ΑΓΩΓΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

Της Λέττας Καλαμαρά

Παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια του Βαθέως Κράτους της Ελλάδας και Τουρκίας ο αγωγός “ειρήνης και συνεργασίας” και γιατί όχι “ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας” παίρνει σάρκα και οστά αύριο με την υπογραφή των 3 Πρωθυπουργών Νετανιάχου, Αναστασιάδη και Μητσοτάκη. Ένας αγωγός ενέργειας με τεράστια επίδραση στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την περιφερειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου που σφραγίστηκε με την υπογραφή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

Η Τουρκία παρά τις προσπάθειες επί έτη με την αρωγή και εγχώριων ευπατρίδων παραγόντων για τη ματαίωση αυτού του East Med και διέλευση του αγωγού διά μέσου του εδάφους της, δεν τα κάταφερε. Ίσως το πολιτικό μοντέλο της και η στρατηγική συμμαχία της με τη Ρωσία και το Ιράν αρχικά και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη 30ή Ιανουρίου 2020 απέτρεψαν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να μεταφέρουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τον Πούτιν στον Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση η συμμαχική Τουρκία πλέον στρέφεται προς την Ανταρκτική σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου της και αναζητεί τις πηγές ενέργειάς της για την ανάδειξη της σε παγκόσμια δύναμη, όπως το επιθυμεί διακαώς.

Για την Ελλάδα ο αγωγός EastMed που ελπίζουμε να αναπτυχθεί το συντομότερο και να θερμάνει τις ευρωπαϊκές χώρες τις κρύες νύχτες των κατοίκων της το χειμώνα, δεν είναι μία απλή ιδιωτική ενεργειακή επένδυση κολοσσών. Αποτελεί πλέον έναν αγωγό ειρήνης ο οποίος με δεδομένο την περιμετρική ύπαρξή της από Συμμάχους σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. οφείλει να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης, οικονομίας, άμυνας και διεθνών σχέσεων της. Οι ισχυρές προβλέψεις για τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατ. Μεσογείου και Κρήτης σε συνδυασμό με την απαίτηση ύπαρξης αγωγών παροχής της ενέργειας στην Ευρώπη για την σταδιακή απεξάρηση της από τη Ρωσία δομούν ένα διαφορετικό γεωστρατηγικό μοντέλο της Ευρώπης για τον 21ο αιώνα που αν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλευτεί σωστά μπορεί να επιφέρει και την ευημερία πέρα την ειρήνη και συνεργασία στην Ελλάδα.

Ασφαλώς μένει να ανακοινωθούν από αύριο κιόλας ελπίζουμε από τους αρμόδιους τα πραγματικά κέρδη για το Ελληνικό Κράτος και το λαό λόγω της διέλευσης του αγωγού East Med εντός ελληνικού εδάφους. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ενδιαφέρον του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαντλείται στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων που συζητιούνται σε ιδιωτικά δείπνα και διεθνών κέντρων εξουσίας με αποκλειστικό όφελος τα πολιτικά οφέλη διατήρησης μία πολιτικής και επιχειρηματικής νομενκλατούρας που δημιουργήθηκε συνειδητά από το 1967 μέχρι σήμερα, εις βάρος του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Ένα σημερινό βιοτικό επίπεδο και μία κοινωνία που σύμφωνα με όλες τις διεθνείς μετρήσεις βρίσκεται στον πάτο του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής που αναζητεί ακόμα ο νέος Έλληνας Ευρωπαίος Επίτροπος κ.Σχοινάς να ταυτοποιήσει.

Εν κατακλείδει, συγχαρητήρια σε όλους όσοι εμπνεύστηκαν και υπέγραψαν για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής κίνησης, αλλά να μας πληροφορήσει κάποιος και για τα οφέλη του Ελληνικού Κράτους. Για να καταρριφθούν και τα επιχειρήματα ότι η Χούντα επιβλήθηκε από το στάτους της Family για να απαξιωθεί-αδραναποιηθεί η Βασιλεία και ο Στρατός και να ακολουθήσει η χρεοκοπία της Μεταπολίτευσης, ηθική και οικονομική, για να υποθηκευτεί η Ελλάδα στον 21ο αιώνα, να εκποιηθεί κάθε ελληνική κρατική και ιδιωτική περιουσία και να υποβιβαστεί η ελληνική ποιότητα ζωής σε τέτοιο βαθμό που να εκλιπαρεί η χώρα σήμερα για “επενδυτές” από την Ασία και την Αφρική διά μέσου του εδάφους της Τουρκίας. Εγγύηση στα παραπάνω μια αναιμική ανάπτυξη του 2% και κάτι για την αιώνια σκλαβιά μας που δυστυχώς δείχνει να υιοθετεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μην ανατρέψει τα κεκτημένα παράκεντρα εξουσίας της παραοικονομίας που διαπλέκονται με τη νόμιμα παρεχόμενη εξουσία από το λαό την 7η Ιουλίου 2019. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα οι δημόσιες σε κάποιο ποσοστό ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ και το ελληνικό κράτος θα εισπράξει κέρδη από τον αγωγό EastMed για όφελος των μισθών και συντάξεων των Ελλήνων και της συνολικής ευημερίας τους.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα δεκαετία 2020 θα αλλάξει την Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ποιος θα την αλλάξει και αν θα την αλλάξει προς το καλύτερο ή χειρότερο. Αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός φυσικά στις εκλογές του 2023. Παρεμπιπτόντως, σήμα ειδοποίησης αναζήτησης έχει εκδοθεί για προβεβλημένο στέλεχος ξένης χώρας για πανηγυρικές δηλώσεις σχετικά με την επιτυχία υλοποίησης του East Med των Κυβερνήσεων Donald Trump, Νετανιάχου, Αναστασιάδη και Μητσοτάκη. Φήμες τον φέρνουν απομονωμένο στο Άγιο Όρος να αναζητεί τις αιτίες της αποτυχίας του…

loading...