Ρ.Τ.Ερντογάν: Απειλεί με επέμβαση στην Λιβύη «Θα δώσουμε ένα μάθημα στον Χ.Χάφταρ»


Σε παραλήρημα κατά του Χαλίφα Χάφταρ «ξέσπασε» ο Ρ.Τ.Ερντογάν πριν από λίγο, μετά την αποχώρηση του στρατάρχη από την Μόσχα και την μη υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την οποία επί της ουσίας θα αναγνώριζε και το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης.

Πλέον ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί ανοιχτά με αποστολή μεγάλων τουρκικών δυνάμεων για «να δώσει μάθημα στον Χ.Χάφταρ».

Για την Άγκυρα το «κτύπημα» Χάφταρ ήταν πολύ βαρύ. Πίστευε πως είχε «κλειδώσει» την κατάπαυση του πυρός.

Η Άγκυρα ήθελε την «μονιμοποίηση» του Φαγέζ αλ Σάρατζ, με τον οποίο ο Ερντογάν υπέγραψε την παράνομη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.

Γνωρίζουν στην Άγκυρα πως «μια κλωστή» κρατάει εν ζωή το φιλοτουρκικό καθεστώς στην Τρίπολη και ότι χρειάζονται μέρες για την αποστολή κι άλλων Τουρκμένων τζιχαντιστών μισθοφόρων όπως και για την αποστολή σοβαρών τουρκικών τακτικών δυνάμεων.

O X.Xάφταρ θα επιχειρήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες να καταλάβει οριστικά την Τρίπολη και να κερδίσει την «παρτίδα». Υπάρχουν ήδη φημολογίες ότι απογειώθηκαν αεροπλάνα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με οπλισμό και πυρομαχικά προς ενίσχυση των δυνάμεων του LNA.

Ο Χάφταρ αποφάσισε να τα ξημερώματα να εγκαταλείψει τη Μόσχα, όπου γινόταν οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, και να μην υπογράψει τη συμφωνία που προώθησαν Τουρκία και Ρωσία και εγκαταλείποντας τη Μόσχα και εξηγώντας τους λόγους που τον ανάγκασαν να πάρει αυτή την απόφαση, ο στρατάρχης εξαπέλυσε μύδρους κατά της Τουρκίας.

“Θα πάρει το μάθημά του” ήταν η πρώτη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αποχώρηση του Χάφταρ από τις συνομιλίες στη Μόσχα απειλώντας επί της ουσίας με τουρκική εισβολή.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Λίβυο στρατάρχη πως “δραπέτευσε” από τη διαπραγμάτευση και πως η Τουρκία θα του δώσει το μάθημά του αν δεν σταματήσει να είναι επιθετικός!

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε και αυτός «πυρ και μανία» και κατηγορεί τον Χάφταρ πως θέλει να συνεχιστεί ο εμφύλιος στη Λιβύη!

«Η απόφαση του Χαλίφα Χάφταρ να μην υπογράψει την συμφωνία εκεχειρίας με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στην χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνει η Διάσκεψη για τη Λιβύη που σχεδιάζει για τις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ και εξαιτίας της οποίας κλήθηκε εσπευσμένα στο Βερολίνο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αν ο Χάφταρ συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα, τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Η πλευρά Χάφταρ, μέσω ενός λογαριασμού στο twitter που υποστηρίζει τον στρατάρχη και τον Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) διεμήνυσε πως η συμφωνία που παρουσιάστηκε δεν μπορεί να γίνει δεκτή γιατί με αυτή η Τουρκία επιχειρεί να έχει μόνιμη παρουσία στην Λιβύη.

«Ο Χάφταρ και η αντιπροσωπεία του έφυγαν από τη Μόσχα και δεν υπέγραψαν καμία συμφωνία σε βάρος των ηρωικών θυσιών και των φιλοδοξιών των Λίβυων για σωτηρία. Δεν θα υπογραφεί (η συμφωνία) για πολλούς λόγους, ο κυριότερος είναι η πρόθεση της Τουρκίας να επιβληθεί στη Λιβύη ώστε να νομιμοποιήσει το παράνομο μνημόνιο (σ.σ. τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν ο Ερντογάν και ο αντίπαλος του Χάφταρ, ο Φάγεζ αλ Σάρατζ). Η Λιβύη για τους Λίβυους», αναφέρεται σε δυο μηνύματα στον λογαριασμό M.LNA στο twitter που υποστηρίζει τον Χάφταρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :