Ολοταχώς για σύγκρουση με την Τουρκία: Θαλάσσια οικόπεδα σε Κρήτη & Καστελόριζο παραχωρεί για έρευνες η Άγκυρα!

Έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Κρήτη και το Καστελόριζο ανακοίνωσε η Άγκυρα, οδηγώντας την κρίση σε μη αναστρέψιμο σημείο πλέον, και δημιουργώντας της κατάλληλες συνθήκες για ολοκληρωτική σύγκρουση. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, προανήγγειλε εντός του 2020 την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου.

Η απάντηση της Αθήνας πρέπει να είναι άμεση και ηχηρή, με άμεση αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή και συνεχή παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα εδώ και πολύ καιρό.

Ο Τούρκος αξιωματούχος προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων, με στόχο την έναρξη σεισμογραφικών ερευνών για την αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Πρόκειται για οικόπεδα, όπως εξήγησε, τα οποία βρίσκονται εντός της θαλάσσιας περιοχής που περιγράφεται στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

«Mε τη βοήθεια του Θεού, τους επόμενους μήνες, δηλαδή εντός του 2020, στο πλαίσιο της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα ξεκινήσουμε γρήγορα τις εργασίες παραχώρησης οικοπέδων» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Ντονμέζ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του «ΣΚΑΪ» στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επίμαχες δηλώσεις επήλθαν λίγες ώρες πριν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed».

Στο ίδιο πλαίσιο, μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ξεκαθάρισε ότι κανένα σχέδιο δεν πρόκειται να πετύχει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.

«Ανεξάρτητα του ποιοι εμπλέκονται, κανένα σχέδιο στην περιοχή, το οποίο αποκλείει την Τουρκία, δεν πρόκειται να πετύχει» δήλωσε, χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία είναι «πολύ ενεργή» στη Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Τρίπολης, για τον καθορισμό κοινών θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο.

loading...