Κοινό σχέδιο Ελλάδας και Κύπρου για να «σβήσουν» τα τουρκικά drones (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι άλλο αποφασίστηκε σε Συμβούλιο στην Αθήνα…
Στην δημοσιότητα «βγήκαν» τα αποτελέσματα του 6ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας Κύπρου και Ελλάδας, εν μέσω τεταμένου κλίματος μεταξύ Ελληνισμού και Τούρκων.

Το Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και από αυτό προέκυψαν άκρως σημαντικές ειδήσεις για το «κοινό σχέδιο» αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων.

Οι Υπουργοί Άμυνας των δυο χωρών, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Σάββας Αγγελίδης, καθόρισαν το πλαίσιο δράσης, απέναντι στην παραβατικότητα της Άγκυρας.

Διαπίστωσαν από κοινού ότι, πέραν των πολιτικών μηνυμάτων, είναι επιβεβλημένο να σταλούν και στρατιωτικά μηνύματα στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, υπερτονίστηκε η αναγκαιότητα αναβάθμισης των περιφερειακών συνεργασιών, σε τριμερές επίπεδο, με Ισραήλ και Αίγυπτο.

Πέρα τούτου, αποφασίστηκε ο σχεδιασμός και η κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV-Drones), με κοινή δράση ελλαδικών και κυπριακών εταιρειών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική προσωρινή υπεροχή σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, λόγω της ξέφρενης εξοπλιστικής κούρσας της Τουρκίας στον τομέα των μη επανδρωμένων. Τα στρατιωτικά επιτελεία των δυο χωρών θεωρούν ως πλεονέκτημα την από αέρος ενίσχυση των δυο χωρών, με μέσα προσιτά από οικονομικής απόψεως για τις δυνατότητες Κύπρου και Ελλάδας.

Ακόμα ένα ζήτημα που συζητήθηκε είναι η γαλλική στρατιωτική  παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος απέδωσε την αυξημένη ναυτική παρουσία της Γαλλίας, στις πολυεπίπεδες διπλωματικές πρωτοβουλίες και επαφές της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς.

 «Θεωρώ ότι αυτό είναι απτή απόδειξη ότι αυτές οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και η εντατικοποίησή τους αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Υπουργό ότι εδώ η αυξημένη γαλλική παρουσία πλέον είναι προς το σκοπό της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και όχι βέβαια προς οποιοδήποτε αποσταθεροποιητικό σκοπό και εκεί το αφήνουμε»., προσέθεσε.

loading...