ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ρωσία και η Κίνα δεν μας βοήθησαν το 2015 αν και το ζητήσαμε»

Σε ένα μακροσκελές κείμενο ο ΣΥΡΙΖΑ (συντάκτες Γιάννης Δραγασάκης, Αντώνης Μπαλτάς και Θοδωρής Δρίτσας) ογδόντα σελίδων και 32.129 λέξεις προχωρούν στον απολογισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορούν…  την Ρωσία και την Κίνα (!) ότι «δεν τους βοήθησαν» το 2015 για να μην υπογράψουν το τρίτο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων στο σχέδιο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι το 2015 είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι η Ρωσία και η Κίνα θα βοηθούσαν την Ελλάδα.

Αυτό, όμως κατά τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύστηκε αφού «ούτε η Κίνα ούτε και η Ρωσία ήταν διατεθειμένες να διακινδυνεύσουν στρατηγικά συμφέροντα προχωρώντας σε αποφασιστικές πράξεις συμπαράστασης».

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν έχει διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Α.Τσίπρα ότι ο τελευταίος ζήτησε την ρωσική βοήθεια το 2015.

«Ο Τσίπρας δε ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου το 2017 ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στηρίζοντας ταυτόχρονα της Ελλάδα λέγοντας πώς «δεν πρέπει να επιρρίπτουμε τις ευθύνες για την ελληνική κρίση μόνο στην Ελλάδα».

Και δεν ήταν η μόνη δήλωση. Λίγες ημέρες πριν ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε απευθύνει κάλεσμα στην ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την οικονομική βοήθεια της Ρωσίας δεχόμενος σχετική ερώτηση: «Δεν μας έχει ζητήσει η Ελλάδα οικονομική βοήθεια. Αν μας ζητήσει θα το εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε άμεσα. Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα ελληνικό αίτημα», είχε ξεκαθαρίσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του το 2017 και σε μία προσπάθεια να υπεραμυνθεί της απόφασης του να δεχθεί ένα νέο σκληρό μνημόνιο που του επέβαλαν οι δανειστές, υποστήριξε πώς ο άλλος δρόμος που είχε να επιλέξει ήταν αυτός της άτακτης χρεοκοπίας και της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Κι αυτό γιατί η χώρα «δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα για την στηρίξει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσίπρας και ο ίδιος δεν έλαβε τη στήριξη από κανέναν, ούτε από τη Ρωσία, ούτε από την Κίνα και ούτε από τις ΗΠΑ για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

«Συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξουμε εθνικό νόμισμα δεν έχουμε. Εγώ πήγα και στην Ρωσία και στην Αμερική, μίλησα με τον κύριο Ομπάμα και τον Κινέζο πρωθυπουργό. Κανείς δεν είπε προχώρα, εγώ είμαι εδώ να σε βοηθήσω», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Με τον τρόπο αυτό εμφανίστηκε να διαψεύδει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίοι επισήμαναν αμφότεροι και αρκετές ημέρες πριν ο κ. Τσίπρας συμφωνήσει στα μέτρα-ταφόπλακα του ελληνικού λαού, πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός ποτέ δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια.

Ευθύνες στον Γιάνη Βαρουφάκη
Το πρόσωπο στο οποίο επικεντρώνεται η κριτική είναι η Γιάνης Βαρουφάκης. Στο σχέδιο απολογισμού γίνεται λόγος για «ιδιάζουσα ευθύνη» στον Γιάνη Βαρουφάκη για την διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε στο κρίσιμο 7μηνο.

Ειδικά για το καλοκαίρι του 2015 και την υπογραφή του μνημονίου επισημαίνεται: «Η τελική διαπραγμάτευση του Ιουλίου 2015 κατέληξε μεν σε επώδυνο συμβιβασμό –αφού όχι μόνο το μνημόνιο δεν καταργήθηκε αλλά υπογράφηκε νέο, με πρόσθετους δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό– αλλά η τελική συμφωνία ήταν πράγματι μετρήσιμα ευνοϊκότερη από εκείνη που είχε τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση πριν το δημοψήφισμα».

Υποτιμήσαμε τη ΝΔ
Στο κείμενο απολογισμού των τριών τονίζεται ακόμα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υποτίμησαν την επίθεση που εξαπέλυσε η ΝΔ εναντίον της τότε κυβέρνησης τόσο για το Μάτι, όσο και για την Μάνδρα αλλά και για την Συμφωνία των Πρεσπών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Υποτιμήσαμε την απήχηση που μπορούσε να αποκτήσει ο λόγος της ΝΔ περί “τάξης και ασφάλειας”, όπως και τα επικοινωνιακά μπαράζ που εξαπολύθηκαν με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι και στη Μάνδρα ή ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. Γενικότερα ως προς τα τελευταία, η επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του δεν στάθηκε άξια των περιστάσεων».

Τέλος για την ήττα στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές το κείμενο αναγνωρίζει «ως πολιτικά άστοχη την επιλογή να ταυτιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των τριών εκλογικών αναμετρήσεων».

loading...