Λευκός Οίκος για συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ: «Εμάς μας ενδιαφέρει να μείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στην Δύση»!

Tι θετικό μπορεί να περιμένουμε από την συνάντηση Κ.Μητσοτάκη και Ν.Τραμπ; Απολύτως τίποτα.
Μπορεί να ακουστούν διάφορα άλλα, αλλά σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις ελπίδες της Αθήνας για κάποιο «ψήγμα» καταδίκης της Άγκυρας για το «νταηλίκι» που «πουλάει» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, δεν πρόκειται να ειπωθεί τίποτα ουσίας.

Αλλιώς πως μπορούν να χαρακτηριστούν οι διαρροές του Λευκού Οίκου λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ αφού ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι το κοινό συμφέρον των δύο χωρών είναι να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση!

Δηλαδή ότι κι αν κάνει η Τουρκία, ακόμα κι αν συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό οπλισμό, πρώτο μέλημα των ΗΠΑ (και των Δημοκρατικών, άσχετα αν το «παίζουν» τώρα αντιπολίτευση), είναι η παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου φαίνεται πως διαθέτει και ιδιότυπο χιούμορ καθώς είπε ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Άγκυρα, κάτι που, όπως αναγνώρισε, αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει μια εποικοδομητική σχέση γειτονίας!

«Έτσι, λοιπόν, εστιάζουμε στην ενθάρρυνση των βημάτων που κάνει η Ελλάδα και το κοινό συμφέρον μας για να βοηθήσουμε στη διαχείριση των διαφορών με την Τουρκία κατά ένα τρόπο που να μην βλάπτει τη σημαντική συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ».

Καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν από κοινού για την επίλυση των διαφορών, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει μια εξαιρετική σχέση τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Επομένως, προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που μας ενώνουν και να επιδιώξουμε τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στον τομέα της ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αντί να δούμε αν υπάρχουν προκλήσεις».

Οπότε ας ξεχάσουν στην Αθήνα ότι ελπίζανε μέχρι τώρα (αν και άγνωστο που το βάσιζαν).

Άλλωστε φαίνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ή δεν συμπαθεί ιδιαίτερα ή δεν υπολογίζει καθόλου τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς μετά το φιάσκο της ακύρωσης της συνάντησης τους με απόφαση του Αμερικανού ηγέτη, κυριολεκτικά στο «παρά 5’» τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά την επίσκεψη του Κ.Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για την σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, τώρα αποφάσισε να μην υπάρξει καν κοινή παρουσία και δηλώσεις των δύο ανδρών προς τον Τύπο!

Τελικά πρόκειται περισσότερο για ένα ταξίδι από το οποίο οι Αμερικανοί θέλουν κάτι να πάρουν παρά ότι θα υπάρξει κάποιο κέρδος για την Ελλάδα.

Θα έχουν ενδιαφέρον οι δηλώσεις που θα ακουστούν μετά το πέρας της συνάντησης.

loading...