Η αγορά του F-35 θέτει κινδύνους για την Πολεμική Αεροπορία, εξηγεί το ΑΚΚΕΛ

Μετά από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες ακούγεται όλο και περισσότερο η πρόθεση της κυβέρνησης για προμήθεια του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους F-35 (γνωστού και ως Joint Strike Fighter – JSF). Μάλιστα, αυτή η προοπτική παρουσιάζεται ως ευκαιρία, δεδομένου ότι η Τουρκία, η οποία έχει συμμετάσχει στην παραγωγή του, φαίνεται ότι δεν θα το παραλάβει διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες την «τιμωρούν» με αποκλεισμό της από τις παραλαβές. Δεν θα ασχοληθούμε εδώ με τη υποτιθέμενη σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας. Αυτοί απλώς περιμένουν τρόπο να σερβίρουν ότι «τα βρήκαν».
Η Πολεμική Αεροπορία μας θα μπει σε περιπέτειες διαρκείας αν αγοράσει το F-35. Όχι μόνο διότι τα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του δεν ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες (όπως ήταν γνωστό από την προηγούμενη δεκαετία) αλλά διότι η Τουρκία το γνωρίζει πολύ καλύτερα από εμάς και οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα μας επιτρέψουν να μάθουμε αυτά που γνωρίζουν οι Τούρκοι λόγω της βιομηχανικής συμμετοχής τους.
Όταν αποκτήσαμε τα F-16 μαζί με την Τουρκία, ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση διότι τόσο η ικανότητα των μηχανικών όσο και των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας μας εκδηλώθηκε επιφέροντας συντριπτική ελληνική εναέρια υπεροχή. Τότε ξεκινούσαμε με ίσους όρους και εμείς κερδίσαμε το παιχνίδι στον αέρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι άλλες υποτίθεται συμμαχικές δυτικές χώρες εξόπλισαν την Τουρκία σαν αστακό και της επέτρεψαν να κάνει εναντίον μας ότι κάνει μέχρι τώρα.
Σήμερα όμως στο F-35 οι όροι είναι εξαιρετικά άνισοι εις βάρος μας. Το βαθύ κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως όλοι γνωρίζουμε, σταθερά προωθεί το τουρκικό καθεστώς και το έχει σε προνομιούχο θέση αντιμετώπισης. Αυτά που βλέπουμε τώρα από το 2019 και μετά ως «σύγκρουση» είναι εσωτερικά φαγώματα της ίδιας συμμορίας μεταξύ μιας κλίκας με μία μεγαλύτερη. Αυτό το βαθύ κράτος έχει φέρει την Τουρκία σε πολύ καλή τεχνολογική γνώση του συγκεκριμένου αεροσκάφους και μάλιστα σε επίπεδο που εμείς ποτέ δεν θα αποκτήσουμε.
Συνεπώς η Τουρκία ξέρει πολύ καλά πως να αντιμετωπίσει το F-35. Όλα αυτά επιπλέον στο ότι τα χαρακτηριστικά stealth για τα οποία το συγκεκριμένο αεροσκάφος φέρεται να έχει επιχειρησιακό πλεονέκτημα, ουσιαστικά δεν αποτελούν πλεονέκτημα διότι η αποκάλυψη αεροσκαφών ή πλοίων ή άλλων οχημάτων stealth στηρίζεται σε τεχνολογία επεξεργασίας σήματος κλπ η οποία αναπτύσσεται με εξαιρετικά ταχύτερους ρυθμούς από ότι η ίδια η τεχνολογία stealth, συζήτηση τεχνολογία υλικών απορρόφησης, αρχιτεκτονικής γενικά σε τομείς οι οποίοι δεν εξελίσσονται το ίδιο γρήγορα.
Ίσως μάλιστα στην πράξη ακόμη και τώρα η υποτιθέμενη προστασία stealth να έχει υπονομευθεί λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα αντι-stealth, αλλά και λόγω διαρροών σχετικά με την τεχνολογία. Μία πολύ χαρακτηριστική περίπτωση αποκαλύψεως μυστικών stealth είναι η υπόθεση του μηχανικού Noshir Gowadia που εργάζονταν στην εταιρία Northrop Grumman. Το δικαστήριο στη Χαβάη τον καταδίκασε για κατασκοπεία τουλάχιστον υπέρ της Κίνας, Ισραήλ, Γερμανίας, Ελβετίας διότι έδωσε σε άτομα που προέρχονται από αυτές τις χώρες ουσιαστικά όλα τα μυστικά stealth τα οποία γνώριζε, σε σημείο μάλιστα που χιουμοριστικά να αποκαλείται «πατέρας του προγράμματος stealth της Κίνας».
Σε κάθε περίπτωση όμως όπως και να έχει η κατάσταση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του συγκεκριμένου αμερικανικού αεροσκάφους, γίνεται ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα υπονομευθεί αν το προμηθευτεί για τους λόγους που αναφέραμε.
Υπάρχει εναλλακτική λύση προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών, ώστε να αποκτήσουμε αεροσκάφος το οποίο η Τουρκία δεν θα το γνωρίζει. Ειδικότερα θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε γαλλικά μαχητικά Rafale ή/και ρωσικά Sukhoi κατευθυνόμενης ώσης (αυτά που «φρενάρουν» στον αέρα) από αυτά που ήδη υπάρχουν στην ρωσική και στην γαλλική Αεροπορία, είναι ήδη επιχειρησιακά, ώστε σε μερικούς μήνες να τροποποιηθούν για την Ελλάδα να γίνει εκπαίδευση των πιλότων και να μας παραδοθεί τουλάχιστον ένα σμήνος από το καθένα σε πρώτη φάση.
Οι Ρώσοι και οι Γάλλοι μπορούν να παραγγείλουν καινούργια για να τα αντικαταστήσουν. Κανένας από τους δύο δεν πρόκειται να φέρει την παραμικρή αντίρρηση αν τους το προτείνουμε και μάλιστα μπορούμε να συνδέσουμε την αγορά των γαλλικών με τη στάση της Γαλλίας υπέρ της Ελλάδας και κατά της Τουρκίας, Σκοπίων κλπ. Την αγορά των ρωσικών μπορούμε να την συνδυάσουμε με διακοπή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε η Ρωσία να άρει το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και με εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων να καλύψουμε το κόστος τουλάχιστον εν μέρει. Δεν είναι εφικτά αυτά; Φυσικά και είναι εφικτά. Εκτός και αν κάποιοι θυμηθούν το εγκληματικό «Ανήκομεν εις την Δύσιν».
Η Ελλάδα δεν ανήκει ούτε στην Δύση ούτε πουθενά, η Ελλάδα είναι σημείο αναφοράς μέσω του οποίου προσδιορίζονται οι άλλοι και τέτοιες αντιλήψεις μας έχουν σκλαβώσει σε «συμμαχίες» που αποκαλύφθηκαν ως ΟΙ εχθροί μας.

loading...