Κορονοϊός: Όλο το πακέτο των νέων μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον Απρίλιο ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Παράλληλα ανακοινώθηκε η αύξηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών κατά 5 δισ. ευρώ (από 4 δισ. ευρώ). Η τέταρτη δέσμη των μέτρων που ανακοινώθηκε έχει ως εξής:

1. Επίδομα 800 ευρώ. Επεκτείνεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε περισσότερους εργαζομένους. Πλέον καλύπτονται 1,7 εκατομμύριο εργαζόμενοι ή το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η ενίσχυση αυτή, για όσους εργαζόμενους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα. Καλύπτονται από τον προϋπολογισμό για 45 ημέρες οι ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον ονομαστικό μισθό τους. Αναστέλλονται για τέσσερις μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ δίδεται έκπτωση 25% στην περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής. Το μέτρο αφορά σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρης ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση).

2. Επέκταση προστασίας σε επιχειρήσεις. Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης και συνολικά καλύπτονται, μέσα από διαφορετικά σχήματα, 800.000 επιχειρήσεις, που αφορούν στο 86% των ΚΑΔ και το 76% των νομικών προσώπων της χώρας. Προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία για το 99% αυτών που καλύπτονται. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών του Απριλίου προς την εφορία, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

3. Κάλυψη επιπλέον 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό σημαίνει ότι “ομπρέλα” προστασίας μπαίνει μέσα από διαφορετικά σχήματα σε 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ή το 75% του συνόλου.

4. Θέσπιση της “επιστρεπτέας προκαταβολής”. Πρόκειται για χρηματοδοτικό σχήμα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, με ρήτρα μη απολύσεων. Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται τυποποιημένα, με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης τής επιχείρησης και λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα αυτό, θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) από 2 έως 10 Απριλίου. Το εργαλείο αυτό στην ουσία αξιοποιείται, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να ενισχυθούν άμεσα οι επιχειρήσεις.

5. Δώρο Πάσχα. Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του, από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Το δώρο του Πάσχα θα δοθεί στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει ή έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις τους, έως τις 30 Ιουνίου, με την επιχείρηση να καλύπτει το ποσοστό βάσει του πραγματικού χρόνου εργασίας και την κυβέρνηση το υπόλοιπο, από τον προϋπολογισμό. Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η καταβολή του δώρου Πάσχα θα γίνει όπως ορίζει ο νόμος, δηλαδή μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση. Εκτιμάται ότι αυτή θα καταβληθεί έως τις 10 Απριλίου.

6. Τράπεζες – δάνεια. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, έχουν δεσμευτεί να διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και οι διαχειριστές δανείων έχουν δεσμευτεί ότι όσοι βρίσκονται μέσα στην περίμετρο της προστασίας, δηλ. οι δικαιούχοι των 800 ευρώ αλλά και οι επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ περιλαμβάνονται μέσα στις πληττόμενες επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή των χρεών τους. Επίσης, μετά τους νέους ΚΑΔ και τις επιχειρήσεις που εντάσσονται σε αυτούς, αναλαμβάνει το κράτος την αποπληρωμή για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων Το μέτρο δύναται να επεκταθεί χρονικά για άλλους δυο μήνες αν καταστεί αναγκαίο.

Ακόμη στις αρχές Απριλίου θα κατατεθεί το πρώτο δισεκατομμύριο ως εγγύηση για να δημιουργηθεί ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για παροχή κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις που πλήττονται, προκειμένου τις επόμενες εβδομάδες να είναι εύκολο να λάβουν δάνεια κίνησης εγγυημένα στο μεγαλύτερο μέρος τους έτσι ώστε όταν ανοίξουν ξανά να λειτουργήσουν κανονικά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

7. Επιταγές. Υπήρξε νέα συνεννόηση με τις τράπεζες για το ζήτημα των επιταγών και τις επόμενες μέρες ή ώρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος για να υπάρξει διευκόλυνση αποπληρωμής των επιταγών. Η παράταση των 75 ημερών δίνεται λόγω των έκτακτων συνθηκών. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει δοθεί άφεση οικονομικών υποχρεώσεων, ιδίως στις επιταγές που έχουν εκδοθεί πριν από την κρίση. Όσοι μπορούν να πληρώσουν να το κάνουν, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

8. Πρωτογενής τομέας. Διαμορφώνονται μέτρα στήριξης σε κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση. Για τον σκοπό αυτό, διατίθεται άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρχικά ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το υπουργείο Οικονομικών.

9. Voucher σε επιστήμονες. Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από τον μήνα Μάιο, ανακοινώθηκε για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Αφορά σε έξι επιστημονικούς κλάδους (οικονομολόγοι/λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές). Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί το εκπαιδευτικό επίδομα – αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα πρώτα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέσα στον Μάρτιο. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω voucher. Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από τον μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι – ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή από το μήνα Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

10. Ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες: Η ειδική πλατφόρμα για τους εργοδότες προκειμένου να αιτηθούν την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους προκειμένου οι τελευταίοι να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία από την προηγούμενη εβδομάδα στο σύστημα “Εργάνη”. Την 1η Απριλίου 2020 θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους που θα βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εργασίας ώστε και οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για το επίδομα των 800 ευρώ αλλά και για τη μείωση ενοικίου. Από σήμερα δε, στο Πληροφοριακό Σύστημα “Εργάνη” υπάρχει και νέα φόρμα υποβολής η οποία είναι εμπλουτισμένη με τους ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας.

11. Ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα βγει σήμερα θα υπάρχει διάταξη που θα παρέχει μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους από τους παραπάνω θελήσουν να τις καταβάλλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις καταβάλλουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφαση που θα λάβει θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3, στις 10 Απριλίου 2020 και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλλουν τις εισφορές 10 μέρες μετά.

12. Στήριξη των ανέργων και ηλεκτρονική έκδοση δελτίου ανεργίας και αίτηση επιδότησης. Άμεσα και συγκεκριμένα εντός Απριλίου ενεργοποιείται το πρόγραμμα ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για 36.500 άνεργους ηλικίας 18-67 σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ όπως επίσης και όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα από τον μήνα Μάιο θα ξεκινήσουν σταδιακά προγράμματα που θα αφορούν σε περίπου 100.000 ανέργους. Επίσης από σήμερα, στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης του ΟΑΕΔ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την ταυτόχρονη μείωση του συγχρωτισμού, για πρώτη φορά οι άνεργοι θα μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας χωρίς φυσική παρουσία. Οι εγγραφές στο μητρώο για έκδοση δελτίου ανεργίας και οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αποτελούν περίπου τα 2/3 του συνολικού αριθμού επισκέψεων στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και είναι οι μόνες υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού από τις 16 Μαρτίου και μετά. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος προσέλευσης στα ΚΠΑ2 με ραντεβού, καθώς όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχονται ηλεκτρονικά.

13. Νέες κατηγορίες ΚΑΔ στα μέτρα στήριξης. Οι νέες κατηγορίες ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν και εντάσσονται από τον Απρίλιο στα μέτρα στήριξης είναι οι ακόλουθες:

Πρώτη κατηγορία: μεσιτικά γραφεία, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατασκευή κτιρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, σιδηρουργοί, κατασκευή ιστοσελίδων και διαδικτυακών πυλών, καθαρισμός κτιρίων και καθαριστήρια ρούχων, γενικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων, κτηνίατροι, φιλανθρωπικά σωματεία και κοινωφελή ιδρύματα, λιανικό εμπόριο, υπαίθριες αγορές, δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων κλπ.

Δεύτερη κατηγορία: βιομηχανία, το χονδρεμπόριο, ασφάλιση, και άλλες υπηρεσίες. Τόσο στην κατηγορία αυτή όσο και την προηγούμενη τα πλεονεκτήματα είναι η 4μηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων με έκπτωση 25% για εμπρόθεσμης καταβολής. Επιπλέον για τον ΦΠΑ Απριλίου παρέχεται έκπτωση 25% σε εμπρόθεσμη καταβολή η οποία θα συμψηφισθεί με μελλοντικές οφειλές. Προϋπόθεση είναι η καταβολή των υποχρεώσεων του Μαρτίου. Επίσης για επαγγελματίες και εργαζόμενους προβλέπεται η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.

Τρίτη κατηγορία: εμπορία και διανομή ρεύματος και φυσικού αερίου, πρατήρια καυσίμων, διαχείριση απορριμμάτων κλπ. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους. Για το κλάδο εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνονται και διευκολύνσεις ρευστότητας.

loading...