Γ. Τράγκας: Για το ρουά ματ που έρχεται στο Αιγαίο, δηλαδή η αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις!

Ο τρόμος είναι η μεγαλύτερη τροφή στην εποχή μας. Όλες οι κυβερνήσεις είναι εναντίον του τρόμου, των τρομοκρατών και των ενεργειών που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές. Ο τρόμος κινεί τα πάντα.
Αναπτύσσει την έρευνα για τα συστήματα ασφαλείας. Αναπτύσσει την πολεμική βιομηχανία και την τεχνολογία εντοπισμού και εξουδετέρωσης στόχων από μεγάλη απόσταση. Πολιτικά ο τρόμος συσπειρώνει εκατομμύρια ανθρώπους σε συντηρητικότερες πολιτικές θέσεις και απόψεις. Πείθει και παθητικοποιεί ολόκληρους πληθυσμούς για την αναγκαιότητα μέτρων που θα ξεσήκωναν τους ίδιους πληθυσμούς αν δεν υπήρχε το επιχείρημα του φόβου, της ανασφάλειας και της ασύμμετρης απειλής που φέρει ο τρόμος. Σίγουρα υπάρχουν οι φανατικοί τρομοκράτες και οι χαρακτηριζόμενοι ως τρομοκράτες.

Σίγουρα υπάρχουν οι οπαδοί της ένοπλης κριτικής και οι στυγνοί δολοφόνοι που επιδιώκουν με αιματηρές πράξεις να αποσπάσουν ισχύ και να επιβάλλουν έλεγχο και εξουσία. Υπάρχουν και εκείνοι που βαφτίζονται τρομοκράτες γιατί διεκδικούν μια θέση στον ήλιο ή την ελευθερία τους ή την εθνική ανεξαρτησία τους, αλλά απειλούν την ασφάλεια των μεγάλων δυνάμεων της εποχής ή διαταράσσουν το σύστημα και τις ισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας. Όταν σκοτώνει ένας Κούρδος ένα Τούρκο στρατιώτη θεωρείται και αποτυπώνεται ως πράξη τρομοκρατίας.

Όταν ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώσει ένα Κούρδο μαχητή αυτό θεωρείται εξουδετέρωση και εκτέλεση τρομοκράτη. Δεν έχει καμία σημασία αν οι Κούρδοι ή άλλοι αναγνωρίζονται ως κράτος ή μειονότητα με δικαιώματα τη μια μέρα και αδειάζονται την άλλη. Η τρομοκρατία είναι μια τεράστια γκαρνταρόμπα μέσα στην οποία βρίσκεις όλα τα κοστούμια και τα παλτά. Μπορεί ένας ηγέτης, π.χ. όπως ο Ερντογάν να φυλακίζει, να εκτελεί, να κλείνει εφημερίδες, να φιμώνει φωνές, να εισβάλλει σε ξένα εδάφη και να επικαλείται πράξεις για φύλαξη του κράτους και της κυβέρνησής του από τρομοκράτες.

Ζούμε σε περίεργους καιρούς. Περίεργους, δηλητηριώδεις και επικίνδυνους. Ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Εκτιμώ ότι η ενημέρωση αυτή θα είναι ειλικρινής και άνευ υπερβολών.

Ήδη η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι δεν πήρε τίποτα από τον Τραμπ και ότι κατέστη πλέον κομπάρσος όλων των εξελίξεων. Εδώ θέλω να πω ότι το ρουά ματ που έρχεται στο Αιγαίο, δηλαδή η αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης δεν αποτελεί ευθύνη μόνο του κου Μητσοτάκη. Θα έλεγα ότι υπάρχει τεράστια και διαχρονική ευθύνη για όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ είναι αμέτοχοι για την εθνική περιπέτεια και την κατάσταση της εθνικής κυριαρχίας μας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θα μπορούσαν να έχουν κηρύξει ΑΟΖ με την Κύπρο πριν ο Ερντογάν προχωρήσει στην παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη. Δεν το έκαναν. Ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Μητσοτάκης. Και οι δύο υπάκουσαν σε πιέσεις, εντολές και επιθυμίες τόσο του Βερολίνου, όσο και της Ουάσιγκτον. Στην ουσία φοβήθηκαν. Όλη αυτή η κόντρα τώρα, πάνω στην πιο δύσκολη φάση των ελληνοτουρκικών, το μόνο που θα κάνει είναι να φέρει χειρότερο και δραματικότερο τέλος.

loading...