Θαλάσσια επίθεση από την Τουρκία: Έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, πυρά στο Αιγαίο & ναυτικά γυμνάσια

Η κυβέρνηση ελπίζει στα… ΜΟΕ και η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική και κυπριακή κυριαρχία.
Ηαπειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο κορυφώνεται με την έκδοση 16 NAVTEX για θαλάσσιες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο και ναυτικά γυμνάσια.

Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση επικεντρώνεται στις συζητήσεις για τα… ΜΟΕ, η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου, επιχειρώντα να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.

Η Τουρκία «επιτίθεται» ξανά στις θάλασσες με το πολεμικό ναυτικό να δεσμεύει μεγάλες θαλάσσιες περιοχές, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεν σταματάει στιγμή και με το νέο έτος ανεβάζει το θερμόμετρο σε Αιγαίο και  ανατολική μεσόγειο «διεκδικώντας» τη «νομιμότητα» στην ευρύτερη περιοχή. Η Άγκυρα με την έκδοση πολλαπλών προκλητικών NAVTEX, 16 στο σύνολο, με τις οποίες δεσμεύει περιοχές σε όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο – δυτικά της Κύπρου – συνεχίζει το κρεσέντο των προκλήσεων. Στις θαλάσσιες περιοχές που δεσμεύει συμπεριλαμβάνεται η περιοχή μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης και Λήμνου καθώς και κοντά στη Σαμοθράκη.

Σε αυτές τις 16 συνολικά NAVTEX, συμπεριλαμβάνονται θαλάσσιες έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ασκήσεις πυρών στο Αιγαίο καθώς και ναυτικά γυμνάσια.

Η «τυχαία» χρονική στιγμή
Οι τουρκικές προκλήσεις κορυφώνονται την ώρα που στην Αθήνα ξεκινάει ο διάλογος των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διάλογος θα διεξαχθεί από κοινές επιτροπές στρατιωτικών, συνεπικουρούμενες από διπλωμάτες που θα προχωρήσουν σε μια αποτίμηση των προγενέστερων συναντήσεων για τα ΜΟΕ μεταξύ των δύο χωρών.

Πληροφορίες, μάλιστα, κάνουν λόγο για ύπαρξη σχετικής επιστολής του τουρκικού υπουργείου Άμυνας με τις αξιώσεις της Άγκυρας κατά τη συζήτηση των ΜΟΕ.

Ο προηγούμενος γύρος συνομιλιών μεταξύ στρατιωτικών επιτροπών για τα ΜΟΕ πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, μεταξύ 17 και 21 Ιουνίου, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί ανάλογη συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτροπών των δύο χωρών στην Αθήνα, από τις 20 έως τις 25 Μαΐου.

loading...