Translate the article and read it to your Language

Πλησιάζουν τους 100.000 παγκοσμίως οι νεκροί από τον κορωνοϊό – «Παραλύει» η οικονομία του πλανήτη


Με τον κόσμο να πλησιάζει το όριο των 100.000 θανάτων από την πανδημία, η διεθνής κοινότητα αναζητεί τα οικονομικά και τα διπλωματικά μέσα επιβίωσης, καθώς η ανθρωπότητα, μεγάλο τμήμα της οποίας βρίσκεται σε περιορισμό, είναι πλέον αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση.
Πάνω από 96.000 άτομα έχουν υποκύψει στην πανδημία του νέου κορωνοϊού που θα έχει «τις χειρότερες οικονομικές συνέπειες από τη Μεγάλη Ύφεση» του 1929, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ωστόσο, ελπιδοφόρες ενδείξεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δίνουν την αισιοδοξία ότι προσεχώς θα υπάρξει επιβράδυνση αυτής της μακάβριας καταμέτρησης. Για πρώτη φορά, ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση μειώθηκε στη Γαλλία, ενώ η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται σε εστίες της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Αλλά απόντος εμβολίου, η επιστροφή στην “κανονικότητα” θα πρέπει να περιμένει, και πιθανότατα θα γίνει σταδιακά, καθώς οι αρχές επιδιώκουν πάση θυσία να αποφύγουν νέο κύμα μολύνσεων.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία αφορά πάνω από τη μισή ανθρωπότητα, έχει τεράστιο οικονομικό κόστος. Ολόκληροι τομείς της οικονομίας έχουν παραλύσει, οι εμπορικές συναλλαγές κατρακυλούν, ενώ η ανεργία απογειώνεται.

Μεσούσης της κρίσης, ο ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι το να σταλεί «μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας» από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας, που παραμένει διαιρεμένο εδώ κι εβδομάδες, θα «μετρούσε πολύ» για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στη διεθνή ειρήνη, ενώ τόνισε πως αυτή είναι «η μάχη μιας γενιάς».

Όμως τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ, που πραγματοποίησαν συνεδρίαση μέσω βιντεοδιάσκεψης τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή για πρώτη φορά σχετικά με την πανδημία, περιορίστηκαν να εκφράσουν την «υποστήριξή» τους στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Από πλευράς της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ουσιαστικά επανέλαβε την Πέμπτη τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στον οποίο καταλογίζει ότι δίνει την έμφαση μάλλον στο να κάνει «πολιτική» παρά να προστατεύει τη «δημόσια υγεία».

Για τις ΗΠΑ, η «έλλειψη διαφάνειας» από πλευράς της Κίνας, όπου έκανε την εμφάνισή του ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο, είχε συνέπεια να χαθεί «πολύτιμος χρόνος» στον κόσμο όλο. Κι αυτό παρά την έκκληση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους να μην «πολιτικοποιείται» η πανδημία από την αμερικανική κυβέρνηση.

Όσον αφορά τον οικονομικό τομέα, στην Ευρώπη οι υπουργοί Οικονομικών έκλεισαν έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση την Πέμπτη μια συμφωνία που προβλέπει να διατεθούν 500 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα και ότι θα δημιουργηθεί μελλοντικά ένα ταμείο για την ανάκαμψη. Το Παρίσι είδε μια «εξαίρετη συμφωνία», το Βερολίνο χαιρέτισε μια «σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για «καινοτόμο συμφωνία».

Δεν άγγιξαν το καυτό θέμα της αμοιβαιοποίησης του χρέους, των «κορωνο-ομολόγων» που θεωρητικά θα βοηθούσαν να ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία πιο μακροπρόθεσμα, πρόταση που εξακολουθεί να διχάζει την ΕΕ.

Από τη δική τους πλευρά, οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες προσπαθούσαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής τους για να ανακάμψουν οι τιμές του μαύρου χρυσού, που καταρρέουν εν μέσω πανδημίας.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, ανήγγειλε τη διάθεση 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηριχθεί η αμερικανική οικονομία. Η ανάκαμψη μπορεί να γίνει γρήγορα, διαβεβαίωσε η Fed. Ενώ η Γαλλία διπλασίασε το ποσό που σκοπεύει να διαθέσει, στα 100 δισεκ. ευρώ.

Η «επισιτιστική κρίση»
Στον υπόλοιπο κόσμο, οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ούτε κατά διάνοια τα μέσα των Αμερικανών ή των Ευρωπαίων. Για πρώτη φορά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, η υποσαχάρια Αφρική, εξαιρετικά εκτεθειμένη, αναμένεται να ολισθήσει σε ύφεση το 2020, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία εξέφρασε τον φόβο ότι θα ξεσπάσει «επισιτιστική κρίση» στην ήπειρο.

Παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται αυτό για πάρα πολλούς, η Νότια Αφρική, ο οικονομικός γίγαντας της ηπείρου, παρέτεινε για δύο εβδομάδες την οδηγία προς τους πολίτες να παραμείνουν σπίτι.

Στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, ο περιορισμός ήδη προκαλεί προβλήματα στη μεταφορά αγροτικών προϊόντων. Έπειτα από μόλις μία εβδομάδα, σε κάθε δρόμο, σε κάθε συνοικία στο Λάγκος, τον οικονομικό πνεύμονα της χώρας, η λιτανεία είναι η ίδια: «Πεινάμε».

Στην Ινδία επίσης, οι φτωχότεροι δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Η Ράτζνι Ντέβι, μητέρα που ζει λίγο έξω από το Νέο Δελχί, λέει πως κάθε βράδυ κλαίει όταν πηγαίνει για ύπνο, επειδή δεν μπορεί να προσφέρει στα πεινασμένα παιδιά της αρκετή τροφή. «Καλύτερα να πέθαινα», λέει.

Η καμπύλη φαίνεται να εξομαλύνεται
Μολονότι ο μισός και πλέον πληθυσμός στον κόσμο έχει τεθεί σε απομόνωση, η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται και ο αριθμός των θυμάτων της COVID-19 πλησιάζει με αλματώδη βήματα τους 100.000 νεκρούς.

Έχοντας περισσότερους από 18.000 νεκρούς, η Ιταλία παραμένει η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα. Οι ΗΠΑ, που βρίσκονται στη δεύτερη θέση αυτού του καταλόγου, μετρούν μέχρι στιγμής 16.748 θύματα, ενώ ακολουθούν η Ισπανία (πάνω από 15.000) και η Γαλλία (πάνω από 12.000).

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης θρήνησε άλλους σχεδόν 800 νεκρούς σε 24 ώρες, τον χειρότερό της ημερήσιο απολογισμό ως εδώ. Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο διαβεβαίωσε ότι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία δεν ήταν ποτέ μέχρι χθες τόσο χαμηλός από τότε που κλιμακώθηκε η πανδημία, ότι «οδεύουμε να εξομαλύνουμε την καμπύλη».

Στη Βρετανία, 881 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν σε ένα 24ωρο. Μικρή ανάσα: ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που έχει προβληθεί από τον κορωνοϊό, βγήκε από την εντατική.

Στο Ιράν, ξεπεράστηκε το φράγμα των 4.000 νεκρών αλλά, σύμφωνα με τις αρχές, τα δεδομένα δείχνουν «καθαρά μείωση των νέων κρουσμάτων μόλυνσης».

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε όλο τον κόσμο συνεχίζει να πληρώνει βαρύ τίμημα στην πανδημία. Στην Ιταλία, περίπου 100 γιατροί και περίπου τριάντα νοσηλευτές και νοσηλεύτριες έχουν πεθάνει. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας γιατρός που είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες ελλείψεις μέσων προστασίας υπέκυψε.

Γερμανία – Μέρκελ: «Όσο δεν υπάρχει εμβόλιο ζούμε με τον ιό»

«Οι νέοι αριθμοί μας δίνουν επιφυλακτικά λόγους αισιοδοξίας. Και είμαι πολύ χαρούμενη με την εξέλιξη. Αλλά δεν πρέπει θεωρούμε ότι υπάρχει ασφάλεια. Πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Δεν πρέπει να καταστρέψουμε έτσι γρήγορα ό,τι πετύχαμε ως τώρα. Ας μην φερθούμε με απερισκεψία», τόνισε η Καγκελάριος ενόψει και των εορτών του Πάσχα και επισήμανε ότι ακόμη είναι άγνωστο ποια επίδραση θα έχει στην εξάπλωση του κορωνοϊού ενδεχόμενη χαλάρωση των περιορισμών.

«Η επόμενη εβδομάδα θα είναι περίοδος σημαντικών διαβουλεύσεων, μεταξύ άλλων και σχετικά με ενδεχόμενη άρση κάποιων περιορισμών», ανέφερε και παρέπεμψε στην μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών η οποία εκπονείται, όπως διευκρίνισε, όχι μόνο από γιατρούς, αλλά και από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους και θα αποτελέσει τη βάση των περαιτέρω αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :