Βολευτήκαμε στα Ελάχιστα

Η Ζωή είναι ένα ταξίδι και κατ επέκταση η πνευματική συγκομιδή θα πρέπει να είναι ανάλογη. Το σχολείο, η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνεργάτες ακόμα και οι εχθροί συμβάλλον στην πνευματική ωρίμανση. Οι εμπειρίες είναι αναντικατάστατος δάσκαλος και η συμβολή τους στην βιωματική γνώση καταλυτική. Η γνώση διακρίνεται στην αποκτηθείσα από τους δάσκαλους και τα βιβλία και στην βιωματική που είναι εξίσου σημαντική.

Η συμπεριφορά μας και η ιδιοσυγκρασία μας πιθανόν σχετίζεται με το περιβάλλον και το πλούσιο ανάγλυφο της χώρας μας άλλα και με τα γονίδια. Η Δημοκρατία, η Φιλοσοφία, η Τραγωδία και η Κωμωδία γεννηθήκαν εδώ. Σήμερα ζούμε στην εποχή της τραγωδίας, μια σύγχρονη εκδοχή των έργων των μεγάλων τραγικών.

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

Σήμερα βολευτήκαμε στα ελάχιστα.

Εγκαταλείψαμε τον πλούτο της γλώσσας και γραμματείας των προγόνων μας και αρκεστήκαμε στα γκρικλις των 1200 λέξεων.

Εγκαταλείψαμε τον πλούτο της  γραμματείας των προγόνων μας και αρκεστήκαμε σε ταμπλετ και κινητά που μας απομονώνουν.

Εγκαταλείψαμε την κοινωνία των σχέσεων που συνεπάγεται ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνορθόδοξη πίστη μας και αρκεστήκαμε στα δυτικότροπα έθιμα της ορθοστασίας με ένα νοθευμένο συχνά ποτό στο χέρι.

Αποποιηθήκαμε την Δημοκρατία και την Συμμετοχή στα Κοινά και αρκεστήκαμε σε κάκιστες παραστάσεις μια κακίστης εκδοχής ενός θεάτρου σκιών με πρωταγωνιστές λαϊκιστές, ανιστόρητους, αμόρφωτους και απάτριδες.

Εγκαταλείψαμε την κοινωνία των σχέσεων που συνεπάγεται ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνορθόδοξη πίστη μας και αρκεστήκαμε στα δυτικότροπα έθιμα της ορθοστασίας με ένα νοθευμένο συχνά ποτό στο χέρι.

Εγκαταλείψαμε τους πατροπαράδοτους στύλους και θεμέλια του κράτους μας και αρκεστήκαμε σε δυτικότροπες εισαγόμενες νεωτερισμούς ακατάλληλους για την νοοτροπία και ιδιοσυγκρασία μας.

Μας μιλάνε για έξυπνες πόλεις και 5 τζι και ξεχάσαμε να σκεφτόμαστε.

Μας πλημμυρίζουν με διαφημίσεις και έξυπνα τηλέφωνα και αδιαφορούμε για τους 100 νεκρούς και ανάπηρους κάθε μήνα.

Ανησυχούμε δήθεν για την απειλή εξαφάνισης των μελισσών και αδιαφορούμε για την θηλυκοποίηση του περιβάλλοντος. Σε 70 με 100 από σήμερα χρόνια όλοι οι άντρες θα είναι αδερφές.

Μας πασάρουν την έξυπνη γεωργία και δεν έχουμε μάθει να κάνουμε ανάλυση εδάφους και να την ερμηνεύουμε.

Εξοικειωθήκαμε με τους δήθεν τεχνοκράτες και ξεχάσαμε τους ηγέτες.

Σήμερα βολευτήκαμε στα ελάχιστα.

(η φράση ανήκει στον Βασίλη Κοκκαλίδη την οποία και ανέφερε σε μια συζήτηση μας. Το άρθρο αυτό αφιερώνεται στον Βασίλη)

http://syn-fil-ax.blogspot.com/2020/01/blog-post_11.html

loading...