ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ: Μετά τα τζάκια, επικίνδυνες και οι ψησταριές – Ξεσηκώνονται οι Έλληνες ψήστες (ΒΙΝΤΕΟ)

Ζητούν απαγόρευση και αυστηρά μέτρα – Τι απαντά η κυβέρνηση
Ο πρόεδρος της ελληνικής αντικαρκινικής εταιρίας, Ευάγγέλος Φιλόπουλος, μετά την χρήση τζακιών, θεωρεί ύποπτες για καρκίνο και τις ψησταριές με τα μπάρμπεκιου.

«Τα περισσότερα τζάκια στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις δεν είναι ενεργειακά. Σε κάθε περίπτωση η αλόγιστη χρήση και η ρύπανση που προκαλείται είναι ισοδύναμη με την αντίστοιχη που προκαλούν τα αυτοκίνητα. Τα μικροσωματίδια είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία είτε για τον πνεύμονα είτε για καρδιαγγειακές παθήσεις είτε για τον εγκέφαλο», ανέφερε αρχικά ο κ. Φιλόπουλος.

Ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε τότε, γιατί στην ύπαιθρο παλαιότερα δεν πέθαιναν από καρκίνο, όταν ζεσταίνονταν αποκλειστικά με τζάκι με… «ρίπους» να γεμίζουν το εσωτερικό του σπιτιού, με τον κ. Φιλόπουλο να απαντά κοφτά πως πέθαιναν.

«Θέλετε να καταργήσουμε τα τζάκια στις μεγάλες πόλεις;», ρώτησε τον κ. Φιλόπουλο μια άλλη δημοσιογράφος.

«Ναι, απαγόρευση των ανοιχτών τζακιών, των σομπών και αυστηρά μέτρα», αποκρίθηκε ο πρόεδρος της ελληνικής αντικαρκινικής εταιρείας.

«Με τι χρήματα θα μετατρέψουν τα τζάκια τους σε ενεργειακά οι πολίτες», επέμεινε η δημοσιογράφος, με τον κ. Φιλόπουλο να παραπέμπει στην Πολιτεία.

«Μήπως καλύτερα να δούμε τι ξύλα καίγονται και να μην απαγορεύσουμε τα τζάκια», τον ρωτούσαν συνεχώς από το στούντιο, με τον κ. Φιλόπουλο να λέει «δεν κάνω πίσω» και να κατηγορεί μετά και τις ψησταριές:

«Και τα μπάρμπεκιου και οι ψησταριές είναι επικίνδυνες» τόνισε ενώ προειδοποίησε «να μην τρώτε πολλά καπνιστά προϊόντα… Υπάρχει το ηλεκτρικό γκριλ, το γκάζι, μπορείτε να ψήσετε. Κι όχι πολλά πολλά γιατί ο καρκίνος δεν χτυπάει άμεσα, όπως ένα τροχαίο, αλλά έρχεται μετά από χρόνια».

Πιο μετριοπαθή στάση κράτησε ο υπουργός περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης, μιλώντας επίσης στο OPEN.

«Δεν έχω ακούσει τη συζήτηση και τον συσχετισμό τζάκια και καρκίνος. Αφενός πρώτα απ’ όλα πρέπει να το δει το θέμα το υπουργείο Υγείας και να δούμε πράγματι τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ακολουθούμε την οδηγία της Ε.Ε. και ακολουθούμε την ενεργειακή αναβάθμιση για ψύξη, θέρμανση και καλύτερη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων».

Σίγουρα δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις του κ. Φιλόπουλου, ωστόσο πολύ φοβόμαστε πως πραγματικός στόχος είναι η κατάργηση της θέρμανσης με ξύλα, στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030, η οποία με «μανδύα» την προστασία της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος, προωθεί την φτωχοποίηση, τον έλεγχο και την ανέχεια.

Ωστόσο, προς ικανοποίηση των αντιρρήσεων, καλό θα ήταν να γίνει μία προσεκτική επιστημονική συζήτηση επί ίσοις όροις και με διαφορετικές απόψεις, προκειμένου να επιβεβαιωθούν ή όχι τα λεγόμενα του κ. Φιλόπουλου.

Αυτό που γνωρίζουμε εμείς είναι πως άνθρωποι, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αγορά πετρελαίου καταφεύγουν στις ξυλόσομπες και τα τζάκια.

loading...