Οι επιστήμονες «είδαν» γαλαξία που πέθανε πριν από 12 δισ. χρόνια!

Ο συγκεκριμένος γαλαξίας ανατρέπει όσα ήξεραν οι επιστήμονες
Ένας «τερατώδης» από άποψη διαστάσεων γαλαξίας που εξαφανίστηκε ξαφνικά αφήνει έκπληκτους τους επιστήμονες καθώς φέρνει νέα δεδομένα για το πώς λειτουργεί το σύμπαν

Ο γαλαξίας που ήταν γνωστός ως XMM-2599 υπήρχε πριν από 12 δισεκατομμύρια χρόνια και υπολογίζεται ότι είχε δημιουργηθεί στις αρχές της ύπαρξης του σύμπαντος, όταν αυτό ήταν… μόλις 1,8 δισ. ετών.

Ο XMM-2599 περιείχε ένα πλήθος αστεριών μέχρι που ξαφνικά «έσβησε» πριν από 12 δισ. χρόνια, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η οποία διεξήγαγε έρευνα γι’ αυτόν. Αυτός ο γρήγορος και ανεξήγητος θάνατός του γέμισε ερωτηματικά τους επιστήμονες σύμφωνα με τους οποίους τόσο αχανείς γαλαξίες δεν έχουν συναντηθεί τόσο νωρίς στην δημιουργία του σύμπαντος.

«Πριν καν το σύμπαν γίνει 2 δισ. ετών, ο XMM-2599 είχε ήδη πάνω από 300 δισ. ήλιους κάνοντάς τον έναν τεράστιο γαλαξία», ανάφερε ο επιστήμονας Μπέντζαμιν Φόρεστ.

«Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο γαλαξίας σχημάτισε τα περισσότερα αστέρια του σε φρενήρεις ρυθμούς ενώ το σύμπαν υπήρχε λιγότερο από ένα δισ. χρόνια και στη συνέχεια έγινε ανενεργός όταν το σύμπαν έφτασε την ηλικία των 1,8 δισ. ετών»

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν ακόμα πώς δημιουργήθηκε ο γαλαξίας και πώς στη συνέχεια εξαφανίστηκε τόσο γρήγορα. Στην ουσία ανατρέπει όλα όσα ξέρουμε ως τώρα για την λειτουργία των γαλαξιών και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσε να αλλάξουμε όλα όσα ξέρουμε γι’ αυτούς.

«Εκείνη την εποχή στις αρχές του σύμπαντος πολλοί λίγες γαλαξίες σταμάτησαν να σχηματίζουν αστέρια και κανένας δεν ήταν τόσο τεράστιος όσο ο XMM-2599», ανέφερε η Τζίλιαν Γουίλσον της ομάδας.

«Αυτό που κάνει τον XMM-2599 τόσο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακό είναι ότι σταμάτησε να σχηματίζει αστέρια ίσως επειδή σταμάτησε να λαμβάνει ενέργεια ή επειδή η μαύρη τρύπα του ενεργοποιήθηκε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γαλαξίας σχημάτιζε με απίστευτη ταχύτητα νέους ήλιους, περίπου 1.000 τον χρόνο, ενώ ενδεικτικά ο δικός μας γαλαξίας MilkyWay σχηματίζει μόνο ένα αστέρι το χρόνο.

Λόγω της μεγάλης απόστασης του γαλαξία από τον δικό μας ήταν δυνατόν για τους επιστήμονες να τον εντοπίσουν από μια εποχή που το σύμπαν ήταν ακόμα πολύ νέο. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα στο σημείο θα υπάρχει κάτι πολύ διαφορετικό.

«Εντοπίσαμε τον XMM-2599 στην ανενεργή του φάση. Δεν ξέρουμε πώς θα έχει μετασχηματιστεί σήμερα», τονίζει η Γουίλσον

«Ξέρουμε ότι δεν μπορεί να χάσει τη μάζα του. Έτσι, είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση το τι συμβαίνει γύρω από αυτόν. Όσο περνάει ο χρόνος μπορεί να εχει προσελκύσει γαλαξίες που δημιουργούσαν αστέρια γύρω του και να έχει γίνει μια τεράστια λαμπερή μάζα γαλαξιών;», αναρωτιέται.

loading...