“ΒΟΜΒΕΣ” ΓΙΑ ΝΔ! ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ σε εταιρείες με κεφάλαιο 100 ευρώ…

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ιστότοπου insidestory.gr η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου αναφέρει ότι το υπουργείο ΠροΠο και συγκεκριμένα η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου με απευθείας ανάθεση όρισε ανάδοχο για την απολύμανση, απεντόμωση και μυοκτονία των φυλακών της χώρας μία εταιρεία η οποία συμπεριέλαβε στους σκοπούς της με αλλαγή καταστατικού τη διενέργεια αυτών των πράξεων…

Συγκεκριμένα, στις 19 Μαρτίου υπογράφτηκε η σύμβαση ενώ στο Γενικό Μητρώο αναρτήθηκε στις 20 Μαρτίου. Παράλληλα, για την προμήθεια υλικών καθαρισμού και αντισηπτικών επιλέχτηκε μια εταιρεία που συστήθηκε λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή της σύμβασης. Το ρεπορτάζ της Ελ. Τριανταφύλλου εστιάζει στις τρεις συμβάσεις που υπογράφηκαν για την απολύμανση, την απεντόμωση, τη μυοκτονία και την προμήθεια ειδών καθαρισμού και ατομικής υγιεινής και στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν για την επιλογή των αναδόχων. Ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν από τη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής και τους εκπροσώπους των εταιρειών, παρά τις επίμονες προσπάθειες της δημοσιογράφου.

Στον ιστότοπο insidestory.gr δημοσιεύτηκε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Ελίζας Τριανταφύλλου

Μετά τη δημοσίευση της δημοσιογραφικής έρευνας αναζητήσαμε στη «Διαύγεια» τις πράξεις ανάθεσης, οι οποίες φυσικά έχουν τη νομιμότητα της ΠΝΠ και των έκτακτων συνθηκών που υφίστανται λόγω πανδημίας. Οι συμβάσεις μαζί με την τελευταία, που έγινε στις 23 Απριλίου, είναι τέσσερις και ανέρχονται στο ποσό των 739.358 ευρώ (με ΦΠΑ).

Οι απευθείας αναθέσεις

● 19/3/2020 «Αποφασίζουμε την ανάθεση της απολύμανσης των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας και των υπηρεσιακών τους οχημάτων στην εταιρεία “ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ” […] στην τιμή των εκατόν σαράντα πέντε χιλιάδων εκατόν εξήντα ενός ευρώ και είκοσι εννέα λεπτών (145.161,29€) συν 24% ΦΠΑ».

● 30/3/2020 (και αφού έχει λήξει η πρώτη ανάθεση) υπογράφεται νέα σύμβαση με το ίδιο αντικείμενο στην τιμή των εκατόν δέκα οκτώ χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (118.500,00€) συν 24% ΦΠΑ.

● 23/4/2020 ανατίθεται για τρίτη φορά στην ίδια εταιρεία εκ νέου απολύμανση των φυλακών στην τιμή των εκατόν σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ (145.000,00€) συν 24% ΦΠΑ.

Η εταιρεία αυτή, παρά την αλλαγή του καταστατικού της την τελευταία στιγμή, δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 1.198 αδειοδοτημένες εταιρείες που έχουν ακριβώς αυτό το αντικείμενο. Μάλιστα για τις απεντομώσεις και τις μυοκτονίες χρειάζεται σχετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία εκδίδεται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ενώ είναι υποχρεωτικό να απασχολούν κάποιον επιστημονικό υπεύθυνο, συνήθως γεωπόνο ή χημικό μηχανικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ της Ελ. Τριανταφύλλου, οι συμβάσεις αυτές για τις κατά τόπους φυλακές είθισται να περιλαμβάνουν στον προϋπολογισμό τους παραπάνω από μία επισκέψεις τον χρόνο από το εξειδικευμένο συνεργείο ενώ τώρα οι εργασίες γίνονται εφάπαξ, όπως προκύπτει από τη διάρκεια των παραπάνω συμβάσεων. Τέλος, οι τιμές, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου, είναι σχεδόν διπλάσιες. Π.χ. μια φυλακή μεγάλου μεγέθους (2.000 τ.μ.) πλήρωνε για τις υπηρεσίες αυτές προ κορονοϊού κατά μέσο όρο 1.200-1.500 ευρώ ενώ τώρα το ποσό ανέρχεται στα 4.200 ευρώ.

Επιπλέον με μια προσεκτικότερη περιήγηση στις δημοσιευμένες αποφάσεις του υπ. Προστασίας του Πολίτη διαπιστώνουμε ότι έχουν διατεθεί με πολλές ξεχωριστές πράξεις ανάθεσης ποσά για απολύμανση στις κατά τόπους φυλακές για το ίδιο διάστημα.

Η ανάδοχος εταιρεία συστήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 ως Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Μονοπρόσωπη ΙΚΕ) με ιδρύτρια και μοναδική εταίρο την 28χρονη Κατερίνα Μιχαηλίδου και αρχικό κεφάλαιο 100 ευρώ, με την επωνυμία «ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ».

Τις παραμονές των εκλογών, και συγκεκριμένα στις 3.7.2019, αλλάζει η επωνυμία της εταιρείας και γίνεται MIKA MODERN COMMERCE SERVICES με πράξη που καταχωρίζεται στο ΓΕΜΗ. Ωστόσο οι καταχωρίσεις στη «Διαύγεια» αναφέρουν -άγνωστο για ποιο λόγο- την αρχική ονομασία της εταιρείας.

Σκοποί της είναι: η εκμετάλλευση και διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων και σεμιναρίων, η παροχή προς τρίτους υπηρεσιών όσον αφορά τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις, καθώς και το στήσιμο εκθεσιακών εμπορικών περιπτέρων, η προβολή και προώθηση επιχειρήσεων με κάθε μέσο, έντυπο, ηλεκτρονικό ή διαδικτυακό, η παροχή υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων, καμπανιών, προωθητικών ενεργειών, μάρκετινγκ, καθώς και όλων των συναφών με αυτά υπηρεσιών, η λιανική και χονδρική εμπορία κοσμημάτων και αξεσουάρ, το γενικό χονδρικό και λιανικό εμπόριο γλυκισμάτων, ειδών σοκολάτας και ειδών διατροφής εν γένει και, τέλος, η δημιουργία και εκμετάλλευση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και διαμερισμάτων με το σύστημα Airbnb.

Στις 20 Μαρτίου 2020 αναρτάται στο Γενικό Μητρώο αλλαγή του καταστατικού και προστίθεται στους σκοπούς «η παροχή υπηρεσιών καθαρισμών και απολυμάνσεων επαγγελματικών και οικιακών χώρων»!

Tα καθαριστικά

Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή την απευθείας ανάθεση, έγινε από τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής και η σύμβαση για την προμήθεια χιλιάδων λίτρων καθαριστικών και αντισηπτικών για προσωπικό και κρατούμενους στις 23/4/2020.

«Αποφασίζουμε: Την ανάθεση της προμήθειας ειδών ατομικής υγιεινής, ειδών καθαρισμού και απολύμανσης για την κάλυψη των αναγκών των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας στην εταιρεία “EX PAPPA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ”, στην τιμή των διακοσίων τριάντα δύο χιλιάδων εξακοσίων σαράντα οκτώ ευρώ (232.648,00€), συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insidestory.gr «η συγκεκριμένη ανάδοχος εταιρεία έχει απόλυτη σχέση με το αντικείμενο της σύμβασης». Στο σημείο όμως αυτό προκύπτει ένα άλλο αξιοπερίεργο. Οπως προκύπτει από το ΓΕΜΗ, η εταιρεία ιδρύθηκε μόλις τέσσερις ημέρες πριν αναλάβει την προμήθεια από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συστάθηκε στις 29 Μαρτίου, με έδρα το Αιγάλεω και εταιρικό κεφάλαιο 3.000 €! Και εδώ βέβαια, πέρα από το γεγονός ότι επιλέγεται μια νεοσύστατη εταιρεία για την προμήθεια των υλικών καθαρισμού, υπάρχουν και δεκάδες άλλες παρόμοιες συμβάσεις αγορών ανά περιοχή και ανά φυλακή στην ίδια περίοδο. Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλογής παραμένουν απολύτως άγνωστα, μια και από την αναγραφή των υλικών και των τιμών μόνο οι επαγγελματίες χονδρέμποροι του χώρου θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν.

Τα υλικά όπως αναγράφονται στην απόφαση είναι:
■ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΗΠΙΑ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ (ΓΙΑ ΧΩΡΟΥΣ) 20L 7.500L 9,30 (συν ΦΠΑ 6%) σύνολο 73.935

■ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΜΕ ΗΠΙΑ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 20L 6.000L 9,30 σύνολο 59.148 (συν ΦΠΑ 6%)

■ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ GEL ΧΕΡΙΩΝ ΜΕ ΗΠΙΑ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 20L 2.000L 10,00 σύνολο 21.200 (συν ΦΠΑ 6%)

■ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΥΓΡΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΧΕΡΙΩΝ ΜΕ ΗΠΙΑ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 20L 2.000L 9,60 σύνολο 20.352 (συν ΦΠΑ 6%)

■ ΧΛΩΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΓΙΑ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ, ΝΙΠΤΗΡΕΣ, ΔΑΠΕΔΑ) 20L 9.000L 1,15 σύνολο 10.971 (συν ΦΠΑ 6%)

■ ΠΑΧΥΡΡΕΥΣΤΟ ΧΛΩΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΓΙΑ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ, ΝΙΠΤΗΡΕΣ, ΔΑΠΕΔΑ) 20L 2.000L 1,25 2.500 σύνολο 2.650

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 20L 7.000L 1,15 σύνολο 9.982

■ ΥΓΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΧΕΡΙΩΝ 20L 6.000L 1,25 σύνολο 9.300

■ ΣΑΜΠΟΥΑΝ 20L 7.500L 1,35 σύνολο 12.555

■ ΑΦΡΟΛΟΥΤΡΟ 20L 7.500L 1,35 σύνολο 12.555

Τη στιγμή που οι κρατούμενοι ασφυκτιούν πλήρως περιορισμένοι και αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, το υπουργείο Δικαιοσύνης που εκχωρήθηκε στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη φαίνεται ότι περιορίζεται, και μάλιστα με αδιαφανή κριτήρια, αποκλειστικά στην παροχή απολυμαντικών και καθαριστικών και στην απεντόμωση των φυλακών.

Προφανώς το να διαθέτει ο κάθε κρατούμενος ένα σαμπουάν, έστω και ακριβοπληρωμένο, είναι σημαντικό όπως και το να μην υπάρχουν ποντίκια στο κελί του. Το αν θα μπορούσαν όλες αυτές οι υπηρεσίες και τα υλικά να αγοραστούν σε καλύτερες τιμές και το γιατί επιλέχτηκαν και ανάμεσα σε ποιες οι συγκεκριμένες νεόφερτες στον χώρο εταιρείες παραμένουν όμως κρίσιμα ερωτήματα.

Το αν θα δοθούν απαντήσεις και πότε είναι προφανώς άλλης τάξης ζήτημα στην κυβέρνηση της κανονικότητας η οποία παραμένει αδιάφορη στις εκκλήσεις των ευρωπαϊκών και ελληνικών φορέων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το πλέον κρίσιμο μέτρο προφύλαξης, που δεν είναι άλλο από εκείνο της αποσυμφόρησης και απομάκρυνσης των ευάλωτων από τους χώρους αυτούς. Εδώ όμως δεν ακούει τον Σωτήρη Τσιόδρα, θα ακούσει το Συμβούλιο της Ευρώπης;

Πηγή: efsyn.gr

loading...