«Διορία» μέχρι το 2023 έβαλε ο Ερντογάν – «Η Ελλάδα ίσως πρέπει να απαντήσει με πόλεμο»

Ρεπορτάζ των γερμανικών ΜΜΕ για τον «προαιώνιο εχθρό των Ελλήνων» που ετοιμάζεται να «χτυπήσει» ξανά…
«’Φύγετε από τα τουρκικά χωρικά ύδατα‘ απαιτεί το πλήρωμα σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής. Οι Έλληνες ψαράδες ανταπαντούν: ‘Όχι, δεν θα το κάνουμε. Εδώ είναι ελληνικά ύδατα’».

Με αυτή την φράση ξεκινά το ρεπορτάζ της Βαυαρικής Ραδιοτηλεόρασης (BR) για την κατάσταση στο Αιγαίο, με τίτλο «Ο νέος φόβος της Ελλάδας για τον προαιώνιο εχθρό, την Τουρκία».

Το ρεπορτάζ παρουσιάζει στους Έλληνες η ελληνική σύνταξη της Deutsche Welle

Η βαυαρική τηλεόραση κατανοεί πως οι Έλληνες πρέπει να «είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο». Αλλά τι σημαίνει «παν ενδεχόμενο» διερωτάται η BR; «Οι Τούρκοι στρατιώτες θα καταλάβουν ένα ελληνικό νησί;»

Ενδεχόμενο κλιμάκωσης στα ελληνοτουρκικά «βλέπει» και η έτερη γερμανική εφημερίδα «Nordwest Zeitung», η οποία σύμφωνα με την DW, κάνει λόγο «για κίνδυνο πολέμου που απειλεί την Ανατολική Μεσόγειο – μεταξύ δύο νατοϊκών συμμάχων», παρατηρώντας μάλιστα πως «μέχρι σήμερα ελάχιστοι στη Γερμανία παίρνουν στα σοβαρά το ενδεχόμενο ανάφλεξης».

«Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς μια χώρα – ταραχοποιό;», διερωτάται η εφημερίδα.

«Η Ελλάδα φοβάται ότι η Τουρκία θα δημιουργήσει σύντομα και πάλι τετελεσμένα στη Μεσόγειο, τα οποία πλήττουν την ελληνική εδαφική ακεραιότητα. Για τον λόγο αυτό ο Ερντογάν έχει θέσει χρονικό στόχο: το 2023, 100 χρόνια μετά την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας», παρατηρεί ο δημοσιογράφος.

Τι είχε συμβεί το 1923;

Τότε, με τη Συνθήκη της Λωζάννης χαράχθηκαν τα σύνορα με την Ελλάδα και την Συρία. Αυτά τα εδάφη οι Τούρκοι τα ορέγονται ξανά. Έχουν πειστεί από μικροί στα σχολεία τους ότι αυτά τα εδάφη είναι δικά τους και τους τα πήραν.

Ο Ερντογάν, θέλοντας να μείνει στην ιστορία, ως δεύτερος Ατατούρκ, τα θέλει όλα πίσω. Πιστεύει ότι η Ελλάδα πήρε τότε μεγάλο μέρος της πίτας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι θέλει να μετακινήσει τα τουρκικά σύνορα πιο δυτικά.

 «Αυτό πρέπει να ανακοπεί. Πρωτίστως διπλωματικά, ενδεχομένως νομικά. Αν χρειαστεί στρατιωτικά. Άμυνα ως «ultima ratio», εκτιμά ο αρθρογράφος της «Nordwest Zeitung».

loading...