Παρέμβαση για τους «μετανάστες»: Ποιος θα φρουρεί τα σύνορα της Ελλάδας (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι ζητά η Αθήνα
Το Δουβλίνο 2, δηλαδή ένα νέο σχέδιο για το «άσυλο», ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κοινοτικές πηγές, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκαναν λόγο για νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για την μετανάστευση, το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα στον Απρίλιο και θα έχει πέντε άξονες.

Αλλαγή του νομικού καθεστώτος ασύλου: Θα μπορούν και χώρες που δεν είναι πρώτης υποδοχής να διαχειρίζονται αιτήσεις ασύλου. Πρόκειται για τον άξονα – αγκάθι, καθώς είναι γνωστές οι αντιδράσεις ορισμένων κρατών – μελών της ΕΕ που έχουν υψώσει τείχος στο μεταναστευτικό.
Στήριξη των χωρών προέλευσης: Κοινοτικά κονδύλια θα κατευθύνονται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ενισχυθούν και να μην αναγκάζονται πολίτες τους να φεύγουν από τις πατρίδες τους.
Στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής: Η στήριξη αυτή θα έχει πολλά επίπεδα και όχι μόνο οικονομικό. Υπάρχουν πληροφορίες ότι γίνονται συζητήσεις για διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, προκειμένου άμεσα να κρίνεται ποιοι δικαιούνται και ποιοι δεν δικαιούνται άσυλο.
Φύλαξη συνόρων: Τερματίζεται η Frontex. Η φύλαξη των συνόρων θα γίνεται από την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, που θα βρίσκεται σε συνεννόηση με τις εθνικές αρχές.
Ενισχυμένο πρόγραμμα επιστροφών: Θα περιλαμβάνει κίνητρα για την οικειοθελή επιστροφή μεταναστών και προσφύγων και σε χώρες της Αφρικής. Μεταξύ των κινήτρων που εξετάζονται είναι να δίνονται βίζες αλλά και να χορηγούνται υποτροφίες.
Η κυβέρνησή της Ελλάδας ζητά από την πλευρά της, με επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

 Οι επιστροφές να είναι υποχρεωτικές και όχι εθελοντικές
Να σχηματιστεί ευρωπαϊκός μηχανισμός για τις επιστροφές και να μην κάνουν οι χώρες ό,τι θέλουν
Να θεσπιστεί ευρωπαϊκός μηχανισμός κρίσης, όταν υπάρχουν μεγάλα κύματα «μεταναστών»

loading...