Μαϊμού με γυαλιά !..πάρε μια μπανάνα! Ανεπίτρεπτο: Η ΠτΔ διέγραψε τις λέξεις «Έθνος», «Ζυγός», «Ορθοδοξία».

Διγλωσσία: Άλλα είπε στους Απόδημους για το 1821, άλλα στους γηγενείς.
Μίλησε για «οθωμανικό δεσποτισμό» -Λέξη για τα εθνικά θέματα από την κ. Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ξεκίνησε τη θητεία της με άριστους οιωνούς. Παρέστη στην έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη, μετέβη στο Πεντάγωνο, μίλησε με αξιωματικούς φρουρούς των συνόρων μας, τους εμψύχωσε, έκανε λόγο για ένα νέο πατριωτισμό. Με το διάγγελμά της προχθές το βράδυ, για την εθνική επέτειο, φάνηκε να κερδίζει τις εντυπώσεις. Με λόγο κοφτό, ύφος συνεσταλμένο, πρόσωπο αποφασιστικό, απέσπασε κατ’ αρχάς θετικά σχόλια από τους πολίτες. Άρεσε και σε μας. Ωστόσο, τα φαινόμενα απατούν.

Μελετώντας εκ των υστέρων το γραπτό κείμενο των μηνυμάτων που απηύθυνε, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου, προς τους Απόδημους Έλληνες (23/3/2020) και προς τον ελληνικό λαό (24/3/2020) διαπιστώσαμε με οδυνηρή έκπληξη ότι η κυρία Σακελλαροπούλου προέβη σε παραλείψεις ασυγχώρητες για το αξίωμά της. Πλέον αυτών, απετάθη με άλλη γλώσσα στους Απόδημους Έλληνες και άλλη γλώσσα στους γηγενείς κατοίκους της Ελλάδος. Πρωτοφανές να χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να νομίζει πως δεν θα γίνει αντιληπτή!

Κωδικοποιούμε:
1. Και από τα δύο μηνύματα-διαγγέλματα λείπει παντελώς η λέξη «Έθνος». Στο μήνυμά της προς τους Απόδημους έχει χρησιμοποιήσει μερικά παράγωγά του («εθνική επέτειος», «εθνική κυριαρχία», «εθνικοί ευεργέτες»), στο μήνυμά της προς τον ελληνικό λαό τα έχει διαγράψει, πλην εξαιρέσεως. Όπως θα διαπιστώσετε από την αντιπαραβολή των κειμένων, η λέξη «επέτειος» στο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό δεν συνοδεύεται από το επίθετο «εθνικός». Η δε μνήμη αντί εθνική καλείται «συλλογική». Και βεβαίως δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «Έθνος». Λυπούμεθα για το σχόλιο αλλά κουτοπονηριές… χαμηλοβλεπούσης.

2. Στο κείμενο προς τους Απόδημους η κ.Σακελλαροπούλου αναφέρεται στον «οθωμανικό ζυγό». Στο κείμενο προς τον ελληνικό λαό διαγράφει τη λέξη «ζυγός» και την αντικαθιστά με την ηπιότερη λέξη «δεσποτισμός» που απηχεί το ρεύμα εκείνο των αναθεωρητών της Ιστορίας που προπαγανδίζουν ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ανεκτική και φιλική προς τους υπόδουλους Έλληνες.

3. Στο μήνυμά της προς τους Απόδημους κάνει αόριστη αναφορά στην «επιθετική συμπεριφορά γειτονικών κρατών» χωρίς να τολμά να κατονομάσει την Τουρκία. Στο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό κάνει μνεία στην «επιθετικότητα της Τουρκίας», λέξη απολύτως χλιαρή για να περιγράψει αυτό που έκαναν οι Τούρκοι με τις παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο χθες.

4. Τόσο στο μήνυμά της προς τους Απόδημους, όσο και στο διάγγελμά της προς τον ελληνικό λαό, η ΠτΔ απέφυγε να κάνει την παραμικρή αναφορά στα εθνικά θέματα σπάζοντας την παράδοση των προκατόχων της Κωνσταντίνου Καραμανλή, Χρήστου Σαρτζετάκη, Κωστή Στεφανόπουλου, Καρόλου Παπούλια και Προκόπη Παυλόπουλου. Ο κορονοϊός δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραλείπει κανείς αναλυτικές αναφορές τουλάχιστον στα ελληνοτουρκικά (Αιγαίο, Κύπρος). Για να μην πούμε και στις προϋποθέσεις παροχής στήριξης στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την ΕΕ (ελληνική μειονότης Βορείου Ηπείρου, περιουσίες, Τσάμηδες).

Εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»

loading...