Ο κορονοϊός ας μας αφυπνίσει έναντι όλων των δανειοληπτών

Η επανεξέταση τρόπου και ποσού εξοφλήσεως εκκρεμών δανείων
Με νομοθετική πρωτοβουλία να περικοπούν όλα τα δάνεια κατά 70%

Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος
Το αναπάντεχο αυτό πρόβλημα του κορονοϊού που μας βρήκε, μας έκλεισε πολύ σωστά όλους στα σπίτια μας στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης της επέκτασής του σε πολλούς συμπολίτες μας και καταστεί έτσι ανεξέλεγκτο και καταστροφικό. Οι τηλεοράσεις και κάθε μέσον ενημέρωσης, από το πρωί ως το βράδυ μας ενημερώνουν τόσο με την εξέλιξη των κρουσμάτων, όσο και με τα μέτρα που οι πολίτες οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Επιστήμονες, λοιμωξιολόγοι και λοιποί ειδικοί μας εξηγούν με κάθε λεπτομέρεια όσα γνωρίζουν για τον υιό αυτόν και κάθε τι με την ασθένεια. Επειδή λοιπόν δεν είμαι ούτε γιατρός ούτε ειδικός περί των λοιμώξεων, θα συνδέσω το δυσάρεστο αυτό γεγονός με ένα άλλο δυσάρεστο γεγονός των πολιτών, το οποίο τους απασχολεί και τους προβληματίζει όσο δεν λύνεται ουσιαστικά, είναι τα εκκρεμή δάνεια και ο τρόπος αποπληρωμής τους.

Οι συνέπειες του κορονοϊού είναι, μεταξύ άλλων, και οικονομικές και δη πολύ σοβαρές. Αν δεν βρεθεί γρήγορα το φάρμακο, το οικονομικό πρόβλημα θα καταστεί τεράστιο. Η κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί να συνδράμει τους πολίτες, με τις πενιχρές οικονομικές της δυνατότητες, από αυτές τις δυσμενείς επιπτώσεις και πολύ σωστά. Το γεγονός ότι οι πολίτες, όλοι οι πολίτες, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, θα υποστούν οικονομικές ζημιές χωρίς καμιά δική τους ευθύνη, το κράτος, η κυβέρνηση αισθάνεται υποχρεωμένη επομένως, και πολύ σωστά, να συνδράμει οικονομικά τους πολίτες. Όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες παγκοσμίως του κορονοϊού, αυτές ομοιάζουν με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, η οποία μάστισε την ελληνική κοινωνία πάρα πολύ.

Η σύγκριση της οικονομικής κρίσης του 2008 με αυτή που συμβαίνει τώρα με τον κορονοϊό, είναι πράγματι εύλογη και επιβεβλημένη. Διότι οφείλουμε όλοι να θυμηθούμε τις τότε οικονομικές συνέπειες στους Έλληνες πολίτες και ποια συνδρομή είχαν από την ελληνική κυβέρνηση. Η μόνη διαφορά που υφίσταται, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η κρίση του 2008 αφορούσε τις Τράπεζες ενώ η του κορονοϊού αφορά την κυβέρνηση. Όμως η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους πολίτες της σε κάθε περίπτωση που υφίστανται δυσμενείς συνέπειες, ιδιαίτερα όταν δεν είναι δική τους η ευθύνη, όπως και από φυσικές καταστροφές.

Στην οικονομική κρίση του 2008 με την κατάρρευση της Ττάπεζας Λήμαν Μπρόδερς, το εισόδημα των Ελλήνων συρρικνώθηκε περισσότερο του 50%, όπως το έχουμε αναλύσει και τεκμηριώσει με το άρθρο μας της 18.2.2018, Κόκκινα Δάνεια-Τις πταίει; 18.2.2019.docx, καθώς και με το προηγούμενο της 21.3.2017, Τα κόκκινα δάνεια ιδιωτών 21.3.2017.docx, και χρήσιμο θ είναι όχι μόνο να τα διαβάσουν αλλά και να τα μελετήσουν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι.

Μερικά αποσπάσματα αυτών των άρθρων θα βοηθήσουν να γίνει αντιληπτή η παρούσα πρότασή μας. «Υπενθυμίζω δύο κύριες παραμέτρους της εποχής, εκ των οποίων η πρώτη είναι η παρακίνηση μέχρι πίεση των Τραπεζών προς τους πολίτες να λάβουν δάνεια, ασχέτως ουσιαστικής ανάγκης και δανειοληπτικής ικανότητας, όπως π.χ. τα «διακοποδάνεια», και η δεύτερη η δυνατότητα της εποχής για αποπληρωμή τους». «Οι πιστωτικές κάρτες που μοιράζονταν στο δρόμο, οι προ-συμπληρωμένες επιταγές που σου ερχόταν ταχυδρομικώς στο σπίτι και δεν είχες παρά να πας στην Τράπεζα να την εισπράξεις, αφού υπογράψεις ένα ισόποσο δάνειο, η άνετη σύναψης δανείων, ακόμη και για «διακοποδάνεια», ήταν χαρακτηριστικές ενδείξεις, ακόμη και αποδείξεις για τους πλέον «πονηρεμένους», ότι επίκειται οικονομική κρίση». «Όταν ο πολίτης πήρε κάποιο δάνειο, είτε στεγαστικό είτε εμπορικό ή άλλο, οι οικονομικές συνθήκες και δυνατότητες του δανειολήπτη, του επέτρεπαν την ακώλυτη αποπληρωμή του, σύμφωνα με τους όρους που συμφώνησε».

Η πλέον σημαντική παράμετρος είναι η αιτιολογία σε ένα των πιο πάνω άρθρων ότι: «Συνέπειες αυτής της οικονομικής κρίσης, ήταν να μειωθούν όλων τα έσοδα, είτε μισθωτοί, είτε συνταξιούχοι, είτε επιχειρηματίες κάθε μεγέθους και ειδικότητας, ακόμη και πάνω από το 50% του εισοδήματός τους. Πέραν αυτού αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 20% η δαπάνη επιβίωσης. Κατά συνέπεια οι υποχρεώσεις των δανειοληπτών μειώθηκαν κατά 70%. Με δεδομένο ότι και οι ανάγκες των Τραπεζών καλύφθηκαν με ανακεφαλαιώσεις οι οποίες, ως είναι φυσικό, μετακύλησαν στους πολίτες μέσω φόρων κλπ, είναι όχι μόνο εύλογο, αλλά δίκαιο και επιβεβλημένο τα δάνεια, όλα τα δάνεια κάθε μορφής και αιτίας, να κουρευτούν κατά 70% με μόνο το επιχείρημα ότι υπέστησαν μειώσεις εισοδημάτων τους κατά το ίδιο ποσοστό, χωρίς δική τους ευθύνη, αλλά και με δική τους επιβάρυνση των ανακεφαλαιώσεων των Τραπεζών».

Με δεδομένο ότι έχει επιτραπεί στις Τράπεζες να πουλήσουν δέσμες δανείων στα Funds ακόμη και στο 5% Της αξίας τους, αλλά ποτέ λιγότερο από το 30%, είναι επιβεβλημένο πλέον, ύστερα και από τις μεγάλες ζημιές που θα υποστούν όλοι με το κορονοϊό, η κυβέρνηση να επιβάλει στις Τράπεζες με νόμο, να κουρέψουν ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΚΡΕΜΜΉ ΔAΝΕΙΑ, KATA 70%. Να πληρωθεί δηλαδή μόνο το 30% της αρχικής αξίας των δανείων, με κάποιες άτοκες ευκολίες.

Μια τέτοια νομοθέτηση της κυβέρνησης, θα τύχει της επιδοκιμασίας των πάντων και πέραν της πιο πάνω αναπτυχθείσας λογικής, αν συνδυαστεί και με τις τεράστιες οικονομικές ζημίες που θα υποστούν από τον κορονοϊό και το κούρεμα των εκκρεμών δανείων, θα αποτελέσει για τους οφειλέτες μια δίκαιη κοινωνική παροχή και αν είναι και θέμα εγκρίσεως από την Ε.Ε., θα είναι περίεργο μέχρι απίθανο να το αρνηθούν. Μέσα στα τόσο αυστηρά, μέχρι εξουθενωτικά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού, και πολύ σωστά, θα είναι ένα βάλσαμο για τους δανειολήπτες , δείχνοντας έτσι η κυβέρνηση και το ανθρωπιστικό της πρόσωπο, με τεράστιο πολιτικό όφελος!

Νίκος Αναγνωστάτος
e-mail:[email protected]
thiakos.blogspot.com.

loading...