Σοκ από την Αλγερία: Τάχθηκε υπέρ της Αγκυρας στην λιβυκή κρίση – Αναγνωρίζει την ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης!

O πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντέλ Ματζίντ Ταμπούν ανακοίνωσε ότι η Αλγερία τάσσεται στην εμφύλια διαμάχης της Λιβύης υπέρ της φιλότουρκης κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, την ίδια στιγμή που η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» της Αλγερίας, έσπευσε να δηλώσει την υποστήριξή της όχι απλά υπέρ του αλ Σάρατζ, αλλά και της ίδιας της Τουρκίας!

Aυτό σημαίνει ότι υποστηρίζει και αναγνωρίζει και την ΑΟΖ που ανακήρυξαν από κοινού η Τουρκία και η Λιβύη επάνω στην… ελληνική υφαλοκρηπίδα! (φωτό κάτω: Ο Ρ.Τ.Ερντογάν με τον Αμπντέλ Ματζίντ Ταμπούν).

Η εξέλιξη είναι πραγματικά αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς η Αλγερία είναι η ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της Αφρικής, μαζί με την Αίγυπτο και έχει τεράστια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις στην Βόρειο Αφρική.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ισλαμικού κόμματος της Αλγερίας, «Κίνημα της Ειρήνης» με επικεφαλής τον Αμπντέλ Ραζάκ Μακρί, επαίνεσε την αποτελεσματικότητα του αλγερινού υπουργείου Εξωτερικών και επεσήμανε «την ανάγκη η Αλγερία του να ενταχθεί στον τουρκικό άξονα, που θα έχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης των προκλήσεων», εκτιμώντας, επίσης, θετικά την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν στην Αλγερία.

Η θέση του Μακρί δηλώνει «την πίστη και την υπακοή στον Ερντογάν και την προσμονή απόδοσης ενός ρόλου σε αυτόν στην περιοχή», υποστηρίζοντας την τουρκική παρέμβαση σε αυτήν.

Η αλλαγή στάσης της Αλγερίας συμπίπτει με τη διεξαγωγή διάσκεψης ομάδων πολιτικών του Ισλάμ στην Κωνσταντινούπολη αυτό το μήνα, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί η ρήξη και να μειωθούν οι απώλειες που έπληξαν την Αδελφότητα στην περιοχή της Αιγύπτου και του Σουδάν.

Την ίδια στιγμή ο αρχηγός του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», πιστός στην Τουρκία, Αχμέτ αλ Σιχαμπί, υποσχέθηκε βοήθεια στους ισλαμιστές ηγέτες της λιβυκής πόλης Μισράτα, τους οποίους αποκάλεσε «αδελφούς Τουρκμένους»

Ο ηγέτης του φιλοτουρκικού «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» παραδέχθηκε ότι έστειλε Σύρους ισλαμιστές μισθοφόρους στη Λιβύη, λέγοντας: «Οι μαχητές μας θα πάνε σε οποιοδήποτε μέρος, όπου υπάρχει τζιχάντ και θα θυσιάσουμε τη ζωή μας και των παιδιών μας για χάρη του Οθωμανικού Χαλιφάτου», γράφει η Libya Akhbar.

Οσονούπω και στα νησιά μας…

loading...