υποδημάτων.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης «είναι υποχρεωτική η τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων».

Τέλος υπάρχει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας (υφασμάτινης ή άλλης) σε όλους τους κλειστούς χώρους από εργαζόμενους και πελάτες.

Η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζική Μεταφοράς θα είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους και επιβάτες, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών που έχουν ληφθεί λόγω του κορωνοϊού.

Μάλιστα γνωστοποίησε πως ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Όσον αφορά την εστίαση και την χθεσινή προαναγγελία του κ.Τσιόδρα ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και εκεί, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη αφού ανακοινώθηκε πως την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι των μαγαζιών, όπου θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας μόνο για το προσωπικό.

loading...